Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Дължа пари. Кога мога да се позова на погасителна давност?

Автор:
Дължа пари. Кога мога да се позова на погасителна давност?

Сключил съм срочен договор с мобилен оператор, но съм спрял да си плащам таксите. Изтеглил съм кредит, но не мога да си плащам вноските. Това са част от многообразието от случаи, в които се явявам длъжник и изпадам в ситуация, в която по една или друга причина не плащам задълженията си.

Имаш да взимаш пари? Или имаш да даваш пари и някой те притиска? До 48 часа ще получиш съдействие на тази страница. Сподели безплатно казуса си. Адвокатска кантора, специализираща в събиране на вземания, ще го разгледа. [Научи повече]

В долните редове ще разгледаме случаите, които се отнасят до задълженията ми към гражданскоправен субект /човек, банка, мобилен оператор, доставчик на услуги и други/, но НЕ и към орган на публичната власт /НАП, КАТ/.

Какво ме очаква в подобни случаи?

  • мога да платя задължението си доброволно;
  • мога да изчакам реакция от кредитора си, той или ще започне действия по принудително събиране на задълженията, или ще остави нещата без развитие. В последния случай с изтичането на определен период от време моето задължение ще се погаси по давност.

Какво е погасителна давност?

Давността е период от време, определен в закона, през който моят кредитор бездейства и не предприема действия за събиране на вземането по принудителен ред. Когато този период от време изтече, моят кредитор се лишава от правото си да търси принудително изпълнение на моето задължение – за мен се открива възможността правомерно да откажа да заплатя задължението си. Ако кредиторът потърси съдействие от съда за събиране на своето вземане, последният няма задължение да проверява дали давността на задължението ми е изтекла. Аз (или адвокатът ми) трябва изрично да се позовем на изтекла давност, за да мога да се ползвам от нея. Това означава да откажа да платя и като причина изрично да посоча, че давността е изтекла. В този случай аз все още дължа съответната сума пари, заедно с натрупаните лихви, но кредиторът ми не може да събере вземането си по принудителен ред. Остава възможността да му платя доброволно и това няма да бъде недължимо платено. Това означава, че кредиторът не може да ме принуди да платя, включително и да получи съдействие от компетентните органи, ако аз се позова на факта, че в продължение на дълго време той е бездействал.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Владимир Иванов

Владимир Иванов

автор

Владимир е учил Право в СУ, а преди това Бизнес и предприемачество в Babson College, САЩ. Занимава се активно с доброволчество, но в момента е активно фокусиран върху работата му във финансовия сектор.

Свързани статии