Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Правото ми на отпуск за изпълнение на лични ангажименти

Автор:
Правото ми на отпуск за изпълнение на лични ангажименти

Законът гарантира правото ми да отсъствам временно от работа, когато ми се налага да изпълня свои лични или морални задължения. Те са посочени изчерпателно в закона и работодателят ми е длъжен да се съобрази с тях, когато са налице.

Кои са тези случаи?

  • Когато встъпвам в граждански брак, имам право на отпуск в размер от 2 работни дни. Предназначението му е да бъда свободен да отпразнувам този така важен ден или за да успея да подготвя брачния си договор, ако се съмнявам в намеренията на половинката си.Право на този отпуск възниква независимо от това дали сключването на брака е в работен, почивен или празничен ден!
  • Когато реша да даря кръв – за деня на прегледа, на кръводаряването, както и 1 ден след него. Това е гаранция за изпълнението на това мое гражданско, морално и хуманно задължение.
  • При смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра, родител на другия съпруг, както и на други роднини по права линия – 2 работни дни.

Относно горепосочените основания правото за отпуск възниква за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползва в първите 2 работни дни след нея.

  • За участие в правораздаването – когато бъда призован от съд, прокуратура или следствие да се явя като страна, свидетел или вещо лице, аз съм длъжен да изпълня това свое законно задължение и да участвам в съответния съдебен процес, съдействайки на съдебната власт. Продължителността на този отпуск се определя от времето, необходимо за изпълнение на съответното процесуално задължение.
  • За участие в заседания като член на представителен държавен орган или да бъда съдебен заседател. Имам право на отпуск и за участие в специален орган за преговори, европейски работнически съвет или представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество;
  • При предизвестие от работодателя за прекратяване на трудовия договор. Отпускът е в размер на 1 час дневно за дните на предизвестието. За да възникне това мое право, е необходимо да съм получил предизвестие от работодателя ми за прекратяване на трудовия ми договор и работното ми време да е над 7 часа.  Предназначението на този отпуск е да ми предостави повече свободно време, в което да търся нова работа.
  • За обучение или участие в доброволните формирования за защита при бедствия;
  • За медицински прегледи на бременни работнички или служителки, когато се налага прегледът да се извърши през работно време.

Важно! Тези не могат да се приспадат от платения годишен отпуск!

Как да упражня правото си на отпуск?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Христо Милчев

Христо Милчев

автор

Христо е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет, адвокат при Софийската адвокатска колегия. Приема мисията на pravatami.bg за своя лична кауза и вярва в смисъла на всяка секунда, която отделя за развитието на сайта.

Свързани статии