Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Осигурителен стаж. Какво трябва да зная?

Автор:
Осигурителен стаж. Какво трябва да зная?

След цял живот усилен труд дойде и моят ред да си дам заслужена почивка и да се пенсионирам. Зная, че има определени условия, на които трябва да отговарям, за да получавам пенсия за осигурителен стаж и възраст. В следващите редове мога да разбера какво точно се крие зад магическия израз “осигурителен стаж”, който ми отваря вратите както към правото на пенсия в края на професионалния ми път, така и към редица други осигурителни права като обезщетения при майчинство, трудоустрояване, безработица и др.

Осигурителната система е сложна и стажът е само един от нейните елементи. Екипът ни обаче се е постарал да обощи всичко най-важно в един курс на тема Осигуровки и пенсии. Запознай се с него и, ако желаеш, ни подкрепи като се запишеш.

Какво е осигурителен стаж?

Зная, че когато полагам труд било за своя работодател, било за себе си (тогава съм самоосигуряващо се лице), аз подлежа на осигуряване (задължително или доброволно) в НОИ за определени събития, които могат да настъпят в живота ми. Такива са:

При настъпването им, ако отговарям на определени условия, имам правото да получа определено плащане (обезщетение или пенсия) от Националния осигурителен институт.

Много често, за да възникне правото ми на обезщетение или пенсия, както и при определяне на техния размер, съществена роля играе осигурителният стаж, който съм натрупал.

Най-общо казано, осигурителният ми стаж е времето, през което съм бил осигурен. Това означава, че моят работодател е трябвало да внася осигурителни вноски за мен в НОИ или пък аз, като самоосигуряващ се, съм си внесъл такива. Осигурителната вноска е определена парична сума, която се дължи на Националния осигурителен инстиут. В случай че работя за някого, вноската се поделя между работодателя ми и мен самия (удържа се част от трудовото ми възнаграждение). Сумата се внася в НОИ от работодателя ми. Ако съм самоосигуряващ се обаче, сам дължа и си внасям осигурителните вноски.

Важно! Ако работодателят ми или друго лице, което е длъжно да внася осигурителни вноски за мен (държавата, ако съм държавен служител например), не са внесли тези вноски за определен период или въобще, това в никакъв случай не означава, че периодът не ми се зачита за осигурителен стаж. Тъкмо обратното! В този случай лицата, които не са изпълнили задълженията си, ще понесат своята отговорност, а аз мога да бъда спокоен, че съм осигурен. 

Но! В случай че съм самоосигуряващо се лице (ЕТ, адвокат, регистриран земеделски стопанин, занаятчия и т.н.), е необходимо да съм си внесъл осигурителните вноски, а не просто да ги дължа! Например: Аз съм едноличен търговец и желая да се осигурявам за общо заболяване, за да получавам обезщетение, ако се разболея от грип например (по принцип като самоосигуряващо се лице не съм длъжен да внасям осигурителни вноски за това, но ако желая, мога да го направя.) За да получа така желаното обезщетение, когато се разболея обаче, е необходимо да съм си внасял осигурителните вноски “за общо заболяване” за определен период от време – 6 месеца. Нужно е вноските ми да бъдат реално внесени. В противен случай няма да получа обезщетение.

Приравнени на осигурителен стаж периоди

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Елица Колева

Елица Колева

автор

Елица е завършила право в Софийски университет “Свети Климент Охридски”. Голямата й любов са гражданскоправните науки.

Свързани статии