Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Правата ми в градския транспорт – Пловдив (част 1)

Автор:
Правата ми в градския транспорт – Пловдив (част 1)

Живея в града под тепетата и често ми се налага да ползвам градския транспорт или просто идвам на посещение, за да се полюбувам на древния град. Добре е да се запозная с реда и правата си в градския транспорт, преди да се кача.

С какво градският транспорт в Пловдив е по-различен от градския транспорт в София и другите големи градове в България? Какво трябва да имам предвид?

 1. Градският транспорт в Пловдив е частен. Това означава, че за разлика от другите големи градове в България, превозните средства на градския транспорт в Пловдив са собственост на фирми-превозвачи. Означава още, че шофьорите и кондуктурите не са държавни или общински служители, а са наети от тези частни превозвачи. Повече информация относно кои са обслужващите фирми мога да видя на сайта на Община Пловдив/Транспорт/Информация.
 2. Въпреки че виждам модерни електронни табла по спирките, трябва да имам предвид, че те не работят или ако работят, не показват вярна информация. Затова внимавам да не се подведа по информацията на таблата и проверявам виртуалното табло тук, както и картите и указанията на всяка спирка. Разбира се, действа и поговорката “С питане и до Цариград се стига.”
 3. Въпреки че в автобусите има инсталирани автомати за проверки на електронни карти, те не работят. Електронните автомати за билети, които виждам на някои по-големи централни спирки, също не работят. Все още билет мога да си закупя единствено от кондукторите в автобусите и именно на тях трябва да покажа абонаментната си карта. Важно! В някои по-малки автобуси на градския транспорт, както и в маршрутките, няма кондуктор и билет мога да си закупя от шофьора, но не и докато превозното средство е в движение.
 4. Контрольори се качват в автобусите и правят проверки. Ако установят, че пътувам без билет или абонаментна карта или пък билетът или картата ми са нередовни, те могат да ми наложат глоба.

Какви са правата ми като пътник в обществения градски транспорт в Пловдив?

Ето какви са правата ми:

 • Аз съм задължително застрахован за злопоука в обществения транспорт и при настъпването на такава, когато съм претърпял вреда, ми се изплаща обезщетение.
 • Мога да нося със себе си безплатно до 2 броя ръчен багаж, вкл. музикални инструменти, като размерът за всеки от тях не надвишава 60х40х40см. Важно! Ако багажът ми надвишава тази бройка или размер, трябва да закупя толкова на брой билети, колкото на брой допълнителни багажи нося.
 • Ако придружавам дете в количка или човек с увреждания, който се нуждае от инвалидна количка, не съм задължен/а да заплащам допълнителен билет за количката.
 • Безплатно мога да превозвам със себе си домашен любимец, но трябва да съм го поставил/а в клетка или кутия с размери до 60х40х40см. Важно! Не мога да слагам домашния си любимец на седалките в автобуса или маршрутката, също така трябва да се уверя, че домашният ми любимец не е опасен за останалите пътници.
 • Безплатно мога да превозвам ски, скейтборд, сноуборд, шейна или детски велосипед с дължина до 1,20 м. Важно! Ако обаче спортната екипировка е с дължина над 1,20 м или причинява голямо неудобство на останалите пътници, трябва да заплатя допълнителен билет.
 • Безплатно пътуват полицейски кучета, кучета-водачи на незрящи хора и кучета в обучение като водачи на незрящи хора, както и аз като техен обучител. Трябва да представя на кондуктора документ, удостоверяващ особения ми статут, както и този на животното.
 • Важно! Ако в автобуса се качи човек, който е под действието на упойващо вещество и е опасен за мен, заразно болен човек или човек в нехигиеничен вид, мога да сигнализирам и да настоявам да напусне превозното средство, тъй като няма право да се превозва в такова състояние. Това важи и за багаж, домашен любимец или други предмети, които са опасни, причиняват огромен дискомфорт при пътуването или могат да замърсят пътниците и автобуса.

Повече относно задълженията ми като пътник в градския транспорт на Пловдив и как да си извадя карта мога да прочета тук.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Юрия Марковска

Юрия Марковска

автор

Юрия е завършила Право в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. В момента стажува по специалността. Най-много обича да чете книги и да се рови в широко поле от информация, а веднага след това обича морето и кафето. По душа е пътешественик и новооткривател. За нея писането за pravatami.bg е както част от нейното професионално обучение и развитие, така и поредното забавно приключение.

Свързани статии