Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Пътуване с домашен любимец в Европейския съюз

Автор:
Пътуване с домашен любимец в Европейския съюз

В днешния глобализиран свят пътуването в чужбина е все по-лесно, все по-бързо и лишено от излишни формалности. Какво обаче следва да направя, ако съм решил да пътувам с домашния си любимец до друга страна-членка на Европейския съюз? Необходими ли са допълнителни документи?

Видове домашни любимци

Следващите правила се отнасят за котки, кучета и порове. За други видове животни (напр. влечуги, земноводни, птици) Европейската комисия определя отделни изисквания за маркиране и описване. Изискванията за отделните страни-членки са различни – затова на сайта на Комисията са публикувани линкове към актуалната информация за правилата във всяка държава.

С колко животни мога да премина границата?

Максималният брой домашни любимци, които мога да пренеса с нетърговска цел зад граница, е пет. Мога да превиша тази бройка, ако са изпълнени едновременно няколко условия:

 • причината за движението е участие в състезания, изложби или спортни събития, съответно тренировки за такива събития;
 • като собственик разполагам с писмено доказателство, че животните са регистрирани за участие в такова мероприятие;
 • домашните ми любимци са на повече от 6 месеца.

Какви условия трябва да изпълня?

Задължително е животните:

 • да бъдат маркирани;
 • да са ваксинирани против бяс;
 • да отговарят на определени превантивни здравни мерки;
 • да са придружени от идентификационен документ.

Маркиране на домашния любимец

Маркирането става чрез имплантиране на електронен микрочип (“транспондер”) или чрез ясно отчетлива татуировка, поставена преди 3 юли 2011 г. Кодът на микрочипа (или татуировката) трябва да съвпада с този, посочен в паспорта. Така домашният любимец се идентифицира посредством идентификационния документ и микрочипа (татуировката).

В България поставянето се извършва от ветеринарен лекар, но всяка  от държавите-членки би могла да разреши слагането на микрочип и от друг специалист.

Ваксина против бяс

Ваксинирането се извършва от упълномощен ветеринарен лекар, като домашният любимец трябва да е най-малко на 12 седмици. Датата на поставянето се отбелязва в специално предвиден раздел в паспорта и не трябва да предхожда датата на поставянето на микрочипа или татуировката. Ваксината следва да бъде направена не по-рано от 21 дни и не по-късно от 1 година преди пътуването.

Идентификационен документ (паспорт)

Следващата стъпка в подготовката за пътуването е издаването на идентификационен документ. Той идентифицира домашния любимец и осигурява информация за здравния му статус. Ветеринариният паспорт задължително съдържа следните данни:

 • мястото на микрочипа или татуировкатa, датата на поставяне и кода на микрочипа или татуировката;
 • името, вида, пола, породата, датата на раждане и особености  (ако има такива) на домашния любимец;
 • име и информация за контакт на собственика;
 • име, контакт и подпис на ветеринарния лекар, издал паспорта;
 • подпис на собственика;
 • детайлна информация за ваксинацията против бяс;
 • съответствие с превантивни здравни мерки по отношение на болести и зарази, различни от бяс (ако пътувам за Великобритания, Финландия, Малта или Ирландия например, моят домашен любимец трябва да бъде ваксиниран срещу заболявания по месоядните животни и обезпаразитен 48 часа преди пътуването).

Идентификационният документ се издава и попълва от ветеринарен лекар, който проверява дали домашният любимец има нужната маркировка и дали документът е подписан от собственика.

NB! При наличие на епидемия от бяс или друга болест, движението с нетърговска цел на животни може да бъде ограничено в определени държави-членки. Затова преди да пътувам, е препоръчително да проверя дали има наложено такова ограничение в съответната страна. Държавите-членки са длъжни да предоставят разбираема и леснодостъпна информация, която се публикува и в интернет страниците на съответните държавни органи.

NB! Aко пътувам в страна извън ЕС, е необходимо да се запозная със специфичните ѝ изисквания. За Република Сърбия например важат общите правила – маркиране, издаване на паспорт и ваксиниране против бяс. В САЩ кучетата трябва да имат сертификат, който показва, че те са били ваксинирани против бяс най-малко 30 дни преди влизането им в страната.

 • Източници

  Регламент (ЕС) № 576/2013 на ЕП и на Съвета от 12 юни 2013 г. относно движението с нетърговска цел на домашни любимци и за отмяна на Регламент (ЕО) №998/2003 (текст от значение за ЕИП)

  чл. 5- относно броя на животните

  чл. 17- относно маркирането на животните

  чл. 6 – относно относно условията за движението на животни с нетърговска цел

  чл. 18 – относно поставянето на транспондери от лица, които не са ветеринарни лекари

  чл. 21 – относно съдържанието на идентификационния документ

  чл. 22 – относно издаването на идентификационния документ

  Приложение I, част А – относно видовете животни

  Приложение III – относно ваксината против бяс

  Сайт на Българска агенция по безопасност на храните

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Дарина Христова

Дарина Христова

автор

Уча право в СУ “Св. Климент Охридски”. В момента съм един семестър в чужбина по програма “ЕРАЗЪМ+” – в Universität des Saarlandes (Саарбрюкен, Германия), където посещавам лекции по право, политика и култура на ЕС. Научните ми интереси са в сферата на правото на ЕС и международното публично право – заради тяхната динамика и непрекъснато развитие.

Свързани статии