Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Застрояване на общи части в жилищен блок, без съгласието и подписите на съседите

Автор:
Застрояване на общи части в жилищен блок, без съгласието  и подписите  на съседите

Живея на последния етаж в многоетажен блок в “компанията на безброй звезди”.

Свикнал съм с шума и разправиите със съседите в етажната собственост. Имам свои виждания за това как най-функционално да използвам общите части на блока. Едва ли обаче съседите ми ще са съгласни с абсолютно всички от тях, затова си казах: “Няма начин да няма начин!” и реших да се поразровя по въпроса кога мога да преустроя общите части без тяхно съгласие.

Що са това “общи части”?

Общите части са такива, които се ползват от всички. Те биват два вида с оглед техния характер:

  • общи части по естеството си /земята, върху която е построена сградата, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби и др./. Те са от такова значение за общото ползване на сградата, че правното им положение не може да се променя. Например не мога да премахна трегер /носеща стена/, защото искам да разширя хола.
  • общи части по предназначение /жилището на портиера, склад, партерен етаж, дворно място около сградата и др./. Именно при тях е възможна промяна в ползването  им.

Кога мога да не искам съгласието на съседите за “преустройство” на общите части?

  • Площадката на последния етаж

Когато части от сградата обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, може да се уговори тези части да бъдат общи само за лицата, чиито помещения обслужват. Това може да стане чрез договор за делба с нотариална заверка на подписите, сключен между собствениците в етажната собственост.

Екстра! На последния етаж живея само аз. При запазване на достъпа на съседите до таванските им помещения през моята етажна площадка, аз мога да застроя  площадката по мой вкус.

NB!: Но за да направя това, трябва, първо, това да е уговорено от нас, собствениците  на апартаменти в блока, и, второ да не причинява на другите собственици, ползватели и обитатели безпокойство по-голямо от обичайното.

Така и направих: за да ми е “уютно” сложих диван и площадката стана почти като преддверие на апартамента ми, там нощем спи кучето ми. Дори и на съседите започна да им харесва, не знае човек, от приказки на тоя диван ще вземем накрая да се сближим.

  • Свързване на вътрешни инсталации с общи мрежи

Мога да свържа мои вътрешни инсталации с общите мрежи на блока, преминаващи през обслужващите помещения по една вертикална ос. Общи мрежи са мрежите до общите контролно-измервателни уреди, например таблото с електромерите на блока в недвижимите имоти, включително разпределителни устройства. Вътрешни мрежи са например: климатична инсталация, охранителна инсталация, инсталация за контролиране на осветлението, инсталация за поглъщане на влагата и т.н.

NB!:  Преустройството се допуска само ако не може да се намери друго техническо решение и то отговаря на архитектурните, строително-техническите, санитарно-хигиенните и противопожарните правила.

NB!:  Ако при строителните работи бъдат причинени повреди, длъжен съм да ги отстраня.

  • Прекарване на нова инсталация

При  необходимост мога да прекарам нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици. Такива инсталации са отново климатична инсталация, охранителна инсталация, инсталация за контролиране на осветлението, инсталация за поглъщане на влагата и т.н.

NB!: Преустройството се допуска само ако не може да се намери друго техническо решение и отговаря на архитектурните, строително-техническите, санитарно-хигиенните и противопожарните правила.

NB!:  Длъжен съм да отстраня всички повреди, причинени във връзка със строителните работи.

За всички останали преустройства, като например надстрояване и пристрояване, преустройство на жилище в офис са ми необходими съгласието на съседите и подписите им в предвидената от закона форма.

Очаквайте скоро повече по темата на pravatami.bg.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Свързани статии