Отивам на пазар и в едно магазинче виждам часовника, за който събирам пари от доста време. Продавачката ми казва, че това е имитация, която изглежда досущ като оригинала, и ще ми го даде на изгодна цена. Сделката не е за изпускане! Плащам цената и вземам часовника.

Една вечер докато хапвам в любимия си ресторант, един господин идва при мен и заявява, че това е неговият скъп часовник, който са му откраднали, и настоява да му го върна. Като доказателство ми показва, че с малки букви на часовника са гравирани неговите инициали.

Как да реагирам, когато съм закупил крадена вещ?

Ситуациите, описани по-долу, са относими само към случаите, при които за продажбата на движима вещ законът не изисква форма (напр. писмена форма с нотариална заверка на подписите, както при МПС). Всички тези правила мога да приложа не само при покупка на откраднат часовник, а и на телефон, дреха, колело, селскостопанска продукция и изобщо всякакви движими вещи.

NB! Задължително е при покупката да вещ да изисквам касов бон, квитанция, разписка и др. от продавача, което да ми послужи като доказателство от къде и за каква сума съм закупил въпросната вещ.

Ако собственикът на часовника се съгласи, аз мога да му го заплатя и той да остане за мен. Платената сума ще мога да изискам от продавача, заедно с лихвите от деня на плащането и разноските ( напр. таксата за превод на сумата).

Господинът, който твърди, че вещта му е открадната, ще трябва да докаже това, като ми представи копие от жалба за кражба, подадена в съответното РПУ или в прокуратурата. От този момент аз съм длъжен да предоставя часовника на компетентните органи, за да могат те да проведат разследване.

Ако се окаже, че от кражбата са изминали повече от 3 години, аз гордо мога да му заявя, че часовникът вече е моя собственост, тъй като той може да иска връщане на  откраднатите си вещи от лицето, което ги е придобило от крадеца, само в 3-годишен срок.