Правата ми като профсъюзен член

Вече знам какво представляват професионалните синдикати. В следващите редове ще разбера как мога да стана член и какви са основните ми права и задължения.

Кой може да бъде член на профсъюз?

Какъв е редът, по който мога да стана член?

Лесно, единствено е нужно да подам писмено заявление към съответната синдикална организация или нейния представител, в което да изявя желанието си за членство. Наред с това някои от организациите притежават допълнителното изискване за заплащането на т.нар встъпителен членски внос, който обаче е в по-малък размер от ежемесечната такса, която съм длъжен да заплащам като член.

Защо ми е да членувам в синдикат, т.е. какви са ползите за мен от членството ми в него?

Правата ми като член на профсъюза зависят най-вече от записаното в устава му. Въпреки това обаче, има няколко фундаментални права, които всяка синдикална организация е задължена да ми гарантира:

  1. Правото свободно да встъпвам/излизам от синдиката - ако изведнъж реша, че интересите ми вече не съвпадат с тези на синдиката, съм свободен да изляза от сдружението, без да е нужно да посочвам причина за това пред когото и да е. Също така важи и обратното - ако реша, че искам да се присъединя към определен синдикат, не е нужно да оправдавам решението си за това пред никого.
  2. Правото да получавам информация, свързана със състоянието на дружеството в което работя, и синдиката, в който членувам.
  3. Правото да бъда представляван пред работодателя си.
  4. Правото да избирам и да бъда избиран в ръководството на синдиката.
  5. Правото да получа безплатна експертна консултантска и правна помощ по въпроси на трудовото и осигурителното право.
  6. Правото да бъда представляван в съда от съответния синдикат, в който членувам - така спестявам от разходи за адвокатски услуги.
  7. Правото непряко да участвам в изготвянето на всички вътрешни правилници и наредби в компанията, в която работя - чрез представителите на синдиката в предприятието.
  8. Задължението за работодателя ми да иска съгласието на синдиката, в случай че съм член на синдикалното ръководство, а работодателят ми иска да ме уволни - защитен съм, докато активно защитавам трудовите и осигурителните си права. Така не трябва да се притеснявам, че ще загубя работата си, докато изразявам активната си гражданска позиция.
  9. Правото свободно да се сдружавам с колеги, без да искам разрешение от работодателя си.
  10. Правото да участвам непряко в колективното договаряне с работодателя ми по всички условия за наемане на работа.

Чувал съм, че синдикатите събират т.нар. членски внос. Всички от тях ли събират такъв? Аз дължа ли членски внос и в какъв размер? Колко често трябва да го плащам?

За да се ползвам от правата си на безплатна експертна и правна консултация като член на синдиката, и за да бъде организацията наистина в моя полза, тя се нуждае от определен паричен доход - членски внос, приходи от стопанска дейност, свързана с основната й дейност, дарения и др. Обикновено размера на членския внос се определя като процент от основното ми трудово възнаграждение (1% например), а таксата е дължима всеки месец. По принцип таксата е съобразена с жизнения стандарт, което значи, че ако съм пенсиониран служител или майка, излязла в неплатен отпуск, процентът на членския внос обикновено е по-нисък (0,5% например).

А какво ще стане, ако не плащам членския си внос?

Това се определя самостоятелно от всеки един синдикат. В повечето случаи обаче трябва да знам, че при неплащане на членската си вноска в продължение на няколко (най-често три) последователни месеца, ще следва изключването ми като член на организацията.

А ако вече съм пенсиониран, все още ли дължа членски внос?

Да, в случая също съм длъжен да заплащам членска такса. Синдикатите обаче взимат предвид по-ниския социален стандарт на пенсионираните, така че вноската, която дължа, обикновено е по-малка от тази на останалите.

Ако изляза в отпуск по майчинство или се наложи да изляза в отпуск за дълъг период от време, членството ми в синдиката ще бъде ли прекратено?

Не, от дългосрочното отсъствие няма да има негативни последици. В случай че ми се наложи да прекъсна работа поради такива обстоятелства или поради излизане в отпуск за отглеждане на дете, нищо няма да се промени по отношение на членството ми в профсъюза. През периода на прекъсване на работата си запазвам всичките си права и задължения като член на организацията. Това значи както че ще мога да се ползвам от правата си като член през това време, така и че съм длъжен да внасям членски внос. Следователно при пропускане на тримесечни вноски за членство, все още мога да бъда отстранен от организацията.

Работодателят ми е некоректен. Как мога да се възползвам от помощта на синдикатите, за да защитя правата си?

  1. Мога да поискам от синдиката да посредничи между мен и работодателя за решаване на спора.
  2. Мога да поискам сътрудничество от синдиката за отнасянето на спора за решаване чрез доброволен арбитраж пред Националния институт за арбитраж и помирение (НИПА).
  3. Мога да поискам съдействие от страна на синдиката за провеждането на стачка.
  4. Мога да поискам подкрепа за провеждането на събрание, митинг или демонстрация.

А как мога да напусна синдикалната организация, в която членувам?

Подавам писмено заявление или молба към съответната синдикална организация или нейния председател. Конкретният начин за подаване на молбата за прекратяване на членство в организацията се посочва в нейния устав. Тук е важно е да знам, че не е необходимо да мотивирам искането си да напусна организацията. [toggles][toggle title=Източници]Конституция на Република България (КРБ):чл. 49, ал.1 - относно правото на сдружаване в синдикални организации;чл. 12, ал 2 - относно забраната синдикатите да се асоциират с политическа дейност и цели.Кодекс на труда (КТ):чл. 4, ал 1 - относно правото на сдружаване на работниците и служителите в синдикати;чл. 4, ал.2 - относно функциите и методите на дейност на синдикатите;чл. 3, ал. 1 - относно участието на синдикатите в процеса по националното тристранно сътрудничество;чл. 34 - относно изискванията за представителност на синдикалните организации на работниците и служителите на национално ниво;чл. 42 - относно участието на синдикатите в дискусиите с държавните органи и предприятията;чл. 46 - относно задължението на държавата и работодателя за сътрудничество на синдикатите.Закон за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ):чл. 2, ал. 1 - относно видовете ЮЛНЦ;чл. 3, ал. 3 и 4 – относно възможността синдикатът да извършва стопанска дейност съобразно целите, определени в устава му, и ограниченията в тази насока;чл. 25 - относно функциите на общото събрание на синдиката;чл. 30 и чл. 31 - относно функциите и правомощията на управителния съвет на синдиката.Закон за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС): чл. 5, ал. 1 - относно отнасянето на колективния трудов спор за решаване от едноличен арбитър или арбитражна комисия към НИПА;чл. 4, ал. 1 - относно посредничеството на синдикалните организации в преговорите с работодателя при наличието на колективен трудов спор;чл. 9 - относно провеждането на публични събрания, митинги и демонстрации при наличието на колективен трудов спор.Устав на Браншовия железничарски синдикат (Устав на БЖС):чл. 6 - относно правото на безплатна експертна консултантска и правна помощ;чл. 15, ал. 3, т.1 - относно последствията от неплащането на членски внос.чл. 18, ал. 1 - относно определянето на членския внос като процент от трудовото възнаграждение.Устав на Синдиката на българските учители (Устав на СБУ):чл. 9, ал. 1, т. 4 - относно последствията от неплащането на членски внос;чл.24 - относно определянето на членския внос като процент от трудовото възнаграждение.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Христина

Динчева

5.5.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си