Кой има право на военна пенсия?

Дълги години съм войник и служа на държавата. Животът и здравето ми са изложени на риск в името на България. Преминал съм през казармата, полевите условия, студа, жегата, военната и следвоенната обстановка. Пропуснал съм много семейни вечери, отсъствал съм от дома и др. Именно заради тези жертви държавата ми позволява да се пенсионирам по-рано и да получавам по-голяма пенсия - т.нар. военна пенсия.

Какво е военна пенсия?

Военната пенсия, също като обикновената пенсия за стаж и възраст, е дългосрочно обезпечение, което се отпуска по случай старост. Като военен аз съм осигуряван от държавата. Осигуряването включва правото да получавам пенсия, щом навърша определена възраст и достигна определен стаж. Това означава, че военната пенсия също се отпуска за осигурителен стаж и възраст, но при по-облекчени от нормалните условия.

Какви са изискванията, за да получавам военна пенсия?

За да мога да получавам военна пенсия, трябва да отговарям на следните четири изисквания:

Може да съм служил в различни въоръжени сили. Стажът ми се изчислява като се събират общо всичките години, през които съм бил военен.

Каква е разликата между военната пенсия и обикновената пенсия за осигурителен стаж и възраст?

  1. Минималната възраст за пенсиониране е по-ниска.
  2. Минималният стаж за пенсиониране е по-малък.
  3. Размерът на пенсията е по-голям.

Разликата се дължи на факта, че съм служил при по-опасни и натоварващи условия.Ако съм се пенсионирал като военен, но през определен период съм работил по трудов договор или съм се самоосигурявал, то как се изчислява стажът ми?Ако през по-голямата част от живота ми (поне ⅔ от стажа ми), съм бил военен, то стажът ми като работник също се зачита като военен стаж, но без превръщане.Например: Служил съм 18 години като военен (минимумът за възникване право на получаване на военна пенсия) и съм работил 5 години по трудов договор. 18 години действителен военен стаж се изчислява като всеки 3 години се броят за 5 години осигурителен стаж. (18÷3)х5=30 години осигурителен стаж като военен. Прибавям към тях 5-те години стаж по трудов договор и сборът им е 35 години общ осигурителен стаж. Тогава осигурителният ми стаж ще е над минимума от 27 години за военна пенсия, т.е. имам право да получавам военна пенсия.Какво става, ако не ми достига военен стаж за получаване на военна пенсия?В такъв случай мога да се пенсионирам при условията на трета категория труд:

Какво става с военния ми стаж, ако някога съм работил като военен, но не съм се пенсионирал като такъв?

Ако се пенсионирам като военен, получавам военна пенсия или пенсия при условията на първа категория труд (в случай, че не ми достига военен стаж). Ако към момента на пенсионирането не съм военен, но имам военен стаж, то тогава се пенсионирам по общия ред и получавам обикновена пенсия за осигурителен стаж и възраст. Военният ми стаж в такъв случай се превръща от труд първа категория в труд трета категория. Всеки 3 години работа като военен се зачитат за 5 години осигурителен стаж.

Какво да направя, за да започна да получавам военна пенсия?

Начинът за кандидатстване за военна пенсия е същият, какъвто е за всички останали пенсии за стаж и възраст. Подавам заявление до териториалното поделение на НОИ, към което представям документи относно осигурителния ми стаж. За удостоверяване и изчисляване на военния ми стаж служи военноотчетната ми книжка. Тя замества трудовата и осигурителната книжка.NB! Не мога да получавам едновременно обикновена пенсия за осигурителен стаж и възраст и военна пенсия, защото военната пенсия също е лична пенсия за осигурителен стаж и възраст и тя измества обикновената. Но мога да получавам едновременно пенсия за военна инвалидност и обикновена пенсия за осигурителен стаж и възраст, като по мой избор мога да получавам половината от едната и цялата друга пенсия.[toggles][toggle title=Източници] Кодекс за социално осигуряванечл. 69, ал.1 - относно правото на военнослужещите на специална пенсия;чл. 69, ал.4 - относно по-ниската възраст за пенсиониране на военните летци, парашутисти, водолази и членове на екипаж на военни подводници;чл.69, ал. 9 - относно увеличението на минималната възраст за придобиване право на военна пенсия;чл.69б, ал.1, т.1 и 2 - относно условията за пенсиониране на военни с недостатъчен стаж за военна пенсия;чл.101 - относно несъвместимите пенсии;чл.104, ал.4 и 7 - относно превръщането на военния стаж в осигурителен стаж. Закона за отбраната и въоръжените сили на Република Българиячл. 50 - относно въоръжените сили на РБ. Закона за резерва на въоръжените сили на Република Българиячл.23 - относно видовете резервисти;чл.24 - относно условия, на които трябва да отговарят кандидат-резервистите;чл.26 - относно изискването за сключване на договор за доброволна резерва. Наредба за пенсиите и осигурителния стажчл. 9, ал.1 - относно военноотчетните книжки;чл.18, ал.1 - относно изчисляването на осигурителния стаж при военните;чл.18, ал.4 - относно това как се изчислява осигурителният стаж при военните, ако не е достатъчен за военна пенсия.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Юрия

Марковска

12.2.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си