Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Спиране, паркиране, престой

Автор:
Спиране, паркиране, престой

Ежедневно шофирам. Пристигането ми сутрин в офиса, прибирането вечер у дома или пък оставянето на детето в училище неизменно вървят ръка за ръка с търсенето на свободно място за паркиране или престой. Оказва се, че имам права и задължения и в тези случаи, които ако не бъдат спазени, могат да доведат и до отнемане на контролни точки.

Каква е разликата между паркиране и престой?

В престой съм, когато автомобилът ми е спрян за кратко време, през което пътниците в него да могат да слязат или да се качат, или да се извършат различни товаро-разтоварителни работи в мое присъствие като шофьор.

Паркирането е всеки друг случай, когато съм спрял автомобила, стига да не е за престой или пък да не е моментно спиране, за избягване на инцидент по пътя.

Къде мога да спра за престой или паркиране?

Извън населено място:

  • Паркирам единствено извън платното за движение;
  • Престоявам извън платното за движение или най-вдясно на пътното платно, ако не мога да изляза от него.

В населено място:

  • На двупосочни улици паркирам и престоявам винаги най-вдясно по посоката на движение;
  • На еднопосочни улици мога да спра за престой и най-вляво по посоката на движение, стига да не преча на останалите шофьори.

ВАЖНО! Върху тротоара мога да се кача само ако автомобилът ми тежи до 2.5 тона и съм оставил разстояние за преминаване на пешеходците поне 2 метра.

Посочените правила важат доколкото на съответните места не е въведена забрана за паркиране или пък по-особен режим за паркиране, например Синя зона, платен абонамент, паркоместа за инвалиди и т.н.

Забраните и ограниченията за паркиране задължително се обособяват със знаци както следва:

Този знак маркира началото на зона, в която е забранено както паркирането, така и престоя. Доколкото обратното не е указано с други знаци, паркирането е забранено във всички случаи.
Този знак забранява единствено паркирането в определена зона. Това означава, че мога да спра за престой, ако това е разрешено от общите, правила посочени по-горе.


Ако нищо различно не е указано с табела или друго допълнение към знака, забрана за паркиране или престой важи до следващото кръстовище. Ако обаче има указание към знака, важи то, а не правилото за следващото кръстовище.

Къде престоят и паркирането са ми забранени?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Теодора Лалова

Теодора Лалова

автор

Теодора е четвърти курс „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Страст й е наказателното право, в момента стажува в Комисията по помилването. Голямата й любов извън юридическия свят е писането. Включването в екипа на „Правата ми“ приема именно като възможност да съчетае обичта си към думите с академичните си интереси. Щастлива е от предизвикателството да търси мост в превеждането на правото на ежедневен език.

Свързани статии