След дълги обиколки в центъра на София най-накрая попадам на едно кръстовище със свободни паркоместа от двете страни. На едното пише „Синя зона”, а на другото „Зелена зона”. Но на кое място да паркирам и какви са условията за това? Все пак не искам паяк да вдигне колата ми.

Паркирането на „Синя зона” или „Зелена зона” в столицата е почасово и се заплаща. Всяка зона обхваща определена територия, която е видимо обозначена с табели и цветни пътни маркировки.

Коя зона да си избера?

  • Максималното време, за което мога да паркирам в „Синя зона” е 2 часа, а в  „Зелена зона”  4 часа.
  • Цената, която заплащам за SMS за 1 час престой в „Синя зона” е 2 лева, а в „Зелена зона” е 1 лев.
  • Когато паркирам в „Синя зона”, заплащам за парко мястото само ако спра между 8:30 и 19:30 часа в рамките на работния ден или в събота между 8:00 и 18:00 часа.
  • А когато паркирам в „Зелена зона”, заплащам само в рамките на работния ден между 8:30 и 19:30 часа. Престоят през почивните дни е безплатен.

Как да заплатя за паркирането?

1. Като закупя талон от контрольор (намиращ се в района на зоната); от кабини за продажба на талони на Центъра за градска мобилност или от търговски обекти, които ги продават. Важно: За престой от 30 минути заплащам 50 стотинки за „Зелена зона” и 1 лев в „Синя зона”. За престой от 1 час в „Зелена зона” заплащам 1 лев, а за „Синя зона” 2 лева. Мога да престоя в „Зелена зона” 2 часа, ако заплатя талон на стойност 2 лева.

2. Като изпратя SMS с регистрационния номер на автомобила ми на номер 1302 за „Синя зона” и 1303 за „Зелена зона”. Важно е след изпращане на съобщението да получа обратен отговор с потвърждение: Заплатихте паркирането на (номера на автомобила ми) до 14.20 часа (например) в „Синя зона” или „Зелена зона”. Ако изпратя грешен регистрационнен номер на колата ми, отговорността е изцяло моя и ще се наложи да пратя нов SMS, за който също ще бъда таксуван.

3. Като си направя служебен абонамент, който е допустим само за собственици, ползватели или наематели на нежилищни имоти (офиси, складове, магазини и др.), разположени в обхвата на зоните.

Как да си направя служебен абонамент: