2018-03-09 Какво да направя, за да си отворя онлайн магазин? | pravatami.bg

Какво да направя, за да си отворя онлайн магазин?

Имам бизнес нюх и търговията е в кръвта ми. В днешно време, в нашето забързано ежедневие все повече и повече хора избират да правят своите покупки чрез интернет. Затова и реших да си отворя online магазин. Дочух, че има определени законови изисквания за това. Какви са те?

Накратко:

 1. трябва да имам железни и актуални общи условия (мога да намеря такива тук)
 2. трябва да имам изрядна правна структура – не е скъпо да се консултирам с правен специалист на тема е-комерс на тази страница 

Създаване на уебсайт

За да осъществявам търговска дейност чрез онлайн магазин, трябва да си създам собствен уебсайт. Имам редица възможности за това: готова и напълно разработена онлайн платформа, закупуване на различни софтуерни решения или използване услугите на фирма. При създаване на уебсайт ключов момент, на който трябва да обърна внимание, е изборът на име на домейн. Домейн си го представям като определено “място” в интернет, което съдържа някакво съдържание, най-често това е уебсайт. Всеки  домейн си има свое име, с което се отличава от останалите домейни в интернет. Така уебсайтът на pravatami се намира в самостоятелен домейн, за чието наименование ние сме избрали pravatami.bg. То не трябва да е близко или сходно с името на регистрирани марки. Нарушението на това изискване се нарича „cybersquating“ и е наказуемо от закона. В Интернет има различни бази данни, в които мога да проверя дали името на избрания от мен домейн не е вече регистрирано.

Общите условия на моя сайт (например интернет магазин) са напълно задължителни и ако нямам такива – мога да отнеса не само високи глоби от Комисията за защита на потребителите, ами и да претърпя вреди от недоволни клиенти.

Важно е да знам, че графичният дизайн на един сайт е обект на авторско право, тоест при създаването на своя online магазин, аз също трябва да се съобразя с тази особеност. Например, ако възнамерявам да продавам бяла техника, сайтът ми не би следвало да прилича на други сайтове със сходно съдържание.

Съдържание на уебсайта

При осъществяване на онлайн търговията чрез моя сайт ще трябва да се съобразя с редица законови изисквания, което трябва да присъстват в общите условия за използване на сайта:

 • предоставяне информация на потребителите за себе си и дейността, която осъществявам:
 1. наименованието си;
 2. постоянния адрес;
 3. адреса, на който упражнявам дейността си, ако е различен от постоянния ми;
 4. данни за кореспонденция, в това число телефон и електронна поща;
 5. данни за вписването ми в Търговския регистър като търговец;
 6. информация за органа, който осъществява контрол върху  дейността ми, ако тя подлежи на уведомителен, регистрационен или лицензионен режим;
 7. условията, при които осъществявам онлайн търговията през моя магазин, като те трябва да са описани в отделен документ – Условия, Общи условия, Условия за ползване или други;
 8. основна характеристика на стоките, които предоставям;
 9. крайната цена на стоките и услугите с включени всички данъци и такси;
 1. информация относно доставката и начина на плащане.
 • При сключване на сделките от моя страна неминуемо ще се наложи да събирам и съхранявам лични данни на потребителите. Защитата на личните данни на потребителите е от първостепенна важност за тях. Законът за защита на личните данни поставя изискване в този случай да се регистрирам като администратор на лични данни в Комисията за защита на личните данни. На моя сайт за електронна търговия следва да оповестя на видно място правилата за опазване сигурността на личните данни.
 • За да имат правна сила, онлайн договорите за покупка от моя магазин трябва да отговарят на законовите изисквания за сключване на всеки един договор, а именно трябва да съдържат предложение за сключване на договор направено от едно лице  до друго и приемане  на предложението, за да се постигне съгласие. Различното при договорите, които се сключват online e това, че страните не са в непосредствен контакт помежду си. Договорът се смята сключен, когато бъде потвърдено получаването на електронното приемане от предложителя.
 • В Закона за защита на потребителите са регулирани дистанционните продажби като е дадена възможност всеки потребител да върне стоката в 14-дневен срок, без да посочват причина за това, без да дължат обезщетение и без да плащат каквито и да е разходи за това. При отварянето на своя онлайн магазин следва да предоставя информация на потребителите относно това тяхно право.

NB!: При отказ от договора трябва да върна получената сума, включително разходите за доставка на стоките, не по-късно от 14-дни от уведомяването за отказа на потребителя от договора.

NB!: Не съм длъжен да възстановявам допълнителните разходи за доставка на стоката, когато потребителят е избрал начин за доставка, различен от най-евтината стандартна доставка, която предлагам като търговец.

 

Рекламни съобщения

При своята онлайн търговска дейност и аз като всеки друг търговец ще изпращам рекламни съобщения по електронната поща, които представят стоките, които предлагам. Тези съобщения следва:

 • да бъдат лесно разпознаваеми като търговски още с получаването им от потребителя. Например, ако съобщението е изпратено чрез email, в наименованието му трябва да се включи информация, от която да е видно, че то е непоискано и има търговски характер.
 • да позволяват ясно да бъда идентифициран като лицето, което ги е изпратило;
 • да определят ясно и недвусмислено условията за ползване на промоционални предложения и отстъпки, ако включват такива;

Приемане на плащания

Препоръчително е да намерим готово решение, в което вече са заредеи всички видове начини на плащане. Ние препоръчваме Shopiko на SuperHosting.BG защото имаме:
– десетки доказани и готови дизайни на магазини;
– разнообразни начини за разплащания с клиентите ни: наложен платеж, банков превод, ePay, EasyPay, PayPal, Trans.Card, кредитни (дебитни) карти и дори БитКойн.;
– мобилна версия на магазина;
– facebook магазин;
– оптимизация за търсачки (за да ни намират в Google!);
– 24/7 техническа поддръжка: имаме въпрос или проблем – екипът на SuperHosting.BG е на разположение да ни съдейства!

 • Източници

  § Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП):

  чл. 3 ЗАПСП – относно обектите на авторското право;

  § Закон за електронната търговия (ЗЕТ):

  чл.4, ал. 1 ЗЕТ – относно задължението на доставчика за предоставяне на информация;

  чл.5 ЗЕТ – относно изпращането на търговски съобщения;

  чл.6 ЗЕТ – относно изпращането на непоискани търговски съобщения;

  § Закон за защита на потребителите (ЗЗП):

  чл.47 ЗЗП – относно информацията, която се предоставя при сключване на договори от разстояние;

  § Закон за защита на личните данни (ЗЗЛД):

  чл. 3 ЗЗЛД – относно легалното определение за администратор на лични данни;

  чл.17 ЗЗЛД – относно задължението за регистрация в КЗЛД;

  §Търговски закон (ТЗ):

  чл. 1 ТЗ относно понятието за търговец;

  § Закон за Търговския регистър (ЗТР):

  чл. 10 ЗТР – относно защитата на трети лица;Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Етикети

Правни курсове, които спестяват стотици левове.

Научи повече10 правни курса, които ти спестяват стотици левове