Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Бременна съм. Имам право на безплатни услуги от Здравната каса!

Автор:
Бременна съм. Имам право на безплатни услуги от Здравната каса!

Ще ставам майка! Освен радостната възбуда и щипката тревога, които изпитвам, както и факта, че вече съм част от стройните редици на Интернет-активните мами, настава период, в който трябва да обърна по-сериозно внимание на здравето си, както и на това на малкото човече вътре в мен. Като бременна жена на какви безплатни услуги от Здравната каса имам право?

При какви условия имам право на безплатни услуги от Здравната каса?

За да мога да ползвам безплатни медицински услуги от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по програмата “Майчино здравеопазване”, е необходимо да съм здравноосигурена (Ако работя на трудов договор, то моят работодател е длъжен да внася здравноосигурителните ми вноски. Ако съм самоосигуряващо се лице съм длъжна да внясям сама средства във фонд “Общо заболяване и майчинство”), както и да съм избрала свой личен лекар.

Кой ще следи бременността ми?

Имам право да избера кой да следи бременността ми. Това може да е или моят личен лекар, или акушер-гинеколог. 

NB! Ако бременността ми се определя като бременност с риск например:

  • ако съм на възраст над 35 години или съм под 20 години;
  • ако дълго време не съм можела да забременея;
  • ако съм бременна с близнаци;
  • ако съм родила предишно дете с операция;
  • ако имам раждане на дете с аномалии;
  • ако имам повишена кръвна захар;
  • ако съм изложена на вредна професионална среда;
  • ако приемам медикаменти;
  • ако съм в контакт с причинители на инфекциозни заболявания;
  • ако извършвам тежка работа и др. , то задължително трябва да избера да ме наблюдава акушер-гинеколог. Личният ми лекар ще ме насочи към такъв специалист с еднократно издадено направление за целия срок на наблюдение. Освен това, имам право на допълнителни изследвания. 

Трябва да посещавам всеки месец избрания специалист, а през последните 45 дни до раждането – 2 или повече пъти, по негова преценка. При първото ми посещение при лекаря той ще определи и вероятната дата на раждането.

На какви безплатни изследвания имам право ако съм избрала да ме следи личния лекар?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Невена Христова

Невена Христова

автор

Невена е завършила международни отношения в Софийския университет (с магистърска степен) и има магистратура по Международно и европейско публично право от Университета Тилбург в Холандия (2012). Тя има опит като агент ресурси в международна ИТ компания, както и като консултант по европейски проекти. От ноември 2013 г. тя е и автор на pravatami.bg по същите причини – защото вярва, че повишаването на правната култура на българското общество е правилният път напред и иска да участва със знанията и уменията си в неговото проправяне.

Свързани статии