Имам повод за празнуване или решавам да се позабавлявам вечерта навън с приятели. Почерпен и в приповдигнато настроение, се прибирам с колата. Но съм употребил алкохол и за мой “късмет” точно в този момент ме спира пътна полиция. И също, както в някой виц, служителите на КАТ казват: “Духай!”. Мога ли да откажа? Какво следва в този случай? Какви са правата ми в тази ситуация?

Шофиране в нетрезво състояние

Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила не е престъпление, но е административно нарушение. За него могат да ми наложат едновременно следните санкции:

  • отнемане на  контролни точки – 10 точки за първо нарушение и 15 точки за всяко следващо нарушение;
  • глоба от 500 до 1000 лв. за първо и от 1000 до 2000 лв. за повторно нарушение;
  • лишаване от правото да управлявам МПС (вземат ми книжката) за срок от 6 до 12 месеца при първо и от 1 до 3 години при повторно нарушение.

Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила е престъпление и се наказва с наказанието, предвидено в Наказателния кодекс:

  • Лишаване от свобода от 1 до 3 г. и с глоба от двеста до хиляда лева.
  • Ако вече съм осъждан за шофиране в нетрезво състояние, т.е. с над 1,2 промила алкохол, и ме хванат отново с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, то наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Проверка от КАТ

Тук мога да се запозная с изискванията за спиране и проверка на автомобил от КАТ.

Вземане на проба