Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Притежание на марихуана – мнението на закона и последствия

Автор:
Притежание на марихуана – мнението на закона и последствия

Темата за марихуаната все по-рядко е табу в обществения живот, но все още марихуаната е незаконна в България, затова при употребата й трябва да бъда подготвен за рисковете от сблъсък с органите на властта.

Според българското законодателство марихуаната е определена като наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве. Официално е известна като коноп или канабис, защото се извлича от конопени растения, но сред хората се известна с още много различни имена като марихуана, трева, джойнт и други. Тя е забранена в хуманната и ветеринарната медицина, т.е в България няма как да бъда лекуван с такъв вид “медикамент”. Наказателният кодекс определя като престъпление придобиването и държането на наркотични вещества, като предвижда по-тежко наказание за придобиване или държане на високорискови наркотични вещества каквато е марихуаната.

Ако имам законови проблеми по темата, най-доброто нещо, което мога да направя е да се свържа със специалист по наказателно право. Не е скъпо и мога да направя това бързо и лесно на тази страница.

Високорискови наркотични вещества (марихуана, хероин, кокаин, екстази):

лишаване от свобода – от 2 до 8 години

глоба – от 5000 до 20 000 лева

рискови наркотични вещества:

лишаване от свобода – от 1 до 6 години

глоба – от 2000 до 10 000 лева

при маловажен случай:

глоба до 1000 лева

Въпреки битуващото мнение сред хората, че марихуаната е лек наркотик и не е толкова опасна сравнение с другите наркотици, според нашето законодателство тя е приравнена с всички останали наркотици т.е цигара марихуана е равна пред закона както на доза хероин или един грам кокаин, така и на 5 хапчета екстази.

В количествено отношение законът различава само понятията големи размери – наркотик на стойност между 70 и 140 минимални работни заплати ( лишаване от свобода – от 3 до 12 години; глоба – от 10 000 до 50 000 лева) и особено големи размери – наркотик на стойност над 140 минимални работни заплати (лишаване от свобода – от 5 до 15 години; глоба – от 20 000 до 100 000 лева).

NB! Важно е да развенчаем мита за еднократната доза или позната като марихуана за лично ползване.

През 2004 от Наказателния кодекс отпадна частта, която ме освобождава от наказателна отговорност, ако имам наркотик в размери, предназначени за еднократна употреба. Това означава, че вече без значение какво количество марихуана имам в себе си, то аз съм наказателно отговорен и извършвам престъпление.

Как могат да ме хванат с марихуана?

За да ме хванат, че държа в себе си марихуана, полицаите първо трябва да ме претърсят, т.е. – да ми извършат личен обиск.

Най-важното, което трябва да знам е, че такова “джобене” е позволено само при следните случаи:

  • когато съм задържан и за мен има данни, че съм извършил престъпление;
  • когато има данни за мен, че нося опасни или забранени за притежаване предмети;
  • когато се намирам на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред и има достатъчно данни, че нося в себе си вещи, които са свързани с извършеното престъплението или нарушението;
  • когато има подаден сигнал за мен в Шенгенската информационна система (ШИС) (Това е информационна система, използвана в много европейски държави за предоставяне на информация за хора и предмети. Информацията може да се отнася за изгубени вещи или изчезнали лица, за които има заповед за арест) за извършване на специфичен контрол.

Това означава, че при целенасочена полицейска проверка за марихуана, трябва да има данни, че аз или автомобилът, с който се движа, са свързани по някакъв начин с притежание, пренос или търговия на марихуана или някакво друго престъпление, т.е трябва да има основание за претърсването, което съответства на закона. Неправилно би било да ми извършат проверка само защото изглеждам мнителен, поради това трябва да попитам полицаите за основанието за извършване на обиск срещу мен. Проверка на автомобила ми (отваряне на багажника, ровене в жабката или на други места в колата) също означава личен обиск. За да бъде законно това претърсване, трябва да се състави протокол и да се подпише от свидетел, а след това този протокол се валидира в съда. Дори да открият, че аз притежавам марихуана, ако няма съставен по надлежния ред протокол, то аз не подлежа на наказателна отговорност, защото проверката на органите на реда е била незаконосъобразна, следователно и резултатите от проверката са незаконосъобразни. Задържането на мен или на притежаваната от мен марихуана без съставяне на протокол означава, че полицаите злоупотребяват с правомощия, което навежда на мисълта за евентуален рекет от тяхна страна спрямо мен.

Какво става, ако вече са ме хванали с марихуана?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Владимир Иванов

Владимир Иванов

автор

Владимир е учил Право в СУ, а преди това Бизнес и предприемачество в Babson College, САЩ. Занимава се активно с доброволчество, но в момента е активно фокусиран върху работата му във финансовия сектор.

Свързани статии