Как да гласувам в чужбина?

Аз съм пълнолетен гражданин на Република България и живея в чужбина. Предстоят избори и искам да гласувам. Не знам обаче каква е процедурата за гласуване, нито къде да упражня правото си на глас извън България. На всички избори ли мога да гласувам? Възможно ли е да не отворят избирателна секция в града, където живея?

Кога мога да гласувам извън България?

Извън България се провеждат избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, както и за членове на Европейския парламент от Република България. Организира се и провеждането на национален референдум. На него мога да гласувам само ако постоянният ми адрес е в България и отговарям на останалите условия за притежаване на избирателни права. Не мога обаче да гласувам на местни избори, ако живея в чужбина, защото такива не се провеждат там. На тях имам право да гласувам, ако съм живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. По принцип имам право да гласувам на избори за държавни или местни органи и на референдуми само ако:

Необходимо е да изпълня и някои допълнителни изисквания, за да мога да гласувам в чужбина.

  1. Трябва да заявя желанието си поне 25 дни преди изборния ден с писмено заявление до дипломатическото или консулското представителство на България в страната, в която живея.
  2. Трябва да го подпиша саморъчно и да го подам лично или да го пратя по пощата. Имам възможност да подам електронно такова. Това може да стане на сайта на Централната избирателна комисия.

В заявлението трябва да впиша на български език:

За да гласувам на избори за членове на Европейския парламент от Република България, ми е нужна и декларация по образец, че отговарям на условията да избирам - освен основните изисквания трябва да декларирам, че съм живял най-малко през последните три месеца в България или в друга държава – членка на Европейския съюз.Целта на подаването на тези заявления е както да заявя желанието си да гласувам, така и въз основа на броя им да се определи броят на избирателните секции и да се изготвят избирателните списъци.

Кога може да се отвори избирателна секция в града ми?

Избирателна секция в моя град със сигурност ще има, ако в него се намира дипломатическо или консулско представителство на България. Мога да гласувам в избирателна секция в такива представителства в която и да е страна в чужбина (независимо дали е членка на Европейския съюз, или не). В секция извън тях мога да гласувам само ако има поне 60 избиратели, подали заявление. Това е нужният брой избиратели за образуване на избирателна секция извън дипломатическо или консулско представителство. Ако обаче живея в държава извън ЕС (например: Турция, Швейцария, Македония) , мога да упражня правото си на глас извън дипломатическо или консулско представителство само ако има и решение на Централната избирателна комисия. То се взема по мотивирано предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Възможно е да се отворят и още секции, при условие че има повече от 500 избиратели, подали заявление в населеното място.

Как да разбера дали съм включен в избирателните списъци?

Избирателните списъци се изготвят от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Ще бъда включен в тях само ако съм подал заявление. Тези списъци се публикуват от министъра на външните работи и от ръководителите на представителства до 18 дни преди изборния ден на интернет страницата на Министерството на външните работи или на дипломатическите и консулските представителства. Там мога да проверя данните си и номера и адреса на избирателната секция. Мога да направя тази справка по ЕГН, включително на безплатен телефонен номер.

Как да защитя правата си ако не бъда вписан?

Важно! Ако не съм вписан в списъка, въпреки че съм подал заявление, имам право да оспоря това в срок от 3 дни от публикуването му пред ЦИК. Тя се произнася с решение. Ако не съм доволен от решението (например ако отново ми е отказано вписването), мога да го обжалвам пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обявяването му. Ако пък не съм вписан в списъка, но имам право да гласувам, може да бъда дописан от секционната избирателна комисия. За целта трябва да представя:

Ако комисията откаже да ме впише и да ме допусне до гласуване в изборния ден, трябва да ми връчи писмен отказ. Имам право да го оспоря пред Централната избирателна комисия по електронен път. Тя трябва да се произнесе незабавно с решение на интернет страницата си.

Процедура по гласуване

Гласуването се извършва по избирателни секции в изборни помещения, в които има кабини за гласуване и прегради за гласуване с машини. Имам възможност да избирам между гласуване с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Мога да гласувам от 7,00 ч. местно време и до 20,00 ч. местно време. Ако съм дошъл в изборната секция преди 20:00, но още не съм гласувал, трябва да установят самоличността ми.[toggles][toggle title=Източници]Конституция на Републка България (КРБ):чл.42 ал.1 – относно изискванията за правото на глас.Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС):чл. 4 ал.1 - относно участието в национален референдум извън България.Изборен кодекс (ИК):чл. 13 - относно изборите, които се провеждат извън България;чл. 14 ал.1,2,3 - относно изискванията за отваряне на избирателна секция извън България;чл. 15 - относно отварянето на допълнителни секции;чл. 16 ал.1,2,3,4 – относно заявленията за участие в избори извън България;чл. 31 ал.1 - относно избирателните списъци;чл. 32 – относно публикуването на избирателните списъци;чл. 33 ал.1, 2 – относно невписването в избирателните списъци;чл. 33 ал.3 - относно отказа на СИК за довписване;чл.206 ал.1 – относно начините за гласуване;чл. 219, 220 ал.1 – относно продължителността на изборния ден;чл. 350 ал.1 - относно изискванията за упражняване на активно избирателно право на избори за членове на Европейския парламент;чл. 396 ал.1 - относно изискванията за упражняване на активно избирателно право на местни избори.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Теодора

Доненчева

9.5.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си