Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Ще се гласува и извън дипломатическо / консулско представителство

Автор:
Ще се гласува и извън дипломатическо / консулско представителство

В края на април се приеха нови правила за гласуването в чужбина, които предизвикаха широко недоволство и протести сред българските граждани, живеещи извън страната.

Какво се случи след това?

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс и така го върна за ново обсъждане в Народното събрание. С гласовете на повече от половината депутати обаче промените бяха повторно приети и ветото “падна”. В замяна на това се внесоха законопроекти за изменение и допълнение на току-що приетите нови правила за гласуване на българите в чужбина.

Новите промени от 13.07.2016 г.

След обсъждания и дебати в пленарна зала новите изменения в “спорния” чл. 14 относно образуването на избирателни секции в чужбина са факт.

Промяната! Ще могат да се образуват избирателни секции в чужбина и извън дипломатическите или консулските представителства, но при определени условия.

Какви са условията?

В държавите-членки на Европейския съюз, извън дипломатическо или консулско представителство, може да се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление за гласуване.

С решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) по преценка на ръководителите на дипломатически и консулски представители в държавите, които не са членки на Европейския съюз, извън  дипломатическо или консулско представителство, може да се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление за гласуване.

Най-важното! Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, независимо дали е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35.

След поредните промени накъде?

Спорно е до какъв резултат ще доведат тези поредни промени. Дали правата на българите зад граница не се ограничават? Нови изменения в Изборния кодекс са законово възможни. Дали ще има такива зависи от реакцията на обществото.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Още от Блога