Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Ваучери от сайт за групово пазаруване. Има ли уловка?

Автор:
Ваучери от сайт за групово пазаруване. Има ли уловка?

Някои мои приятели в последно време използват т.нар. групово/колективно пазаруване. Какво представлява то и какви рискове крие – мога да науча в следващите редове.

Какво представлява груповото пазаруване?

Груповото пазаруване е пазаруване, при което един търговец предлага даден продукт или услуга на уебсайт за групово пазаруване. Потребителите/клиентите, след като харесат офертата, я купуват. Всичко се случва онлайн – заплащането става с различни разплащателни средства (например с кредитна карта). Това, което е особено е, че въпросният търговец предварително е предвидил дадено условие и ако то не се сбъдне, договорът няма да влезе в сила. Например за определената стока е обявено намаление от 60 %, като за да се реализира то, е нужно стоката да бъде закупена от минимум 200 000 души. Ако стоката  бъде закупена от 200 100 души, то изискването за минимална бройка е изпълнено. В този случай всички, които са платили предварително, ще получат ваучер, който им е необходим, за да си получат стоката/услугата.

Т.е. сайтовете за групово пазаруване се използват както от различни търговци, които предлагат своите стоки/услуги, така и от клиентите, който искат да закупят дадена стока/услуга. Самият сайт за групово пазаруване посредничи между потребителя-купувач и потребителя-търговец. На практика сайтът посредничи за сключване на договор от разстояние – при това онлайн пазаруване аз като потребител имам определени права

Сайтовете за групово пазаруване могат да предлагат и туристически услуги. В този случай собственикът на сайта за колективно пазаруване следва да е регистриран като туроператор. 

Питам се от какво печели търговецът? Той получава нови клиенти, без да е похарчил пари за реклама.

Мога да се абонирам чрез електронната си поща и по този начин да получавам информация за всички оферти на съответния сайт за групово пазаруване.

Най-изгодната оферта

Как мога да намеря най-изгодната оферта, като едновременно си спестя търсенето из всички сайтове за групово пазаруване (а в последно време те не са никак малко)?

Съществуват сайтове, които се наричат агрегатори на оферти – на страниците им са събрани оферти от различни сайтове в дадена област. Така мога много по-лесно да преценя коя оферта е най-изгодна за мен. Например ако искам да резервирам хотел за лятната си почивка, вместо да преглеждам офертите в различни сайтове, мога да използвам такъв сайт, където необходимата ми информация е предварително събрана.

Какви са задълженията ми като потребител на сайт за групово пазаруване?

Важно е да знам, че още с отварянето на уеб страницата на съответния сайт за групово пазаруване, аз като потребител се съгласявам с общите условия за ползването му. С приемане на общите условия се счита също, че съм дал съгласие личните ми данни да бъдат обработвани (естествено при спазване на законовите изисквания).

На практика, регистрирайки се в сайт за групово пазаруване, както търговците, така и аз като потенциален купувач упълномощаваме фирмата –  собственик на сайта да води преговори и да сключва договори за продажба на стоки или услуги от тяхно име.

Регистрирайки се в подобен сайт, аз се задължавам:

 • да спазвам българското законодателство;
 • да не се намесвам по никакъв начин в правилното действие на системата на сайта (например да не осуетявам процедурата по идентификация на друг потребител);
 • да взема мерки с цел опазване на потребителското ми име и парола;
 • да не правя достояние по какъвто и да било начин на трети лица съдържание (информация, данни, текст, звук, файлове, софтуер, музика, видео, фотографии, графики, аудиоматериали, съобщения), които са обект на право на интелектуална собственост на трети лица, освен със съгласието на собственика им.

Ако като потребител (независимо дали съм търговец, който промотира стоките си на сайта или съм купувач) наруша общите условия на сайта за групово пазаруване, профилът ми в сайта може да бъде изтрит. Нещо повече – може да не ми бъде позволено занапред да се регистрирам повторно.  

Малко повече за офертите

Зареждайки заглавната интернет страницата на сайта за колективно пазаруване, аз в качеството си на потребител получавам възможност да се запозная подробно с публикувана оферта, която в повечето случаи се отнася до покупко-продажба на промоционална цена.

Както бе посочено по-горе, в офертите има задължително условие. Например аз съм собственик на хотели в няколко български курорта. Пускам оферта в сайт за групово пазаруване, като предлагам двойни стаи за периода 10-15 юли 2017 г. за цена 30 лв. на стая. На сайта за групово пазаруване тази информация е подробно описана, качени са и снимки и има поле „грабни/купи/вземи/получи ваучер”. Задължително условие на офертата е например: извършване на поне пет покупки общо от всички потребители-купувачи. Т.е. аз съм пресметнал, че ако поне пет души ползват хотелските ми стаи (дори и при тази по-ниска от обичайната цена) това е добре за бизнеса ми и ще спечеля от многото клиенти, а не от високите цени.

Да видим как стоят нещата от гледната точка на купувачите

Ако съм купувач, виждам тази оферта, считам че е изгодна за мен и решавам да се възползвам. Сключвам договор с въпросния търговец чрез сайта за групово пазаруване и предварително (авансово) заплащам съответната цена – в нашия пример 60 лв. за две нощувки. 

Важно! Договорът, който съм сключил, влиза в сила само и единствено ако задължителното условие се сбъдне (т.е. само ако поне пет души са си закупили съответните нощувки). Тогава получавам ваучер с уникален номер и баркод, който на практика удостоверява, че аз съм закупил съответната стока/услуга.

Какво става обаче, ако задължителното условие не се сбъдне?

В случай че задължителното условие, посочено в офертата, не се сбъдне, собственикът на хотели не е длъжен да ми осигури въпросните нощувки. Така аз оставам без резервирана лятна ваканция.

Какво се случва с авансово заплатената от мен сума?

След като я платя, тя не отива директно при продавача, а се съхранява от сайта за групово пазаруване до настъпване на задължителното условие. Ако задължителното условие не се сбъдне, сайтът може да ми възстанови парите, но може и да не направи това. Всичко зависи от предвиденото в общите му  условия.  Затова е важно да съм запознат с тези общи условия предварително. Ако все пак ми възстановят парите, няма да ми бъдат изплатени някакви лихви или възнаграждения върху преведената от мен сума, независимо колко време е минало от авансовото плащане до момента, в който е станало ясно, че условието не се е сбъднало. Вариантите за възстановяване са два – парите или се връщат по посочена от мен банкова сметка, или се добавят в т.нар. ми електронен портфейл. Ако сумата бъде възстановена в електронния ми портфейл, най-вероятно ще мога да я използвам само за закупуване на стоки/услуги от сайта. Това пак зависи от общите условия на конкретния сайт. 

Важно!  Всички разходи по възстановяване на сумата са за моя сметка, а не за сметка на търговеца или за сметка на сайта.

Мога ли да се откажа от договора?

Мога да се откажа от договора в 14-дневен срок от сключването му, без да е необходимо да посочвам конкретни причини за това. Трябва обаче да уведомя както  продавача, така и сайта за групово пазаруване, че се отказвам от договора.

Важно! Не дължа обезщетение при отказ.

Ако обаче нещата са се случили бързо и в този 14-дневен срок съм получил стоката и все пак се откажа от договора, трябва да върна стоката. Единствено разходите по връщането на стоката са за моя сметка и то само ако търговецът не е заявил, че ще ги поеме.

Важно! В определени хипотези нямам право на отказ – кои са те мога да науча тук.

 • Източници

  Закон за защита на потребителите (ЗЗП):

  чл. 50 – относно правото на отказ от договора;

  чл. 55, ал. 2 – относно разходите при упражнено право на отказ;

  чл. 57 – относно случайте, в които не мога да се откажа от договора.

  Закон за туризма (ЗТ):

  чл. 63, ал. 4 във връзка с чл. 63, ал.3 – относно задължението на сайтовете за групово пазаруване, които предлагат туристически услуги да бъдат регистрирани като туроператори.

  Общи условия за ползване на интернет сайта Грабо.бг:

  Раздел 2 – относно ваучерите с уникален номер и баркод, които удостоверяват закупуването на съответната стока/услуга;

  Раздел 3, чл. 5 – относно задълженията на потребителите на сайт за групово пазаруване; относно това, че регистрирайки се в сайт за групово пазаруване, потребителите на практика го упълномощават да сключва договори от тяхно име и за тяхна сметка;

  Раздел 5, чл. 10 – относно правото на отказ от договора;

  Раздел 3, чл. 11 – относно последствията за потребителите при нарушение на Общите условия на сайта за групово пазаруване;

  Раздел 5, чл. 5 – относно това какво се случва при несбъдване на условието, възможността за възстановяване на платената сума, разходи по възстановяването й;

  Раздел 5, ал. 7 – относно авансовото заплащане на цената.

  Общи условия за ползване на Вип оферта.бг ООД:

  Раздел 2, чл. 4 – относно правата на потребителите.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Боряна Русева

Боряна Русева

Праватар

Боряна е завършила Право в СУ “Св. Климент Охридски” през ноември 2016 г. Правото никога не е било детската й мечта, но я е научило, че всяка ситуация има няколко гледни точки. През свободното си време обича да чете книги – предимно исторически романи и поезия. Вярва, че хората трябва максимално да се стремят да правят това, което ги вдъхновява и ги кара да се чувстват пълноценни и удовлетворени.

Свързани статии