Имам ли права в хотела?

С половинката ми празнуваме годишнина и решихме да отидем на почивка в Пловдив. Прегледахме забележителностите в града, направихме си маршрут и запазихме хотел. Тъй като държа да си прекараме хубаво празника, искам да знам, че ако забележа нередности, ще знам какви са правата ми в хотела и пред кого мога да се оплача.

Какво значение има колко звезди е хотелът?

Знам, че всеки хотел е категоризиран с една/няколко звезди, по които мога да се ориентирам за качеството на услугите, които той предлага – колкото повече, толкова по-добре. Нещо повече – хотелът задължително подлежи на категоризация, за да може да се извършва своята дейност, а аз трябва да следя за отличителен знак/удостоверение, който показва категорията му. Ако пък съм настнанен/а в СПА хотел или такъв, предлагащ балнео- или други лечебни услуги, той следва да е сертифициран по специална система, като изискванията за персонала са по-особени - да са медицински и немедицински специалисти, с цел безопасно провеждане на процедурите.Например ако съм в хотел с категория една звезда, трябва да е осигурена система за самостоятелно настаняване, ако то не е в час, в който рецепцията работи. При напускане съм длъжен/а да оставя ключовете във фоайето или на друго предвидено място. Хотелиерът е длъжен да ми осигури и ежедневно почистване на стаята, телефонни услуги, достъп до спешна медицинска помощ. Мога да поискам също и да ми поръчат такси. В хотел с категория две звезди хотелиерът е длъжен и да подменя спалното бельо и кърпите ми на всеки три дни. Също така трябва да ми осигури информация за градския транспорт и града при запитване от моя страна. Част от изискванията пък към тризвезден хотел е да може да осигурява закуска на гостите, както и 12-часов румсървис. В четири- и петзвездните хотели мога да очаквам голямо разнообразие на предоставяните услуги – тези хотели трябва да осигуряват сериозен асортимент от различни по вид хранителни изделия и напитки, както и безплатен wi-fi на територията на хотела, телевизор, стаи, подходящи за провеждане на бизнес- и конферетни срещи и още доста екстри.

Какво е длъжен да ми осигури хотелиерът?

На първо време имам право да бъда информирана за цените на услугите, които ми се предлагат, по явен и недвусмислен начин. В хотела също трябва да имам достъп до информация за менюто и предлаганите услуги на български език – не е пречка да има информация и на друг език, но задължително е да има такава и на български. Ако в хотела се предлагат услуги или стоки, от които искам да се възползвам, представляващи евентуален риск по някакъв начин за мен, аз трябва да бъда информиран/а своевременно (например процедура, неподходяща за хора с високо кръвно)

На кого мога да сигнализирам или да се оплача, ако отчета нередности в хотела?

Ако претърпя вреди от имуществен или неимуществен характер (например са ми откраднали или изгубили багажа или пък недай си боже ми падне полилей върху главата), мога да се обърна за съдействие към адвокат и да потърся правата си в съда., мога да бъда обезщетена и от застрахователя на хотелиера, ако неговата застраховка покрива претърпените от мен вреди.Освен това, ако имам сериозни съмнения, че хотелът извършва дейности, за които не е сертфициран – например предлага лечебни процедури, а няма сертификат или не изпълнява изискванията за квалифициран персонал, което може да застраши здравето ми, мога да сингализирам за това Комисията за защита на потребителите (КЗП). Ако пък са нарушени потребителските ми права – например не ми е предоставена необходимата информация за стоките и услугите или пък съм изложен/а на риск за живота и здравето си от предоставяните услуги – мога да подам жалба отново до КЗП в предвидената форма. [toggles][toggle title=Източници]Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията:чл. 14, ал. 1, т. 5 – изискване за наличие на знак, доказващ категорията на хотела;прил. 1 към чл.17, ал. 1, т. 1 – относно изисквания към персонал, предоставяни услуги;чл. 14, ал. 1, т. 3 – относно задължение за предоставяне на информация за меню и услуги на български език.Закон за защита на потребителите (ЗЗП):чл. 4, ал. 1 - задължение за предоставяне на информация по явен и недвусмислен начин;чл. 73, ал. 1 – задължение за предоставяне на инфромация, относно стоки и услуги, представляващи риск за потребителя;чл. 178, ал. 2 – относно възможността на подаване на сигнал/ жалба до Комисия за защита на потребителите (КЗП);чл. 178, ал. 3 – относно форма на жалбата до КЗП.Закон за туризма (ЗТ):чл. 111 – относно задължение за категоризация на хотелите;чл. 139 – задължение за сертифициране на хотели, предлагащи балнеолечебни услуги;чл. 177 – относно възможността за сезиране на КЗП при нередности, свързани с изискванията за категоризация и сертифициране.Наредба 02/29.01.16 за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център", „СПА център", „уелнес център" и „таласотерапевтичен център":прил. 1 към чл. 4, ал. 1 – изисквания за квалификация на персонала, обзавеждането,оборудване на местата, предлагащи балнеолечебни/ СПА услуги.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Диляна

Георгиева

12.6.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си