Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Европейска доброволческа служба (ЕДС/EVS)

Автор:
Европейска доброволческа служба (ЕДС/EVS)

Напоследък все по-често усещам, че имам нужда от разнообразие. Желанието да пътувам, да откривам нови и непознати за мен кътчета е нещо, което мотивира все по-често кликанията ми из различните сайтове. Но имам и други търсения, в по-различна сфера…. Искам да бъда полезен/а. Искам да съм активен/а. Искам да общувам, да уча нови езици, да творя! Млад човек съм. Когато тръгна по пътя на кариерното си развитие все по-трудно ще става да отделям повече от свободното си време за приключения… Кога, ако не сега? И защо не Европейска доброволческа служба (ЕДС)?

Какво представлява Европейската доброволческа служба в същността си?

Европейска доброволческа служба или ЕДС е дейност от програмата Еразъм+ (2014 г. – 2020 г.). Хартата на ЕДС описва службата като партньорство между две или повече иницииращи организации, които отговарят за наемането на доброволци за своите проекти. Дейността ми на доброволец може да бъде извършвана в най-разнообразни области  – грижа за животните, околната среда, занимания с деца и възрастни хора, спорт и изкуство, сътрудничество за развитие. Мога да участвам във всичко, в което бих бил/а в свои води или точно обратното, излязъл/а от зоната си на комфорт.

Условията да стана доброволец към ЕДС

Ето и част от най-важните условия, които трябва да покривам, за да стана част от голямото семейство на ЕДС.

 1. Доброволчеството винаги е било свързвано с ентусиазма, силата, атрактивността и увереността на младия човек. Възрастовите граници за участие в различните проекти е между 17 и 30 години.
 2. Имам възможност да прекарам период от 2 седмици до цяла една година в чужда страна, във всички краища на Европа и света, в опит да бъда полезен/а за местното общество.
 3. Първо правило на доброволчеството е, че трябва да правя всичко по своя собствена воля. Предварително си намислям сферата, в която мога да бъда най-полезен/а, в която мога да преоткрия себе си, но и да  развивам още повече личните си таланти и способности.
 4. Кандидатстването се случва посредством свързване с организацията, която набира доброволци за проект, който вече е получил подкрепа. В случай че не открия такъв проект, бих могъл/а да обсъдя идеите си с някоя от акредитираните организации, с което да си бъдем взаимно полезни.  

Въпроси и отговори за цялостната организация на проект за ЕДС:

Любопитен/а съм, дали подобен проект, съдържащ в себе си толкова много отговорности, би бил успешно организиран. Държа да бъда защитен/а и да съм наясно с правата си, в случай на определена нужда. Задавам въпроси, практиката отговаря:

 • Колко са страните, участващи в проекта? – Три. Аз, моята т.нар. изпращаща организация (в България или в страната, в която живея) и моята посрещаща организация (в страната, в която ще съм доброволец).
 • Имам интерес към страни, чиито езици не владея. Ще получа ли помощ при настаняването си? – Създателите на европейската доброволческа служба предприемат строги мерки за безопасността и спокойствието на доброволците, дошли в чужда страна. Задължително е осигуряването на езиково обучение, настаняване, храна и местен транспорт (или парите за покриване на разходите за последните две).
 • Наясно съм, че доброволчеството, по своя смисъл, е доброволно и безвъзмездно предоставяне на стоки или услуги. Ще получавам ли обаче заплата или друг тип възнаграждение, ако стана част от ЕДС? – Отговорът е не. Всеки един от проектите се извършва с идеална цел, непродиктувана съответно от материална или финансова печалба. Независимо от това, организаторите на проекта се задължават да ме подкрепят финансово по време на службата ми. Имам право на джобни пари, както и застраховка по време на целия проект. Последната допълва покритието на европейската здравноосигурителна карта и/или на националните здравноосигурителни системи! А тук – малко повече ценна информация за покритието на застраховката и за съдействието, на което мога да разчитам като доброволец на ЕДС. Единственото, което в крайна сметка би се наложило да заплатя, е определена част от пътните разходи. За да съм предварително наясно колко ще ми струва, мога да използвам дистанционния калкулатор, който Еразъм+ е поставил в интернет платформата си. След кратки инструкции мога с точност да пресметна какви биха били евентуалните разходи за мен.
 • Получавам ли подкрепа през цялото време на проекта? Следи ли някой за труда ми? – През цялото време на службата ми мога да получа помощ, подкрепа, както и допълнително обучение от приемащата и изпращащата ме организация. Трудът ми бива следен и оценяван през цялото време на службата, след която получавам т.нар. Youthpass сертификат, обобщил в себе си новите знания и умения, които съм придобил/а по време на службата.
 • Как да открия организацията, в която ще се чувствам най-полезен/а? А подробна информация за това, какво ме очаква? – Информация за пълния набор от акредитирани организации, участващи в ЕДС проекти, мога да намеря в базата данни на сайта на Европейски младежки портал. Към момента те наброяват повече от 5000. Мога да разгледам всички тях на спокойствие, както и в търсачката за разширено търсене сам/а да избера страната, типа дейност и вида на организацията, които бих предпочела.
 •  А ако все още имам останали въпроси без отговор?  – Попълвам кратката форма на уебсайта на ЕДС и до три работни дни трябва да получа отговор.

Искам да ми бъдат възстановени разходите ми като доброволец? Законът стои ли зад гърба ми?

От изключително значение е да познавам добре правата си в определената страна, в която ще прекарам своята доброволческа служба. Не винаги принципите на доброволчеството, като този на възстановяване на личните ми разходи по избрания проект например,  биват нормативно заложени. Два са вариантите за възстановяване на разходите за доброволческа служба – от държавата, както е в Холандия, или от самите организации, какъвто е случаят в Полша и Литва. Сумите, които доброволците получават на месец като джобни пари, варират между 80  и 433 евро на месец спрямо страната, в която е положена службата. Дори наложеният бюджет да бъде надвишен от мен в страни като Белгия например, имам правото да получа допълнителни финансови средства. Всички тези изчисления се правят без оглед на възрастта ми, дейността или броя проекти, в които взимам участие.

 

 • Източници

  Официален уебсайт на Европейския съюз

  Официален уебсайт на CVS-Bulgaria

  Европейски младежки портал

  Харта на Европейската доброволческа служба

  Еразъм +, Ръководство за програмата

  Европейска доброволческа служба, Ръководство за доброволеца

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Петилина Петрова

Петилина Петрова

автор

Петилина завършва специалност Право и Правни науки в правния факултет на Вестфалския Вилхелм университет, град Мюнстер, Германия. След издаването на две самостоятелни стихосбирки и множество литературни участия у нас и в Германия, тя прегръща с радост идеята на Правата ми, да разкодира законите на разбираем и точен език, почерпила опит от своето обучение и живот извън родината.

Свързани статии