Европейска доброволческа служба (ЕДС/EVS)

Напоследък все по-често усещам, че имам нужда от разнообразие. Желанието да пътувам, да откривам нови и непознати за мен кътчета е нещо, което мотивира все по-често кликанията ми из различните сайтове. Но имам и други търсения, в по-различна сфера…. Искам да бъда полезен/а. Искам да съм активен/а. Искам да общувам, да уча нови езици, да творя! Млад човек съм. Когато тръгна по пътя на кариерното си развитие все по-трудно ще става да отделям повече от свободното си време за приключения… Кога, ако не сега? И защо не Европейска доброволческа служба (ЕДС)?

Какво представлява Европейската доброволческа служба в същността си?

Европейска доброволческа служба или ЕДС е дейност от програмата Еразъм+ (2014 г. - 2020 г.). Хартата на ЕДС описва службата като партньорство между две или повече иницииращи организации, които отговарят за наемането на доброволци за своите проекти. Дейността ми на доброволец може да бъде извършвана в най-разнообразни области - грижа за животните, околната среда, занимания с деца и възрастни хора, спорт и изкуство, сътрудничество за развитие. Мога да участвам във всичко, в което бих бил/а в свои води или точно обратното, излязъл/а от зоната си на комфорт.

Условията да стана доброволец към ЕДС

Ето и част от най-важните условия, които трябва да покривам, за да стана част от голямото семейство на ЕДС.

  1. Доброволчеството винаги е било свързвано с ентусиазма, силата, атрактивността и увереността на младия човек. Възрастовите граници за участие в различните проекти е между 17 и 30 години.
  2. Имам възможност да прекарам период от 2 седмици до цяла една година в чужда страна, във всички краища на Европа и света, в опит да бъда полезен/а за местното общество.
  3. Първо правило на доброволчеството е, че трябва да правя всичко по своя собствена воля. Предварително си намислям сферата, в която мога да бъда най-полезен/а, в която мога да преоткрия себе си, но и да развивам още повече личните си таланти и способности.
  4. Кандидатстването се случва посредством свързване с организацията, която набира доброволци за проект, който вече е получил подкрепа. В случай че не открия такъв проект, бих могъл/а да обсъдя идеите си с някоя от акредитираните организации, с което да си бъдем взаимно полезни.

Въпроси и отговори за цялостната организация на проект за ЕДС:

Любопитен/а съм, дали подобен проект, съдържащ в себе си толкова много отговорности, би бил успешно организиран. Държа да бъда защитен/а и да съм наясно с правата си, в случай на определена нужда. Задавам въпроси, практиката отговаря:

Искам да ми бъдат възстановени разходите ми като доброволец? Законът стои ли зад гърба ми?

От изключително значение е да познавам добре правата си в определената страна, в която ще прекарам своята доброволческа служба. Не винаги принципите на доброволчеството, като този на възстановяване на личните ми разходи по избрания проект например, биват нормативно заложени. Два са вариантите за възстановяване на разходите за доброволческа служба – от държавата, както е в Холандия, или от самите организации, какъвто е случаят в Полша и Литва. Сумите, които доброволците получават на месец като джобни пари, варират между 80 и 433 евро на месец спрямо страната, в която е положена службата. Дори наложеният бюджет да бъде надвишен от мен в страни като Белгия например, имам правото да получа допълнителни финансови средства. Всички тези изчисления се правят без оглед на възрастта ми, дейността или броя проекти, в които взимам участие.[toggles][toggle title=Източници]Официален уебсайт на Европейския съюзОфициален уебсайт на CVS-BulgariaЕвропейски младежки порталХарта на Европейската доброволческа службаЕразъм +, Ръководство за програматаЕвропейска доброволческа служба, Ръководство за доброволеца[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Петилина

Петрова

12.5.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си