Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Каква е процедурата да ме приемат в болница?

Автор:
Каква е процедурата да ме приемат в болница?

През почивните паднах лошо и ми се наложи да отида до болницата, където ми казаха, че съм пострадал/а тежко и може да се наложи да постъпя за лечение. Затова е важно да разбера добре каква е процедурата, за да бъда приет/а, какви документи са ми нужни, кой определя дали трябва наистина да постъпя за болнично лечение.

Кой определя дали следва да постъпя в болница?

Често се случва да се разболявам, но не винаги е нужно да постъпвам в болница за всяка малка болежка. Компетентен да прецени дали трябва да постъпя в лечебно заведение е лекуващият ми лекар, специалист, към когото съм била насочена от личния ми лекар или екипите на Център за спешна медицинска помощ. Ако се налага, но все пак не искам да влизам в болница, трябва да дам отказа си в писмен вид (вж. по-подробно).

Трябва ли да съм здравноосигурена, за да постъпя в болница?

На първо време, за да постъпя за болнично лечение по здравна каса, трябва да се уверя, че съм здравноосигурена. Това мога да проверя на сайта на НАП, както и на телефон 0700 18 700 (Информационен център на Национална агенция за приходите), както и на на място, в офисите и териториалните дирекции на НАП в страната. Повече за осигуровките мога да видя тук. Ако случайно не съм здравноосигурен/а, пак мога да постъпя за болнично лечение, но трябва да заплатя неплатените натрупани осигуровки.

Какви документи трябва да имам, за да постъпя за болнично лечение?

За да пристъпя към болнично лечение, моят личен лекар или лекуващият ме специалист трябва да ми издаде направление за което включва номера на клиничната пътека, по която ще бъда лекувана. Клиничната пътека представлява съвкупността от методи за терапия и диагностика, чрез които ще бъда третиран/а в рамките на престоя ми в лечебното заведение. Ако бъда хоспитализирана по клинична пътека, дължа само потребителска такса. Направлението ми важи в срок 30 дни от датата на издаване. Важно е да знам, че след като бъда изписан/а имам право на два безплатни контролни прегледа в рамките на 30 дни от изписването ми. При постъпване в болницата на регистратурата следва да представя и документ за самоличност.

Важно! Хоспитализация по някои клинични пътеки изисква специфични документи (например решение от ТЕЛК), за които трябва да бъда информирана от приемащото лечебно заведение!

Ами ако случаят е спешен?

Всичко това е без значение, ако случаят ми е спешен! Независимо от гражданството, адреса ми или здравноосигурителния ми статус лечебното заведение е длъжно да ми предостави необходимата помощ. За спешен се счита всеки случай, при който са застрашени живота, жизненоважни органи и системи на човек, както и живота на родилки и плода им.

В условия на спешност, както и при насочване от Център за спешна медицинска помощ, изпълнителят на болничната помощ попълва направлението за хоспитализация.

Важно е, но не и задължително, при постъпване да представя предварително извършени изследвания, реализирани от друго лечебно заведение преди датата на хоспитализация, за да могат лекуващите лекари да предприемат адекватни мерки за моето лечение.

 • Източници

  Закон за здравето (ЗЗдр.):

  чл. 99 – относно дефиницията на спешен случай;

  чл. 100 – относно прием при спешен случай.

  Национален рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2017 г.

  чл.152 относно задължение за издаване на направление за хоспитализация;

  чл.146 – относно направление за хоспитализация;

  чл. 222, ал. 2, т. 10 относно попъпване на направлението;

  чл. 336, ал. 1, т. 1, подт. г – относно двата контролни прегледа.

  Наредба за достъп до медицинска помощ (НДМП):

  чл. 19 а – относно възможността за преценка на спешните екипи да пренасочат лице за болнична помощ.

  Закон за лечебните заведения (ЗЛеч.Зав.)

  чл. 7 – относно прием в лечебно заведение на спешно пострадало лице.

  Закон за здравното осигуряване (ЗЗО):

  чл. 4, ал 1– относно задължението за здравно осигуряване.

  Наредба № 2 от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса 

  пар. 1 от Допълнителните разпоредби – относно определение за клинична пътека

  Приложение №9 – относно различните клинични пътеки

  Официален сайт на НАП относно проверка на здравноосигурителен статус

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Диляна Георгиева

Диляна Георгиева

автор

Диляна е студент по право в СУ „Св. Климент Охридски”. Има разностранни интереси – обича да спортува, да чете, да научава всеки ден по нещо ново. Интересува се и от доброволчески дейности – към момента членува в сдружение “ПраВодач”, чиято цел е да разясни неясните текстове на закона пред учениците. Харесва й винаги да е заета с ползотворни дейности – да намира смисъл в това, с което се занимава.

Свързани статии