Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Затъмнявaне стъкла на автомобил

Автор:
Затъмнявaне стъкла на автомобил

Като шофьор на МПС, активен участник в пътното движение, от мен се изисква освен да спазвам правилата за шофиране и да поддържам колата си в техническо състояние, което не “застрашава” мен и другите граждани на пътя. Искам обаче да затъмня стъклата на колата си. Има ли установени правила за това?

Какви са изискванията към стъклата на колата ми?

Законът поставя определени изисквания към моята кола по отношение на видимостта при шофиране или по-просто по отношение затъмнеността на автомобилните стъкла.

Съгласно правилата стъклата на автомобила ми трябва да имат светлопропускливост 75% за предното и задното стъкло и 70% за страничните стъкла.

Какво ми е забранено да правя?

Въпреки личните ми вкусове и стремежа към комфорт в автомобила, осигуряването видимостта на пътя е от първостепенно значение за моята безопасност, безопасността на спътниците ми, както и безопасността на останалите шофьори и пешеходци. “Извън закона” съм, ако:

    • поставям предмети с каквото и да е предназначение отвътре или отвън на колата, които да ограничават видимостта ми или да отвличат вниманието ми. Например, въпреки че отивам на празненство или ще участвам в обществена проява, не мога да монтирам на предния капак на колата ми куп балони или да закача развяващ се флаг. Тези неща със сигурност ще ограничат видимостта ми от предното стъкло. Отивайки на почивка, колкото и да не ми достига багажника не бива да си позволявам трупането на сакове в задната част на автомобила например, тъй като това би довело до намалена видимост от задното стъкло. Още по-малко изцяло да закривам задното стъкло, като поставям плакат с надпис: “Колата се продава!”, “Младоженци” и др. такива изявления.
    • поставям пердета или щори за кола, колкото и да е силно слънцето през лятото, на задното стъкло или стъклата на предните врати на автомобила. Щори мога да поставя само на стъклата на задните врати за удобство на моите спътници, и то само ако имам огледала за обратно виждане от двете страни на автомобила.
    • намалявам прозрачността на стъклата, тоест ги затъмнявам като слънчеви очила. Намаляване на прозрачността е допустима отново само за стъклата на задните врати и отново само ако имам огледала за обратно виждане от двете страни на автомобила.

Важно! Не мога да бъда санкциониран, ако стъклата на колата ми са фабрично тонирани, иначе казано модела на колата е произведен така. Ако обаче ползвам услугите на автокъща за затъмняване на автомобилните стъкла, е добре да си поискам документ (сертификат) за извършената услуга, където да е посочено процента на извършеното затъмняване.

Кога мога да бъда спрян за  проверка на “затъмнени стъкла”?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Свързани статии