Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Купих си кола. Сега какво следва?

Автор:
Купих си кола. Сега какво следва?

Много често, залисан в избора на подходящия модел автомобил, забравям да помисля за това какво следва след осъществяване на покупката. А това не са едно или две неща. Доста често, съществени.

Гражданската отговорност

  • Ако купувам нерегистриран автомобил (нов внос в страната, който не е пуснат в движение), ще ми се наложи да сключа задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Тя  е необходима за регистрацията в КАТ. За сключване на полицата представям договора за покупко-продажба на МПС-то. След като регистрирам МПС-то в КАТ, трябва отново да отида при застрахователя и да представя талона.
  • Ако купувам регистрирана кола, продавачът е длъжен да ми предостави всички документи по действащата застраховка (полица, контролен талон, сертификат зелена карта). Съвместно с него следва да уведомим застрахователя в 7-дневен срок за извършената сделка. Това става с писмено искане за прехвърляне на правата по действащата застраховка. Мога без да се аргументирам, да прекратя действащия договор за застраховка и да сключа нов с друг застраховател.

Важно! Ако продавачът откаже да ми съдейства по този въпрос, мога да се обърна с едностранно писмено искане към застрахователя.

Полезни документи:

Екотакса

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Лиляна Попова

Лиляна Попова

автор

Лиляна е завършила „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Намира живота без музика за непоносимо скучен и безличен. В свободното си време обича да се разхожда сред природата и да рисува. Упорита личност, преследва целите си докрай и споделя максимата, че „няма невъзможни неща.“ На мнение е, че юридическите познания, които като студент по Право е получила в университета, са нейното „оръжие“ в справедливата кауза: повишаване на правната култура на обществото.

Свързани статии