Какво да направя, ако паяк повреди колата ми?

Колата ми беше вдигната от паяк. Не стига, че трябваше да плащам и глоба, ами и като отидох да си я прибера от наказателния паркинг, установих, че са ми я повредили при вдигането. Няма да оставя нещата така! Какво мога да направя?Тъй като според нашия закон всеки е длъжен да поправи вредите, които е нанесъл другиму, така и общината в качеството си на възложител трябва да ме компенсира за повредения ми автомобил. Тъй като работата на служителите, които са отстранили колата ми, е възложена от общината, тя следва и да отговаря за техните действия, а именно - повредите по колата ми.За да мога да получа обезщетение обаче, трябва да се докаже по съдебен път, че:

Важно! Трябва задължително да докажа, че има връзка между изпълнението на работата от служителя на общината и вредите, които са настъпили по автомобилами.Ако не докажа и само едно от гореизброените неща, няма да се осъществи отговорността на общината и да получа обезщетение.

Какъв е размерът на обезщетението, което ще получа?

Всеки случай е индивидуален, така че има различни фактори, от които зависи границата на обезщетението, което мога да получа - размерът на вредите по автомобила ми, степента на вината на служителя на общината, обстоятелствата по време на причиняването на повредата и т.н. Въпреки тях би следвало да получа обезщетение за всички преки и непосредствени вреди, които са настъпили заради действията на служителя.Важно! Ако съм допринесъл по някакъв начин за вредите по автомобила си, то може и да не получа пълно обезщетение.Важно е да знам още и че всеки застраховател сам определя покритите рискове и в повечето случаи застрахователите НЕ покриват щети, причинени при задържане или конфискация на застрахованото МПС от компетентни органи. За всеки случай може да погледна личния си договор за застраховка “Каско”, за да проверя дали това е така и при моя застраховател.Актуализира: Николай Николов[toggles][toggle title=Източници] Закон за задълженията и договорите (ЗЗД):чл. 45 ЗЗД - относно непозволеното увреждане;чл. 49 ЗЗД - относно отговорността на възложителя на определена работа за вредите, причинени от изпълнителя;чл. 51, ал. 1 ЗЗД - относно размера на обезщетението;чл. 51, ал. 2 ЗЗД - относно размера на обезщетението.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Анна

Генова

25.4.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си