Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Глоба от мобилна камера на КАТ

Автор:
Глоба от мобилна камера на КАТ

Какво ми се случва?

Шофьор съм и макар като всеки съвестен водач на пътя да знам правилата за движение и да ги спазвам, този път обстоятелствата се стекоха така (бързах да посрещна тъщата, разсеях се, загледах се в “хващащ окото” пешеходец), че извърших нарушение. За беда бях “хванат в крачка” – заснеха ме с мобилна камера, а за моето нарушение се предвиждат отнемане на точки и глоба. Да, обаче дочух, че  вече положението с глобите за нарушения, заснети с мобилна камера, не е съвсем същото. Какво се е променило и как се отразява това върху мен ?

Защо да плащаш глоби? Намери помощ и обжалвай на тази страница. Отнема 2 мин. да защитиш правата си пред КАТ! [Научи повече]

Камерите на КАТ (добре е да съм наясно с разликата между мобилните и стационарните камери, ако не за друго, то поне от обща култура)

За заснемане на нарушенията по пътя органите на реда използват два вида технически средства: стационарни и мобилни камери

 • стационарна камера – техническо средство, което е предварително позиционирано и трайно поставено на пътя, функционира автоматизирано в отсъствие на контролен орган (представител на КАТ), и е предназначено да заснеме или запише датата, точния час на провинението и номера на МПС-то;
 • мобилна камера – техническо средство, което не е трайно позиционирано на пътя, а е прикрепено към служебната кола на катаджиите или мотоциклет, с който те се придвижват, или пък временно разположено на пътя от служител на КАТ.

Как се “случва” самата проверка от мобилна камера?

Служителят позиционира служебния автомобил или мотоциклет или временно разполага мобилната камера на участък от пътя и насочва уреда в контролираната посока. След това извършва необходимите първоначални настройки за започване на контрола и процесът по “хващане в крачка” на нарушителите на правилата за движение. След изтичане на времето за контрол служителят изключва камерата. За всяко едно такова използване на мобилна камера се съставя протокол. 

Как се наказват нарушителите?

За всяко мое заснето с техническо средство (т.е. камера, без значение каква) нарушение ми се издава фиш, който ще получавам “маскиран като добра новина” по пощата в препоръчано писмо с обратна разписка. Ако ли пък нарушението на правилата за движение, което съм допуснал, е било документирано от мобилна камера в движещ се полицейски автомобил или мотоциклет, то “патрулката” задължително трябва да ме спре на място в момента на нарушението и да ми съставят акт по предвидения в закона ред. Актът се съставя в хода на стриктно уредена процедура, а въз основа на него впоследствие ми се издава и наказателно постановление, с което ми се налага наказание.

Мога лесно да обжалвам онлайн: https://www.advokatami.bg/kat/

Актуализира: Магдалена Митева

 • Източници

  НАРЕДБА № 8121з-532 ОТ 12 МАЙ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА АВТОМАТИЗИРАНИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА И СИСТЕМИ ЗА КОНТРОЛ НА ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА:
  чл. 9 и 10 – относно реда, по който се осъществява контрол с мобилна камера.

  чл. 11 – относно установяване на нарушението.

  § Закон за движението по пътищата:

  чл. 165 – относно задължението на контролните органи за обозначаване;

  чл. 189 –относно налагането на глоби с фиш.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Лиляна Попова

Лиляна Попова

автор

Лиляна е завършила „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Намира живота без музика за непоносимо скучен и безличен. В свободното си време обича да се разхожда сред природата и да рисува. Упорита личност, преследва целите си докрай и споделя максимата, че „няма невъзможни неща.“ На мнение е, че юридическите познания, които като студент по Право е получила в университета, са нейното „оръжие“ в справедливата кауза: повишаване на правната култура на обществото.

Свързани статии