Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Ваксините! Отказвам да имунизирам детето си! Последиците?

Автор:
Ваксините! Отказвам да имунизирам детето си! Последиците?

В днешно време имунизациите са противоречива тема и аз като родител все повече се притеснявам да имунизирам своето дете, за да не доведе това до усложнения или да се окаже, че плюсовете са по-малко от отрицателните й страни. Задължителните имунизации са за новородените и децата, а за тях отговарят родителите или настойниците.

Имунизацията може да бъде пасивна – чрез преболедуване от една инфекциозна болест. В този случай също се изработва имунитет срещу болестта. Докато ваксинацията е активна имунизация чрез вкарването в организма на ваксина. Ваксините обикновено съдържат агенти, наподобяващи по действие микроорганизмите причинители на заболяването, като често такива агенти се произвеждат от отслабени или умъртвени форми на тези микроорганизми. Именно задължителните ваксини като форма на активна имунизация са противоречива тема в обществото и за тях ще говорим в долните редове.

Кога на моето дете не се провежда имунизация?

Имунизация не се провежда, когато моето дете:

 • има треска;
 • нежелани реакции от предишни имунизации;
 • температура над 38° С или по-висока;
 • налице е зачервяване, подуване или сърбеж на мястото на ваксиниране;
 • поява на диария или повръщане след ваксинация или преди това;
 • регистрирани гърчове или фамилна анамнеза за конвулсии, както и нарушения в неврологичното състояние;
 • фамилна анамнеза за тежки алергични реакции след ваксиниране;
 • пациентът има или е имал признаци на мозъчна дисфункция като промени в съзнанието след ваксинация;
 • налице е имунен дефицит;
 • има  след прилагане на ваксината обриви по цялото тяло;
 • има хрипове или затруднено дишане;
 • са му се подували ставите след приложена ваксина;
 • е имало неравномерна сърдечна дейност в рамките на няколко часа след ваксинация;
 • e ставал сънлив или е имал епизоди на сънна апнея след ваксинация;
 • трудно раждане и раждане на бебе с ниско тегло.

Отлагането по медицински противопоказания се извършва от лекарите след консултация и становище от лекар специалист по основното заболяване, с изключение отлагането при остри инфекциозни заболявания.

Законът обаче въвежда задължителни имунизации с цел опазване на населението от заразни болести. Аз имам право да получа достъпна по обем информация за лекарствения препарат и съответните нежелани реакции. Задължителни са тези имунизации, които са част от Българския имунизационен календар за съответната година. Всички останали имунизации извън този календар не са задължителни като например тази против грип, а отказ от такава имунизация не довежда до санкции от страна на държавата.

Ваксината против рак на маточната шийка не е част от имунизационния календар, поради това жените и младите момичета не могат да бъдат задължавани да се ваксинират с нея. Но държавата е приела стратегия за борба с рака на маточната шийка и в рамките на тази стратегия се провеждат безплатни ваксинации, но решението за ваксиниране е изцяло лично.

Аз имам право за себе си или като родител на дете да откажа задължителна имунизация, но това ще доведе до административно наказание и други негативни последици.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Владимир Иванов

Владимир Иванов

автор

Владимир е учил Право в СУ, а преди това Бизнес и предприемачество в Babson College, САЩ. Занимава се активно с доброволчество, но в момента е активно фокусиран върху работата му във финансовия сектор.

Свързани статии