Кога и как да подам жалба до СЕМ?

След като си купих нов телевизор от черния петък и вече знам какви са ми правата при пазаруване е време да се отдам на заслужена почивка пред екрана. Дъщеря ми си пуска музикална програма и за мое учудване песента e с вулгарен език. Чудя се как може да пускат такива неща по телевизията и подходящо ли е съдържанието за децата? Чувал съм за жалба до СЕМ, но мога ли да подам такава и как точно да направя това ще науча в следващите редове.

Какво е Съвет за електронни медии (СЕМ)?

Съветът за електронни медии (СЕМ) е независим специализиран орган, който регулира радио- и телевизионната дейност, регистрира и издава лицензии и упражнява надзор върху излъчващите се програми. Не трябва да бъркам СЕМ с СЕО, като последното е процесът на подобряване видимостта на уеб сайт в търсачките.Какви са по-важните функции на СЕМ?

Какво не може да се излъчва по телевизията?

Доставчиците на медийни услуги трябва да се ръководят от следните принципи:

Предаванията също така не трябва да подбуждат към ненавист, основана на раса, пол, религия или националност.Всеки доставчик носи отговорност за съдържанието на предаването си. Особено голямо внимание се отделя на въздействието на програмите върху децата. Програмите, които създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и социалното развитие на децата, могат да се предават само в кодиран вид или между 23,00 и 6,00 ч. и трябва да поставят допълнително обозначение, че съдържанието е неподходящо за деца. Например такъв предупредителен текст за родителски контрол би могло да има, ако гледам научнопопулярен филм за диви животни.

Какво да направя, ако съдържанито по радиото или телевизията е неподходящо?

Ако стана свидетел на непозволено съдържание, мога да сигнализирам на СЕМ. Например, ако чуя предаване по радиото, в което се говори само на чужд език, то това е нарушение на закона. Важно! Изключение е възможно, когато предаванията се разпространяват с образователна цел, предназначени са за български граждани, за които българския език не е майчин, предназначени са за слушатели от чужбина или се предава чуждестранна радио програма.

Мога да подам жалба до СЕМ по следния начин:

Важно! Ако подам жалба, задължително трябва да си напиша имената и адрес за връзка. В противен случай може да не я разгледат.Ако реша да подам жалбата от страницата на СЕМ, освен имената и адрес за връзка трябва да си напиша имейл адрес, телефон за връзка и дата на излъчване на въпросното предаване.Ако СЕМ сметне, че жалбата ми се отнася до друг орган, ще я препрати, за което трябва да ме уведоми. В противен случай, ще определи служител, който да работи по сигнала. Той ще извърши проверката и след като провери и изясни всички факти и обстоятелства ще изготви доклад. След това ще бъда уведомен за резултатите по сигнала незабавно. При нарушение на правилата, инспекторите от дирекция Специализирана администрация на СЕМ съставят акт за установяване на административно нарушение, а председателя на СЕМ - наказателно постановление. Освен правото си да наложи глоба, СЕМ може да отнеме лиценз и да издаде задължителни указания на доставчиците на медийни услуги. Важно! Ако ми издадат наказателно постановление, мога да го обжалвам в 7-дневен срок от получването му пред съответния районен съд чрез председателя на СЕМ.

Може ли СЕМ да регулира интернет?

За радиото и телевизията вече разбрах, но все повече хора консумират новини онлайн. Наред с това мрежата е пълна с фалшиви и объркани публикации. За момента, интернет все още е свободно пространство, а Съветът за електронни медии може да контролира само радиостанции и телевизии.[toggles][toggle title=Източници]Закон за радиото и телевизията (ЗРТ):чл. 4 - относно определение за доставчик на медийни услуги;чл. 8 - относно принцип на медийна услуга;чл. 10 - относно принципи, от които се ръководят доставчиците на медийни услуги;чл.12 - относно забрана за предаване на чужд език;чл. 16. ал. 2 - относно за кои лица може да се разпространи лична информация; чл. 17 - относно отговорност за съдъжанието на медийна услуга;чл. 17а - относно отговорност към деца;чл. 18, ал.5 относно право на отговор;чл. 20 – относно регламентиране на СЕМ;чл. 32 - относно правомощията на СЕМ;чл. 127 - относно издаване на АУАН и НП.Вътрешни правила за организация на работата с предложения, сигнали и жалби в Съвета за електронни медии:чл. 5 - относно подаването на жалби в СЕМ;чл. 11 ал. 2 - относно получаване на орговор на сигнал.Закон за административните нарушения и наказания(ЗАНН):чл. 2 и сл. - относно обжалване на НП. [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Михаил

Георгиев

13.7.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си