Какво трябва да знам за Съда на ЕС?

Знам, че Европейският съюз има свой собствен съд. Знам също, че този съд се намира в Люксембург. Не съм много наясно какво точно се случва там, но мога да науча от следващите редове.

Защо е нужно да има Съд на ЕС?

Основната задача на Съда е да:

Какво прави Съдът на ЕС?

Съдът разглежда и решава различни дела, които най-често са свързани с:

Важно! Мога да атакувам (независимо дали в качеството ми на физическо или юридическо лице (фирма, НПО):

  1. решенията на институциите на ЕС, които:
  2. са адресирани до мен или
  3. ме засягат пряко и лично (дори и да не са адресирани индивидуално до мен)
  4. други актове на институциите на ЕС, които ме засягат пряко и не включват в себе си мерки за изпълнение.

На практика много трудно бих могъл да атакувам регламент, защото трябва някак да докажа, че ме засяга пряко и индивидуално. Със сигурност не мога да искам отмяна на директива пък, защото по правило тя не ме засяга индивидуално (тя е адресирана до държавите членки и те трябва да постигнат целите, поставени в нея).Мога да атакувам тези актове само в срок от 2 месеца от момента, в който съм уведомен за решението (или съм го узнал, ако не съм бил уведомен). Когато искам отмяна на друг акт, срокът за това е 2 месеца от публикуването на този акт в Официалния вестник на ЕС (ОВЕС).

Важно! Аз също мога да подам иск, когато дадени институция или орган, служба или агенция на Съюза пропусне да приеме адресиран до мен акт. За целта обаче трябва да поискам писмено от съответната институция да ми издаде акта. Ако в срок от 2 месеца, тя не направи това, имам още 2 месеца да подам жалба до Съда.

Как е организиран Съдът на ЕС?

Съдът на ЕС се състои от два органа:

Още малко за състава на Съда

Съдът на ЕС се състои от по един съдия от всяка държава членка. Тези съдии се подпомогат в работата си от т. нар. генерални адвокати. Генералният адвокат всъщност не е адвокат, нито пък член на състава на съда и не участва в постановяването на решението. Това, което той прави, е да дава независимо от страните и съда становище по делото. Така се гарантира постановяване на възможно най-правилното решение. А решенията на Съда на ЕС не се обжалват. В Общия съд генерални адвокати няма.

Понесох вреди от действие/бездействие на институция на ЕС. Как да се защитя?

  1. Мога да се обърна към компетентния съд в България, а той, от своя страна, може да реши да отнесе делото до Съда на ЕС.
  2. Мога да подам жалба до Общия съд, когато решението на институция на ЕС ме е засегнало пряко и лично (както стана ясно по-горе).

Повече информация относно Съда на ЕС и координати за връзка мога да намеря на сайта на Съда.[toggles][toggle title=Източници]Договор за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС):чл. 228 - относно процедурите срещу държава членка, която наруши законодателството на ЕС;чл. 252 - относно генералните адвокати;чл. 253 - относно състава на Съда;чл. 256 - относно компетентността на Общия съд;чл. 263, ал. 1, 2, 3 и 4 - относно отмяната на незаконосъобразни актове на институциите на ЕС;чл. 265, ал. 1 - относно установяването на неправомерно бездействие на институциите на ЕС;чл. 265, ал. 3 - относно възможността гражданин или юридическо лице да подаде жалба срещу институция на ЕС, когато бездейства относно издаването на адресиран до лицето акт;чл. 268 във вр. с чл. 340, ал. 2 - относно правото на иск за вреди от действие/бездействие на институции на ЕС;чл. 267 - относно преюдициалните въпроси;[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Елица

Колева

3.7.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си