Председателство на ЕС - какво означава това?

През последните седмици по новините и във вестниците актуална тема е това, че България е председател на Европейския съюз през 2018г. Обсъждат се ремонти на зали, избор на лого, ръководители на екипи, но какво всъщност означава това председателство? Какви отговорности имаме? Получаваме ли някакви привилегии през този период и колко пари ще ни струва всичко това?

На първо място - какво представлява председателството на ЕС?

Всяка държава членка има задължението да председателства Съвета на ЕС за период от 6 месеца. Европейският съвет определя ротационен график, разделен на периоди от по 18 месеца. Всеки период се ръководи от група от три държави, като всяка една от тях председателства Съвета за 6 месеца. Трите държави се групират на база тяхната площ, като винаги трябва да са заедно една малка, една средна и една голяма. За периода юли 2017г. - декември 2018г. е определено Естония, България и Великобритания да бъдат председателки.Важно! Поради излизането на Обединеното кралство от Съюза ротационният принцип се промени, като Великобритания е заменена с Австрия, а България започва своя 6-месечен период малко по-рано - на 1.01.2018г.

Какво е Съветът на ЕС?

Съветът на ЕС е една от трите институции, заедно с Европейската комисия и Европейския парламент, която участва активно в законодателния процес на ЕС. Съветът на ЕС се състои от по един министър на всяка държава членка, като всеки от тях защитава интересите на своята страна. Органът заседава в различни състави според темата, която се обсъжда. Например ако ще се гласуват външнополитически проекти, Съветът ще се състои от 28те външни министри на държавите членки. Ролята на Съвета е от важно значение за функционирането на ЕС, тъй като той, заедно с Европейския парламент, одобрява законодателните предложения на Европейската комисия.Важно! За да се приеме един проектозакон от Съвета, трябва да са гласували „за“ минимум 55% от министрите, като те трябва да са представители на поне 65% от населението на ЕС. Ако обаче предложението е в областта на външната политика или сигурността, Съветът взима своето решение с единодушие.Важно! Съветът на ЕС е различна институция от Европейския съвет и Съвета на Европа.

Какви задължения има България като председател на Съвета на ЕС?

Трите държави членки, които осъществяват председателството, работят в тясно сътрудничество помежду си. Те изготвят общ план, в който се определят основните теми и проблеми, които да бъдат водещи в Съвета в периода на тяхното председателство.Важно! Въз основа на този общ план всяка една от държавите, включително и България, изготвя собствена по-подробна 6-месечна програма, в която определя приоритетите си.На база тази програма държавата-председател определя дневния ред и въпросите, които ще се обсъждат. По този начин България може да постави в центъра на работата на ЕС приоритети, които са от ключово значение за нея. Освен това председателстващата страна планира, организира и ръководи заседанията на всеки един състав на Съвета на ЕС. Например срещите на Съвета по селско стопанство ще бъдат водени от българския министър на земеделието.Важно! Съветът по външни работи на ЕС има постоянен председател. Това на практика означава, че само този състав на Съвета няма да бъде ръководен от български представител.Друга важна задача на България като председател на Съвета на ЕС е задължението да ръководи Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите членки, работните групи и всички подготвителни органи на Съвета. От нас се изисква също така да осигуряваме нормалното протичане на законодателния процес, организирането на съпътстващи политически, експертни и културни мероприятия, както и представляването на Съвета в отношенията с другите институции на ЕС.

Колко ще ни струва всичко това?

Парите, чрез които се организира и провежда председателството идват от националния бюджет на държавата, а не от този на ЕС. През последните години цената на едно председателство се движи между 41 милиона и 171 милиона евро. Бюджетната прогноза за Българското председателство е за 150 млн. лв., като голяма част от средствата са предвидени да се изразходят за ремонтни дейности на сградите и залите, в които ще се провеждат заседанията на Съвета. Останалата част от парите ще бъде вложена в обучението на държавната ни администрация. [toggles][toggle title=Източници]Договор за ЕС (ДЕС):чл. 15 - относно фунцкиите на Европейския съветчл. 16 - относно функциите на Съвета на ЕСчл. 16, параграф 9 - относно председателството на Съвета на ЕСчл. 18, параграф 3 - относно върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурностчл. 26 - относно функциите на Европейския съветчл. 27, параграф 1 - относно функциите на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурностчл. 31 - относно законодателните процедури в областта на външната политика и сигурносттаДоговор за функционирането на ЕС (ДФЕС):чл. 236 - относно определянето на ротационния принцип от Европейския съветчл. 238 - относно гласуването в Съвета на ЕСчл. 294, параграф 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 - относно законодателната процедура на ЕСРешение на Съвета, 2007/5/ЕО - относно плана на бъдещото председателство на ЕСДекларации, приложени към заключителния акт на междуправителствената конференция, която прие договора от Лисабон; Проект на решение на Европейския съвет относно председателството на Съветачл. 1 и чл. 3 - относно председателството на Съвета на ЕСчл. 2 - относно председателството на Комитета на постоянните представителки на правителствата на държавите-членки и работните групи към СъветаПодготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС - относно финансовите разходи [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пламена

Грозева

26.4.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си