Дерегистрация по Закона за ДДС - кога и как?

Когато имам свой собствен бизнес, за мен възникват различни права и задължения. Такова задължение е да начислявам и внасям ДДС (данък върху добавената стойност). Едновременно с това мога да приспадна внесения от мен данък от този, който дължа при получаване на стоки и услуги. При определени условия тези права и задължения отпадат. Тогава се извършва дерегистрация на търговеца.

Какво е дерегистрация на търговец?

Дерегистрацията на търговеца е процедура по Закона за ДДС, която е противоположна на регистрацията на търговец. Когато съм дерегистриран като търговец, за мен отпада задължението да начислявам ДДС, както и правото да ползвам данъчен кредит.

Дерегистрация по инициатива на търговеца

При определени условия за мен като регистрирано лице възниква задължение да прекратя регистрацията си. В случай че бездействам, органът по приходите може да прекрати регистрацията. Дерегистрацията ми е задължителна, когато:

В други случаи мога сам да преценя дали да прекратя регистрацията си. Тоест дерегистрацията ми не е задължителна:

Процедура

Ако искам или съм задължен да прекратя регистрацията си по ДДС, следва да подам заявление в териториална дирекция на НАП, където съм регистриран. Към заявлението трябва да представя определени документи:

  1. справка за облагаемия оборот по месеци, за последните 12 месеца преди текущия;
  2. справка за общата сума на облагаемите вътреобщностни придобивания за предходната и текущата година, с изключение на придобиването на нови превозни средства и на акцизни стоки;
  3. справка за общата сума на данъчните основи на доставките при условия на дистанционни продажби с място на изпълнение на територията на страната, с изключение на доставките на акцизни стоки, за текущата година и за всяка една от двете календарни години преди текущата;
  4. удостоверението за регистрация;
  5. протокол-опис за начисляване на ДДС по образец.

Срокът за дерегистрация е 14 дни от настъпване на основанието за задължителна дерегистрация, а когато прекратявам регистрацията си по свое желание, мога да го направя без ограничение във времето. Органът по приходите ще извърши проверка. В срок от 7 дни след приключване на проверката органът следва да издаде акт, с който да извърши или да откаже дерегистрацията. Важно! След прекратяване на регистрацията ми аз нямам право да начислявам ДДС и да ползвам данъчен кредит.

Дерегистрация по инициатива на орган по приходите

В определени случаи прекратяването на регистрацията по ДДС може да се извърши по инициатива на органите на НАП:

  1. когато съм физическо лице и почина или съм едноличен търговец и почина или имам регистрация по ДДС като лице, неустановено в страната и извършвам доставки на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, с получатели - лица, установени в страната и се регистрирам на някое друго основание за задължителна регистрация, предишната ми регистрация следва да бъде прекратена
  2. когато установят, че не съм подал заявление за дерегистрация в предвидения срок;
  3. когато установят някое от следните данъчни нарушения:

Органът по приходите издава акт за дерегистрация. В случаите, когато дерегистрацията е била задължителна, актът не ми се връчва, а за дата на дерегистрацията се приема датата, към която е възникнало основанието за прекратяване. В останалите случаи актът ми бива връчен и датата на дерегистрация е датата на връчването.

Санкции

Ако имам задължения за данък добавена стойност и не подам заявление за дерегистрация в определените от закона случаи, мога да бъда наказан с глоба – ако съм физическо лице и не съм търговец, или с имуществена санкция - ако съм юридическо лице или едноличен търговец, в размер от 500 до 5 000 лева. Актовете за установяване на административните нарушения се съставят от органите по приходите, а наказателните постановления се издават от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите или от оправомощено от него длъжностно лице. [toggles][toggle title=Източници]Закон за данък върху добавената стойност (ЗДДС):чл. 106 - относно процедура по дерегистрация;чл. 107 - относно задължителна дерегистрация; чл. 108 -относно дерегистрация по избор;чл. 109 - относно подаване на заявление за дерегистрация;чл. 110 ал.1- относно дерегистрация по инициатива на орган по приходите;чл. 110 - ал.2 относно акт за дерегистрация;чл. 178 - относно санкциите;чл.193, ал.2 - относно издаването на актове за установяване на нарушения и наказателните постановления.Правилник за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ППЗДДС):чл. 77 - относно документите за дерегистрация.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лора

Терзиева

8.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си