Европейска заповед за плащане - за какво ми служи?

Безспорно е, че мой длъжник има да ми връща пари, но живее в чужбина. Искам си парите обрано, но се отчайвам като си помисля за разноските, сложните процедури и дългото време за чакане. Мисията не е невъзможна, особено когато става дума за друга държава-членка на Европейския съюз, защото мога да използвам процедурата за издаване на европейска заповед за плащане

Какво представлява европейската заповед за плащане?

Европейската заповед за плащане (ЕЗП) е опростена процедура за предявяване на трансгранични парични искове в ЕС, които не са оспорени от ответника. Аналогът й в българското право е процедурата за издаване на заповед за изпълнение.

Кога мога да поискам издаване на европейска заповед за плащане?

Мога да се ползвам от процедурата, ако имам вземане към дадено лице и са изпълнени следните условия:

Кой е компетентият орган?

Искането за издаване на европейска заповед за плащане подавам в компетентния съд държавата-членка по местоживеене на длъжника ми, т.е. в чужбина. Важно! Ако вземането ми е възникнало от договор, който съм сключил в качеството си на потребител, то имам право да се обърна към българския съд.

Каква е процедурата?

  1. Подавам заявление чрез попълване на електронен формуляр

Първото, което трябва да направя, е да подам искане за издаване на европейска заповед за изпълнение. За целта попълвам електронния формуляр, който ще намеря на Европейския портал за електронно правосъдие. След като посоча в коя държава-членка искам да подам искането си, сайтът ще ми предостави информация за особеностите на процедурата там- например по пощата или по електронен път подавам заявлението, нужен ли ми е електронен подпис, кой е компетентият орган и т.н. Формулярът мога да попълня на български, а порталът ще преведе информацията автоматично на съответния език. Трябва да предоставя следните данни:

  1. Проверка на молбата

Сезираният съд проверява възможно най-бързо дали съм спазил всички изисквания при попълване на молбата и дали вземането ми е основателно. В зависимост от резултата от проверката, съдът може да:

  1. Издаване на европейската заповед за плащане и връчване на ответника

Ако всички изисквания са спазени, съдът издава заповедта в 30-дневен срок от подаването на молбата. Заповедта указва на длъжника, че може да плати сумата, или да се противопостави на заповедта, като подаде възражение.

  1. Връчване на ответника

Европейската заповед за плащане се връчва на ответника съгласно националното законодателство на държавата, в която трябва да се извърши връчването по някой от следните начини: лично срещу подпис на ответника, лично от компетентно лице; по пощата; по електронен път(факс или електронна поща). В допълнение, ако законодателството на съответната държава позволява, връчването може да бъде и: лично на лица, живеещи или работещи на адреса на ответника; на лица, работещи в офиса на ответника (ако става дума за юридическо лице); чрез депозиране в пощенската кутия; по пощата без обратна разписка; по електронен начин с автоматично потвърждаване (само ако ответникът предварително се е съгласил).

  1. Подаване на възражение

След получаване на заповедта, длъжникът ми има 30-дневен срок от връчването да подаде възражение. За целта попълва електронен или хартиен формуляр, който му се предоставя при връчването на заповедта. Достатъчно е да се посочи, че възразява като не е необходимо да посочва причините за това.Важно! Ако ответникът възрази в срок, производството продължава по редовния исков ред пред компетентния (чуждестранен) съд. Ако все пак преценя, че съдебно производство пред чужд съд не ме устройва, мога предварително да заявя, че в случай на възражение производството следва да се прекрати.

  1. Изпълнение на Европейската заповед за плащане

Ако в рамките на 30-дневния срок длъжникът ми не възрази, то сезирания от мен съд трябва да обяви заповедта за подлежаща на изпълнение. Това става по правилата установени в националното законодателство на съответната държава-членка. Например, съгласно българското право заповедта за изпълнение влиза в сила и въз основа на нея съдът издава изпълнителен лист.[toggles][toggle title=Източници]Регламент № 1896/2006 от 12 декември 2006 за създаване на процедура за европейска заповед за плащане:чл. 7, ал. 2- относно подаване на молбата чрез електронен формулярчл. 8 - относно проверката на молбатачл. 9 - относно поправяне на молбатачл. 10 - относно изменяне на молбатачл. 12- относно издаване на ЕЗПРегламент (ЕО) № 1215/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2012 година относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела:чл. 4 - общо правило за компетентността по граждански дела Практическо ръководство за прилагането на Регламента за европейската заповед за плащане[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Велимира

Бакалова

16.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си