Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Спиране на кола от движение

Автор:
Спиране на кола от движение

Верният ми другар на пътя навъртя солиден километраж и вече висим доста често по сервизите. Реших, че е време да го спра от движение, но все пак се колебая. Какви стъпки трябва да предприема и какви са правата и задълженията ми?

Какви са вариантите за спиране на кола от движение?

Пред мен са налице два варианта:

 • временно да спра МПС от движение, или
 • да го спра от движение завинаги, както се казва като прекратя неговата регистрация, което е известно още като т.нар. бракуване.

По-долу ще разгледам варианта, в който решавам временно да спра МПС от движение.

В какви случаи колата се спира временно от движение?

По закон моето превозно средство се спира  от движение временно:

 • по мое искане;
 • принудително от органите на КАТ – в случай напр., че е технически неизправно; няма задължителна застраховка “Гражданска отговорност”; е със снети шумозаглушители; не е заплатена винетна такса или пък има залепен невалиден винетен стикер на предното стъкло; ако карам да съм взел книжка или пък давам колата да я кара на някой друг, който няма книжка и т.н.;
 • при получаване на уведомление от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” за установена опасна техническа неизправност при извършване на периодичен технически преглед.

Каква е процедурата за временно спиране на МПС от движение?

Ако искам временно да спра моето МПС от движение, трябва да отида в съответното подразделение на КАТ, където е регистрирана моята кола и да представя следните документи:

 • Писмено заявление – бланката ми я дават да си я попълня на гишето в КАТ;
 • Молба, с която да заявя причините, за спиране на превозното ми средство от движение;
 • Втората част на свидетелството ми за регистрация на превозното средство, т. нар. малък талон; (Ако молбата ми бъде уважена, малкият талон ми се взема и отгоре му се поставя знак “Спрян от движение”.)
 • Документ за самоличност.

Какви сделки мога да правя с временно спряно от движение МПС?

Няма пречка да се сключват сделки с временно спряно от движение МПС. Задължително условие обаче е дължимите данъци да бъдат платени. При продажбата на МПС има голяма вероятност нотариусът, пред когото ще се сключва сделката да поиска да му се предостави служебна бележка от КАТ, в която да са посочени детайлите относно спирането от движение, причините за това и т.н.

Как мога да пусна обратно в движение временно спряно МПС?

В случай че реша да пусна обратно в движение временно спряно МПС, то, на първо място, задължително трябва да отстраня причините, поради които превозното средство е спряно от движение. Решавам да върна в движение семейната кола, която преди време спряхме от движение като посочихме за причина неработеща скоростна кутия. Трябва първо да отстраня проблема със скоростната кутия, за да продължа със следващите стъпки по пускане обратно в движение на семейната кола.

На следващо място, моето  МПС трябва да мине през преглед за техническа изправност. След като съм изпълнил тези две стъпки – отстраняване на причините за спиране и преглед за техническа изправност, отивам в териториалното поделение на КАТ, където е регистрирано моето МПС и подавам следните документи:

 • писмено заявление, което получавам на гише в КАТ;
 • протокол за извършен преглед за техническа изправност на превозното средство;
 • документ за самоличност;
 • документ за сключена застраховка “Гражданска отговорност” и двустранен констативен протокол за пътнотранспортно произшествие (ПТП) в случай, че е налице такъв;
 • квитанция за платена такса за превозното средство.

Дължат ли се данъци и/или други такси за МПС докато е временно спряно от движение?

NB! Важно е да се отбележи, че докато дадено МПС е временно спряно от движение за него се дължи съответния местен данък, както за кола в движение. Местният данък за МПС се определя от общината, където е регистрирано превозното средство и варира спрямо мощност на автомобила, възраст и др.

 • Източници

  НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (НАРЕДБА I-45):

  Чл. 40, ал. 1 – относно случаите на временно спиране на МПС от движение;

  Чл. 40, ал. 2 – относно изземването на част втора от свидетелството за регистрация;

  Чл. 41 – относно процедурата за временно спиране от движение на МПС;

  Чл. 43 – относно условията за пускане в движение на временно спряно от движение МПС.

  Чл. 44 – относно процедурата за пускане в движение на временно спряно от движение МПС;

  Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ):

  Чл. 52, ал. 1 – относно задължението за плащане на данъци за МПС.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Станислав Иванов

Станислав Иванов

автор

Предпоследна година студент по Право във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". С удоволствие участвам в този проект и се старая да давам своя принос за каузата "висока правна култура". Хобита: футбол и покер.

Свързани статии