Поемни лица - какво трябва да знам?

Извършена е кражба в съседния апартамент. Съседите са звъннали на полицията и са съобщили за престъплението. Пристигнал е екип на МВР. Звънят ми на вратата, след което ме молят да отида във въпросното жилище и да присъствам, докато разследващите органи правят оглед и претърсват. След като са събрали доказателства, съставят протокол, на който трябва да се подпиша, а ако имам възражения, поправки или особено мнение следва да ги посоча. Всъщност от цялата ситуация разбирам, че съм поемно лице.

Кой ме избира за поемно лице?

За поемно лице ме избира органът, извършващ съответното действие по разследването (следовател, полицейски орган).

Кой може да бъде поемно лице?

Поемно лице може да бъде дееспособен - пълнолетен гражданин, който присъства и следи всяко действие, което се извършва от разследващите органи и се записва в протоколите. Ако бъда избран означава, че съм и потенциален свидетел и мога да бъда разпитан като такъв от съда.Законът изисква поемните лица да бъдат повече от едно – две или повече, без да е установен максимален брой. Важно! Ако имам каквито и да е притеснения - първо трябва да се свържа с адвокат. Не е скъпо и мога да направя това на тази страница.Като поемно лице не трябва да съм следовател, полицейски орган, свидетел – т.е. не трябва да имам друга роля в настоящия процес. Освен това не трябва да съм заинтересован от изхода на делото – например да съм собственикът на обрания апартамент или пострадалият от съответното престъпление. Не мога да съм и колега на следователя или полицейския орган, понеже е възможно да имам интерес от изхода на делото, предвид връзката ми с тях. Тези две условия трябва да са налице едновременно. След като съм бил поемно лице по делото, не мога да участвам в състава на съда и като съдия или съдебен заседател.

В кои случаи е необходимо да има поемни лица?

В някои случаи има изискване за определен пол на поемното лице. Например обискът се извършва от лице от същия пол в присъствието на поемни лица от същия пол. По същия начин, когато се налага освидетелстваното лице да бъде съблечено, поемните лица трябва да бъдат от същия пол.

Какви са правата и задълженията ми?

Привличането ми за поемно лице се отнася само и единствено за конкретното следствено действие, за което са ме повикали. След това, изброените по-горе следствени действия се извършват задължително в мое присъствие (и най-малко на още едно поемно лице), а разследващият орган е длъжен да ме запознае с правата ми.Имам право да правя забележки и възражения по допуснати непълноти и закононарушения, да искам поправки, изменения и допълнения на протокола. Разполагам с възможността да подпиша протокола, като изразя особено мнение и го обоснова. Освен това, мога да искам отмяна на актовете, които накърняват правата и законните ми интереси. Мое право е да поискам и възнаграждение и заплащане на направените разноски. Така например мога да поискам някаква сума, която да ме компенсира, ако съм изтървала работния си ден, или транспортните разходи за връщането до дома ми.Ролята ми на поемно лице е особено важна, защото трябва да внимавам дали органът върши съвестно работата си – достига ли до логични заключения след откриването на веществени доказателства. Ако пострадалият от престъпление или свидетелят дават описание на извършителя, трябва да следя дали е правилно представено или съответно съвпада ли с истината разпознаването.След като разследващият орган ме покани за поемно лице, имам задължението да се явя и да остана на разположение, докато е нужно.За неизпълнение на задължението си, т.е. ако откажа, нося отговорност, а именно:

Какво значение имат действията ми като поемно лице?

След като всички действия са извършени (налице са веществени доказателства след обиск, разпознат е извършителят на престъплението), се съставя протокол, което се чете и подписва от мен и от другото/другите поемни лица. Възможно е да направя забележка или възражения, че съдържанието е непълно – например не е посочена някоя вещ, която е иззета като доказателство.Действията на разследващите органи ще се смятат за неизвършени, а доказателствата за несъбрани, ако не са в присъствието на поемни лица. А това би довело до неблагоприятни последици за делото и за жертвите.Важно! В следващите етапи от наказателното производство могат да ме призоват и в качеството ми на свидетел и да ме разпитат. Затова е добре да извършвам съвестно действията си като поемно лице и да направя нужните забележки. Ако ме извикат за свидетел ще трябва да отговарям за наблюдаваните действия и изпълнението на задълженията на органите.Не е изключена ситуация, при която да съм повикан за поемно лице по дело, което е от изключително значение и с широк обществен интерес – убийство на богат бизнесмен, прокурор, адвокат или при извършен въоръжен грабеж. Аз и другите поемни лица може да сме застрашени – да получаваме заплахи за нападения от страна на заинтересованите от изхода на делата. Поради тази причина можем да получим специална защита като лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Защитата може да бъде например лична физическа охрана (бодигард), охрана на имуществото, временно настаняване на безопасно място.(*) Статията е от рубриката ни “Стани автор”Правото е в съавторство със Стела Парушева[toggles][toggle title=Източници] Наказателно-процесуален кодекс (изм. и доп., бр. 74 от 26.09.2015 г.)Чл.29, ал.1, т.6 НПК - относно невъзможността поемно лице да участва в състава на съдаЧл.118 НПК - относно разпит на поемни лица като свидетелиЧл. 105, ал.2 НПК - относно допустимостта на доказателствените средстваЧл.120, ал. 3 и ал. 4 НПК - относно глобата при неявяванеЧл.137 НПК - относно използването на поемни лица и правата имЧл.156, ал. 1 НПК - относно необходимост от поемни лица при огледЧл.158, ал. 2 НПК - относно пола на поемните лица при обискЧл.162 НПК - относно необходимост от поемни лица при претърсване и изземванеЧл.164, ал. 2 НПК - относно пола на поемните лица при освидетелстванеЧл.168, ал. 1НПК - относно необходимост от поемни лица при следствен експериментЧл.171, ал. 1 НПК - относно необходимост от поемни лица при разпознаване Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (изм. ДВ. бр.53 от 27 Юни 2014г)Чл. 3 - относно правото на поемно лице на защита[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Ива

Станчева Тодорова

9.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си