Какво мога да взема със себе си в самолета?

Ще пътувам със самолет за първи път! Много се вълнувам, но и се сещам, че трябва да се подготвя с нужната информация. Например нямам представа на колко килограма и на какъв ръчен багаж имам право, а е важно, защото не искам да се разделя с любимата си самобръсначка на митницата, а тя впрочем е забранена в ръчния ми багаж. Първото нещо, което трябва да знам е, че когато вляза на митницата в летището ръчният ми багаж задължително ще бъде проверен, като премине през ръчна проверка, рентгеново оборудване, през системи за откриване на експлозив или обучени кучета за откриване на експлозиви.. Това е стандартна процедура, която не бива да ме притеснява. В повечето случаи имам право на един брой ръчен багаж, който не трябва да надвишава 55х40х20 сантиметра. Това са допустимите размери при повечето авиокомпании, като теглото на багажа не може да надхвърля 10 килограма. Това е важно, защото някои компании могат да ме принудят да заплатя надвишаващото тегло по тяхна тарифа. Затова е хубаво преди да тръгна за летището да съм проверил правилата на авиокомпанията, с която ще пътувам, за да не бъда помолен да заплатя допълнително за ръчния товар.

Интересно:

При полети в бизнес или първа класа на редовните авиокомпании някои ограничения за теглото на ръчния багаж отпадат. Често срещано е при пътуване с нискотарифна компания децата да нямат право на друг багаж, освен ръчния.

Какво НЕ мога да нося в ръчния си багаж?

В ръчния си багаж имам правото да нося всичко, което не е в забранителния списък на авиокомпанията. Логично е, разбира се, че ми е забранено да пренасям в багажа си:

  1. Експлозиви и запалителни вещества, включително фойерверки и други пиротехнически средства;
  2. Пушки, огнестрелни оръжия;
  3. Зашеметяващи устройства; Като например електрошок.
  4. Предмети с остър връх или остър ръб;
  5. Работни инструменти — онези инструменти, които могат да застрашат безопасността на самолета, включително: железни лостове, бормашини и други;
  6. Тъпи инструменти — предмети, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване при нанасяне на удар с тях, включително: бухалки за бейзбол и софтбол, стикове или палки, например полицейски палки, екипировка за бойни изкуства и др;

Важно!

Трябва да знам, че в ръчния ми багаж са забранени течности, аерозоли и гелове, надвишаващи 100 милилитра взети заедно. Служителите на митницата имат включително правото да изпробват продукта, за да се уверят, че той не е опасен. Тук включваме напитки, течни храни, кремове, спрейове, парфюми и всякакви други подобни продукти. Разбира се, има и известни изключения от това правило. Възможно е да пренасям такива вещи в ръчния си багаж, ако:

  1. Ако са в отделни контейнери с максимална вместимост от 100 милилитра или равностойна, в прозрачен найлонов плик, който може да се отваря и затваря, с максимална вместимост от 1 литър;
  2. Ако ще бъдат използвани по време на пътуването и са необходими поради здравословни причини (Например животоспасяващ за мен инсулин) или заради специален хранителен режим, включително бебешка храна.
  3. Ако съм придобил течността на място в зоната от страната на съоръженията за излитане и кацане на летището (т.нар. Duty free магазини), трябва да я поставя в специален плик, позволяващ проверка.
  4. Ако течността е придобита на друго летище в Европейския съюз или на борда на самолет от Европейския съюз, които са запечатани в специален, позволяващ проверка на целостта плик.

Тези специални, позволяващи проверка на целостта прикове, трябва да са ясно обозначени като специални за това летище, както и да съдържат доказателство, че покупката или повторното запечатване са извършени на посоченото летище в рамките на предходните три часа. Вече съм буквално в облаците! Не е било толкова страшно да пътуваш със самолет. Регистрирах ръчния си багаж и нямах проблеми на митницата, защото не взех нито един от гореизброените забранени предмети. Единствената ми течност бе един парфюм от 100 милилитра, който прилежно сложих в прозрачен найлонов плик. Настаних се удобно на седалката си и вече мога спокойно да се насладя на полета, наблюдавайки отгоре миниатюрно изглеждащия свят.Актуализира: Стела Парушева[toggles][toggle title=Източници]Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/1998 на Комисията за установяване на подробни мерки за прилагането на общите основни стандарти за сигурност във въздухоплаването:чл. 4.1.2.3 - относно типовете проверка на ръчен багаж на летището; Притурка 4 В - буква е - относно забраната да се пренасят експлозиви и запалителни вещества;Притурка 4 В, буква а - относно забраната да се пренасят пушки и огнестрелни оръжия;Притурка 4 В, буква б - относно забраната да се пренасят зашеметяващи устройства;Притурка 4 В, буква в - относно забраната да се пренасят предмети с остър връх или остър ръб;Притурка 4 В, буква г - относно забраната да се пренасят работни инструменти;Притурка 4 В, буква д - относно забраната да се пренасят тъпи инструменти;чл. 4.1.3.1 - относно възможността течността да бъде сложена в найлонов плик, за да мине в ръчния ми багаж;чл. 4.1.2.2 - относно пренасянето на течности в ръчния ми багаж, когато те засягат моето здраве или това на детето с мен;чл. 4.1.3.1, буква б - относно възможността да пренеса течността в ръчния си багаж, ако съм я закупил от търговски обект на летището;чл. 4.1.2.2 - относно възможността да пренеса течността в ръчния си багаж, ако съм съм я закупил от летище в ЕС или на борда на самолет на авиокомпания от ЕС. http://carryonguy.com/airline-baggage-rules - относно килограмите и размерите на багажа;[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Николай

Стоянов

15.2.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си