Сайтове за запознанства - какво трябва да знам?

“Млада, образована и необвързана жена от Варна търси интелигентен и осигурен мъж с цел сериозна връзка.”“Улегнал, успял и с добро имуществено положение търси красива и умна дама за съвместно съжителство в Бургас.”Сайтовете за запознанства са малко като търговията на пазара - срещат се две съвпадащи оферти и химията “любов” се получава. Така се случи и при мен.

Какво трябва да знам за сайтовете за запознанства?

Особеното за сайтовете за запознанства е дейността, която извършват. Тези сайтове са един от начините да се срещам с нови хора. В тях мога да търся връзки от всякакъв характер - романтичен, сексуален или просто да правя нови запознанства. За целта е добре да бъда искрен, когато попълвам информацията за себе си, защото по нея ще бъде намерена моята онлайн половинка. В повечето случаи от мен ще се изисква да напиша и какви предпочитания имам за човека до себе си - възрастова граница, местоположение и пол. В този тип сайтове разнообразието от услуги е огромно - лични чатове, видео връзки, както и общи чатове. Много популярни в България са сайтовете за запознанства, които предлагат основните си услуги безплатно, но има и други услуги - т.нар. “пакети”, които предоставят по-голяма атрактивност и опции на профила ми. Те са платени (на страницата на сайта платените от неплатените услуги трябва да са ясно разграничени). (Из общите условия на сайтове за запознанства)Преди да се регистрирам в сайт за запознанства е добре да ми “светне една лампичка”, че както всеки уебсайт, е необходимо той да отговаря на определени законови изисквания. Задължително проверявам дали в общите му условия е налична следната информация:

  1. Кой е собственик на сайта - в повечето случаи това е търговец и проверка за него мога да направя в Търговския регистър.
  2. Тъй като обработва лични данни, собственикът на сайта трябва да е регистриран като администратор на лични данни, съответно да е посочил регистрационния си номер. Проверка по него мога да направя в публичния електронен регистър на Администраторите на лични данни, воден от Комисията за защита на личните данни.
  3. Внимание трябва да обърна и на домейна на сайта. Ако домейнът е регистриран в трета държава като Хаваите например, сървърът на сайта евентуално е там и проследяването му, както и защитата на данните ми е по-трудна.

Защо ми е необходимо да проверя всичко това? За да съм сигурен, че правата ми са защитени. Аз като потребител не бих се регистрирал в сайт за запознанства, който не е направил явна посочената информация.

Общи условия на сайтовете за запознанства - за какво да внимавам?

Винаги внимателно прочитам общите условия. Вече знам каква информация задължително трябва да съдържат общите условия на всеки сайт. Знам също, че трябва да са постоянно достъпни и налични на сайта. Преди да завърша регистрацията си трябва да е предвидена за попълване отметка “Прочетох общите условия и съм съгласен с тях” и линк към общите условия. Ето някои от най-често срещаните клаузи, на които съм попадал в общите условия на сайтовете за запознанства:

Важно! Добре е да внимавам какви сайтове посещава детето ми. Има сайтове за запознанства, които поставят и по-ниски прагове като 16, 14 и под 14 г. с уточнението, че “Лица, които са под изискуемия минимум носят отговорност за своите действия”. Подобни клаузи са нищожни. Законът поставя специални изисквания по отношение на извършването на действия от малолетни и непълнолетни, те носят отговорност само в предвидените от закона случаи.Съвети на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за деца и родители относно общуването в интернет мога да намеря тук.

Важно! Сайтовете не носят по закон отговорност за достоверността на информацията, която правят достъпна - напр. ако някой създаде профил с невярна за себе си информация или пък го използва за неправомерна дейност като склоняване към проституция. Затова в общите условия обикновено съдържат “клауза застраховка” като “Сайтът не носи отговорност за достоверността на предоставяната от потребителите информация, както и за срещи с потребители от сайта.”Ако смятам, че правата ми са нарушени или имам съмнение, че клауза от общите условия е нищожна, съдействие мога да потърся от Комисията за защита на потребителите (КЗП), която упражнява контрол върху доставчиците на електронни услуги.Повече за това какво се случва с личните данни и снимките, които предоставям на сайта за запознанства, както и носи ли отговорност сайтът за нарушения мога да разбера тук.Правото е в съавторство с Николай Стоянов.[toggles][toggle title="Източници"] Закон за електронната търговия (ЗЕТ):чл. 4 и 9 - относно общите условия на сайтовете;чл. 17 - относно липсата на задължение за наблюдение на информацията;чл. 20 - относно контрола, осъществяван от Комисията за защита на потребителя. Закон за лицата и семейството (ЗЛС):чл. 4 и 5 - относно извършването на действия от малолетни и непълнолетни. Закон за защита на личните данни (ЗЗЛД):чл. 3 - относно администраторите на лични данни.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

5.7.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си