Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Сайтове за запознанства – какво трябва да знам?

Автор:
Сайтове за запознанства – какво трябва да знам?

“Млада, образована и необвързана жена от Варна търси интелигентен и осигурен мъж с цел сериозна връзка.”

“Улегнал, успял и с добро имуществено положение търси красива и умна дама за съвместно съжителство в Бургас.”

Сайтовете за запознанства са малко като търговията на пазара – срещат се две съвпадащи оферти и химията “любов” се получава. Така се случи и при мен.

Какво трябва да знам за сайтовете за запознанства?

Особеното за сайтовете за запознанства е дейността, която извършват. Тези сайтове са един от начините да се срещам с нови хора. В тях мога да търся връзки от всякакъв характер – романтичен, сексуален или просто да правя нови запознанства. За целта е добре да бъда искрен, когато попълвам информацията за себе си, защото по нея ще бъде намерена моята онлайн половинка. В повечето случаи от мен ще се изисква да напиша и какви предпочитания имам за човека до себе си – възрастова граница, местоположение и пол. В този тип сайтове разнообразието от услуги е огромно – лични чатове, видео връзки, както и общи чатове. Много популярни в България са сайтовете за запознанства, които предлагат основните си услуги безплатно, но има и други услуги – т.нар. “пакети”, които предоставят по-голяма атрактивност и опции на профила ми. Те са платени (на страницата на сайта платените от неплатените услуги трябва да са ясно разграничени). (Из общите условия на сайтове за запознанства)

Преди да се регистрирам в сайт за запознанства е добре да ми “светне една лампичка”, че както всеки уебсайт, е необходимо той да отговаря на определени законови изисквания. Задължително проверявам дали в общите му условия е налична следната информация:

  1. Кой е собственик на сайта – в повечето случаи това е търговец и проверка за него мога да направя в Търговския регистър.
  2. Тъй като обработва лични данни, собственикът на сайта трябва да е регистриран  като администратор на лични данни, съответно да е посочил регистрационния си номер. Проверка по него мога да направя в публичния електронен регистър на Администраторите на лични данни, воден от Комисията за защита на личните данни.
  3. Внимание трябва да обърна и на домейна на сайта. Ако домейнът е регистриран в трета държава като Хаваите например, сървърът на сайта евентуално е там и проследяването му, както и защитата на данните ми е по-трудна.

Защо ми е необходимо да проверя всичко това? За да съм сигурен, че правата ми са защитени. Аз като потребител не бих се регистрирал в сайт за запознанства, който не е направил явна посочената информация.

Общи условия на сайтовете за запознанства – за какво да внимавам?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Свързани статии