Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Регистрация на касов бон за лотарията на НАП

Автор:
Регистрация на касов бон за лотарията на НАП

По телевизията чух за лотарията с касови бонове, която Национална агенция по приходите (НАП) организира. Събрах вече доста, но не съм сигурен кои от тях, как и къде да регистрирам.

Имам ли право да участвам в лотарията?

Имам право да участвам в играта, ако съм физическо лице и имам навършени 14 години. Лотарията с касови бонове се провежда 10.10.2017 г. до 09.12.2018 г. Касовата си бележка мога да регистрирам най-късно до 11:59 ч. на 09.12.2018 г.  Без значение е видът на покупката и размерът на сумата.

За да участвам в лотарията, трябва да се регистрирам в сайта на играта. В профила си посочвам име, фамилия, ЕГН, град, имейл, парола, телефон за контакт и съгласие, че съм запознат с правилата на играта. Ако имам създаден профил от миналогодишната игра, ще мога да въвеждам бележки директно през него. Мога да вляза в сайта и през телефона ми (ако съм с операционна система iOS или Android)  чрез приложението „NRA Mobile“

Как да регистрирам касовия си бон?

Всеки касов бон регистрирам, като задължително посоча:

 • дата (изписвам ден, месец и година) – например бонът ми е от 21.03.2017г.,
 • час и минути – да речем часът е 15:37
 • сума на покупката в левове и стотинки – купил съм си нещо на цена от 15.60 лв.

Важно! Задължително запазвам всеки регистриран касов бон като доказателство, ако спечеля някоя от наградите в томболата.

Имам право да регистрирам колкото си пожелая касови бележки, но те трябва да са издадени след 00:00 часа на 1 януари 2017 г. Ако съм платил с карта, мога да удвоя шансовете си в играта, като регистрирам и бележката от ПОС терминала. Колкото повече бележки регистрирам, толкова по-голяма е възможността да спечеля награда.

Как да съм сигурен, че касовият бон е истински?

Има определени елементи, които всеки истински касов бон трябва да съдържа, като задължително трябва да проверя за следните три:

 1. Символите “BG”, обградени от картата на България – намират се в долния ляв ъгъл на касовата бележка. Възможно е очертанието на картата на България да липсва при някои касови бележки, но това не ги прави фалшиви, важно е да е налично съкращението “BG”.
 2. Надпис “ФИСКАЛЕН БОН” или “СИСТЕМЕН БОН”. Важно е да правя разлика между двата.
  Фискалният бон е фискална касова бележка. Тя се издава от фискални устройства като касови апарати, фискални принтери, системите с фискална памет за продажби на течни горива и фискално устройство, вградено в автомат на самообслужване.  
  Системният бон се издава от някои големи търговски вериги, хотели и др, които регистрират и отчитат продажбите с интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност. Надписът не ги прави фалшиви, но за всеки случай винаги мога да проверя дали са налице останалите задължително реквизити.
 3. Име, адрес на обекта и номера на БУЛСТАТ на търговеца.

Други важни елементи са: име или номер на касиера; наименование, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги; обща сума за плащане в левове и стотинки; дата и час на издаване; индивидуални номера на фискалното устройство и фискалната памет; номер касово място за лицата, работещи с контролна лента на електронен носител (КЛЕН); номер на обекта при Електронна система с фискална памет; контролно число на документа; номер и дата на фактура при плащане по доставка с непрекъснато изпълнение, за която има издадена фактура.

Всеки ли е длъжен да ми издаде касов бон?

Има лица, които не са задължени да издават касов бон заради спецификата на дейността им. Такива случаи са:

 • Ако си закупя самолетен билет;
 • Ако си купя билетче или карта за градския транспорт;
 • Ако си купя талон за паркиране в зоните за платено паркиране;
 • Ако си купя вестник, списание или квитанция от Българския спортен тотализатор (или талон от други хазартни игри) в специализираните за това магазини;
 • Ако наемодателят ми е физическо лице и не е търговец, не мога да изисквам от него касова бележка за платения наем;
 • Ако използвам услугите на лица, упражняващи свободна професия – като адвокати, нотариуси и др.;
 • Държавата, държавните и местни органи не са задължени да издават касов бон;
 • Банки, финансови къщи, пенсионноосигурителни дружества и др.

Какви награди мога да спечеля?

Победител се тегли на случаен принцип всяка седмица в понеделник в телевизионно предаване в национален ефир. В жребия участват всички касови бонове, регистрирани до 11:59 ч. на всяка последна неделя от седмицата. Победителят получава предметна награда. Всеки месец един регистрирал бележка до 11:59 ч. на последната неделя преди тегленето на месечната награда печели 2 000 лв. На 10.12.2018г. се тегли жребият за голямата награда – 50 000 лв. Последният ми шанс да регистрирам касов бон за голямата награда е до 11:59 ч. на 09.12.2018 г.

Спечелих! Как да си получа наградата?

Тегленето на жребия мога да следя по телевизията всеки понеделник. Имената на печелившите се публикуват на същия ден в интернет страницата на играта.

Ако спечеля награда, организаторите ще ми изпратят имейл и ще ми се обадят по телефона в същия денна тегленето. Трябва да им отговоря най-късно до 2 дена, за да потвърдя, че желая да получа наградата.

Важно! В имейла си изпращам и сканирано или фотокопие на печелившия касов бон.

Защо да изисквам касов бон?

 • Чрез наличен касов бон мога да защитя правата си като потребител при евентуална рекламация на некачествена стока или услуга.
 • Научавам се да разпознавам кои касови бонове са истински и кои – фалшиви.
 • Касовият бон, който ми се издава в магазина, е стимул търговците да платят дължимите данъци и осигурителни вноски.
 • Повече платени данъци означава повече приходи в държавната хазна, които държавата ще разпредели за здравеопазване, образование, сигурност и т.н.
 • Издаването на касов бон е начин да се борим и да намалим сивата икономика.
 • По-ефективно управлявам разходите си – ако събирам касовите бележки при покупка, ще мога да сравнявам цените на една и съща стока при различни търговци. Също така успешно ще проследявам и контролирам разходите си.

Актуализира: Милена Горанова

 • Източници

  Сайт: https://kasovbon.bg/
  Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства – относно лицата, които не са задължени да издават касов бон
  Брошура на НАП “Вземи си касовата бележка”

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Свързани статии