Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Как протича изборният ден за референдум?

Автор:
Как протича изборният ден за референдум?

1. Как протича самото гласуване?

(виж “Какво е референдум?” и “Как да гласувам на референдум?”)

  • Отивам в съответната избирателна секция и проверявам в кой списък съм разпределен и в коя избирателна комисия трябва да подам гласа си. Ако съм студент/ученик редовно обучение и отговарям на съответните условия, избирам сам избирателната комисия, където да гласувам и се нареждам на опашката от чакащи гласоподаватели.
  • Когато дойде моят ред, влизам в стаята на комисията и представям  необходимите документи за самоличност (студентска/ученическа книжка). Подписвам и декларация, че не съм гласувал и няма да гласувам на друго място, ако съм студент/ученик. Документите за самоличност и книжките остават при комисията по време на гласуването ми и ми се връщат срещу подпис до името ми в списъка, че съм гласувал.
  • Комисията проверява дали редовно фигурирам в списъка на избирателите или ме дописва, ако отговарям на условията за студенти/ученици, които са редовно обучение в град, различен от този, където е постоянният им адрес.
  • След това член на комисията ми подава бял плик и една бюлетина и ми указва кога и къде да вляза, за да направя своя избор. Бюлетината е бяла на цвят с надпис „Национален/Местен референдум”, с посочен въпрос и хоризонтално поставени оградени полета с надписи „Да” и „Не” – изписани с еднакъв шрифт.
  • Влизам в посоченото място – кабина. Избирам един от двата отговора- “Да” или “Не”, зачертавам го с “Х”, използвайки син цвят химикалка и пускам бюлетината в белия плик, който затварям. Трябва да внимавам да не зачертая и двата отговора, защото тогава гласът ми е невалиден и не се брои. Недействителна ще е и бюлетина, пусната без плик; която не е по образец; която няма зачертан отговор или е зачертана изцяло, когато на съм използвал син химикал и когато съм пуснал друг предмет в плика заедно с бюлетината. Ако механично увредя, зачертая или зацапам бюлетината, това не я прави недействителна, стига недвусмислено да си личи моето решение.
  • Излизам и пускам плика в прозрачна избирателна кутия, залепена с маркировка и печат да не се отваря.
  • Подписвам се срещу името си в избирателния списък и получавам обратно оставените от мен документи за самоличност. В студенската/ученическата ми книжка на задната страница е записано „Гласувал” и са се подписали председателят, секретарят и членът на комисията. Записана е и датата на гласуването.

Важно:  Когато съм с увреждане на  слуха,  на зрението или с друго увреждане, което не ми позволява да извършвам сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията (въз основа на документ на ТЕЛК/НЕЛК, удостоверяващ увреждането ми) може да ми разреши да гласувам с помощта на придружител.

Ако съм неграмотен, това не ми дава основание за гласуване с придружител.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Рени Христова

Рени Христова

автор

Завършила „Право” в Нов български университет. Интересува се от европейско и международно право и права на човека. Членува в различни неправителствени организации, в част от които е и учредител. Организира семинари, обучения и се занимава с проектна дейност в сферата на гражданската активност, интеграцията на хора със специални нужди и доброволческата дейност. Обича работата с деца и често може да я видите с усмивка до уши, заобиколена от палави малчугани. Винаги е в движение с тефтер в ръка за да не забрави за някоя важна среща и да записва вдъхновяващи идеи.

Свързани статии