Какво трябва да знам при извършване на оглед?

Отидох за събота и неделя на вилата, но когато пристигнах с ужас установих, че са ме обрали. Веднага се обадих в полицията и сега ги чакам да пристигнат. Мой приятел ми каза, че трябва да се направи оглед. Какво представлява огледът и какви са правата и задълженията ми?

Какво е оглед?

Основната цел, която има огледът, е да се съберат доказателства във връзка с извършеното престъпление. Оглед се извършва от органите на досъдебното производство (следовател, разследващ полицай), а има и вариант за оглед от страна на съда. На оглед могат да подлежат местности, помещения, предмети, лица.

Каква е процедурата за извършване на оглед?

Важно е да се осигури охрана на обекта на огледа до пристигане на компетентния орган. Всичко, което подлежи на изследване, се разглежда както е намерено и едва тогава могат да се правят размествания. Огледът се извършва през деня, освен в случаите когато действията не търпят отлагане. Така, например, докато се забавлявам в нощно заведение става свада и две групи се сбиват. Оказва се, че има убит и е наложително огледът да започне веднага, за да не се загубят или повредят потенциални доказателства по случая. Огледът задължително се извършва в присъствието на поемни лица, а в определени случаи и на вещи лица и специалисти технически помощници. Откривам, че колата ми е подпалена на паркинга пред блока. В огледа ще трябва да се включи и вещо лице, което е компетентно да извърши експертиза, за да се установят обстоятелствата и фактите около случая. За извършения оглед на място се съставя протокол, в който подробно се описват всички действия. Много важно е да знам, че този протокол е абсолютно задължителен за всеки оглед. Като участник в производството имам право да отбележа възраженията си в протокола, когато смятам, че компетентните органи не са отразили коректно събраните данни.Ако се извършва оглед върху обект, който е моя собственост, имам право да:

В случая става въпрос както за оглед на недвижими имот, така и на движими вещи. Мой съсед ми се обади, за да ми каже, че са ми разбили колата. Като собственик на вещта разполагам с изброените права при извършване на оглед от компетентните органи.

Каква е ролята на поемните лица при огледа?

Докато чета книга на пейка в парка при мен идват двама полицаи и ми съобщават, че в близост е имало грабеж. Предстои да започне оглед на местопроизшествието и ме канят да стана поемно лице. Тук е важно да знам, че:

Какво е специфичното при огледа на лице?

Огледът на лице или т.нар. освидетелстване логично крие в себе си някои особености спрямо огледът на местопроизшествие или отделни предмети. Посочен съм от непознат за извършител на грабеж. Той твърди, че нападателят му е имал специфична татуировка на дясната ръка. В случая огледът ще установи дали аз отговарям на описанието. Преди да ми бъде извършен оглед, трябва да знам, че:

[toggles][toggle title=Източници] Наказателно-процесуален кодексчл. 128 от НПК - относно задължителния протокол при оглед;чл. 129, ал. 1 от НПК - относно възможността за възражения при съставяне на протокол;чл. 137, ал. 2 от НПК - относно случаите, в които има забрана лицето да бъде поемно лице;чл. 137, ал. 3 и чл. 120, ал. 4 от НПК - относно глобата при отказ на покана за поемно лице;чл. 137, ал. 4 от НПК - относно правото на възнаграждение и разноски за поемните лица;чл. 137, ал. 5 от НПК - относно задължението на органите да уведомят поемното лице за неговите права;чл. 155, ал. 1 от НПК - относно кой има право да извършва оглед и какво подлежи на оглед;чл. 155, ал. 2 от НПК - относно запазването на обекта на огледа;чл. 156, ал. 1 и ал. 2 от НПК - относно задължителното участие на поемни лица и в определени случаи на вещи лица;чл. 156, ал. 3 от НПК - относно задължението да не се правят размествания по време на огледа;чл. 156, ал. 4 от НПК - относно задължението за извършване на оглед през деня;чл. 158, ал. 1 от НПК - относно задължението за запазване на достойнството и здравето на лицето при освидетелстване;чл. 158, ал. 2 от НПК - относно задължението за запазване на половата ми неприкосновеност;чл. 158, ал. 3 от НПК - относно задължителното съгласие на лицето при освидетелстване;чл. 158, ал. 4 от НПК - относно изключението от правилото за задължително съгласие на лицето при освидетелстване[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Станислав

Иванов

13.10.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си