Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Еднократни помощи при раждане и отглеждане на дете

Автор:
Еднократни помощи при раждане и отглеждане на дете

Станах майка и чувството е чудесно. Да имаш дете е прекрасно, но е свързано и с много разходи, а аз все още уча за висше образование. Какви плащания мога получа и при какви условия?

На какви помощи имам право?

Помощи се отпускат по Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД). Такива помощи са предвидени за следните групи хора:

  • за семейства на български граждани – за децата, които отглеждат в страната;
  • за семейства, в които единият от родителите е български гражданин – за децата български граждани, които се отглеждат в страната;
  • за семействата на роднини, близки или приемни семейства – за децата, настанени пир такива семейства;
  • за бременните жени-чужди граждани и за семействата на чужди граждани, които пребивават постоянно и отглеждат децата си в страната, в случай че получаването на такива помощи е предвидено в закон или в международен договор, по който България е страна.

Еднократните семейни помощи са:

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Невена Христова

Невена Христова

автор

Невена е завършила международни отношения в Софийския университет (с магистърска степен) и има магистратура по Международно и европейско публично право от Университета Тилбург в Холандия (2012). Тя има опит като агент ресурси в международна ИТ компания, както и като консултант по европейски проекти. От ноември 2013 г. тя е и автор на pravatami.bg по същите причини – защото вярва, че повишаването на правната култура на българското общество е правилният път напред и иска да участва със знанията и уменията си в неговото проправяне.

Свързани статии