Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Фонд “Ин витро” финансира до 3 процедури!

Автор:
Фонд “Ин витро” финансира до 3 процедури!

Искам да стана майка! С партньора ми правим опити да си имаме дете от известно време, но за съжаление, без резултат. Решихме да се изследваме и се оказа, че при един от двама ни има медицински проблем. Лекарят ни информира, че ако не искаме да пристъпим директно към осиновяване на дете, за нас остава опцията ин витро. Лъч надежда! При какви условия имаме право на тази процедура и как можем да кандидатстваме?

Какво представлява процедурата ин витро?

Методът ин витро представлява процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Този вид оплождане е основен метод за лечение на безплодие/стерилитет, когато останалите асистирани репродуктивни технологии (АРТ) не дават резултат.

Към Министерството за здравеопазването функционира Център “Фонд за асистирана репродукция”, който предоставя финансиране за процедурата, ако са налице определени условия.

При какви условия имаме право като двойка на процедурата?

NB! С изменение в законодателството от май 2011 г. възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава – до настъпване на менопаузата (преди беше до навършване на 43 години). Но процедурите след 43-годишна възраст не се финансират с държавни средства от „Фонд асистирана репродукция”, защото с напредването на годините шансовете за забременяване рязко намаляват, а обществените средства следва да се изразходват максимално ефективно. Със законодателните промени се въвежда и възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. 

„Център за асистирана репродукция” финансира двойки с безплодие, лечимо чрез ин витро оплождане, при наличието на следните индикации:

 • тубарен стерилитет при жената;

 • стерилитет, свързан с мъжки фактор;

 • стерилитет при жената, свързан с липса на овулация поради LUFS;

 • неизяснен стерилитет.

Фондът не финансира ин витро в следните случаи:

 • ако съществуват кoнтраиндикации съгласно Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от Министерството на здравеопазването (МЗ) като например хипергонадотропен хипогонадизъм (WHO III група); двустранна непроходимост на маточните тръби, освен в случай че ще се прилага асистирана репродукция чрез IVF-ET; наличие на противопоказания за зачеване, износване и родоразрешение на бременност и др.

 • липсващ или ограничен яйчников резерв със стойности на ФСХ повече от 12,5 mIU/ml.

За кои процедури с партньора ми можем да получим финансиране?

Ако като двойка отговаряме на условията, то Фондът ще ни отпусне средства за:

 • лекарствените продукти, необходими за хормоналната стимулацията;

 • контрол на стимулацията:

  • ехографски прегледи;

  • хормонални изследвания;

 • ин витро (ИКСИ) процедура, която включва:

  • пункция на фоликулите;

  • ин витро (ИКСИ) оплождане;

  • ЕТ (ембриотрансфер);

  • замразяване на ембриони.

Със средства от Фонда се финансират до 3 процедури ин витро на едно лице. Не се извършва одобряване на втори и трети опит на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението за втори и трети опит.

Как можем да кандидатстваме като двойка?

За да кандидатстваме за финансиране е необходимо аз като жена да подам заявление (по образец) и съпътстващите го документи – медицински и лични.

Образци на документите от личен характер. Медицинските се подготвят от избраното от мен лечебно заведение, получило разрешение да извършва дейности по асистирана репродукция.

NB! Преди да подам молбата си в Център „Фонд за асистирана репродукция”, трябва да съм избрала медицински център, в който искам да ми бъде направена процедурата ин витро и който има подписан договор за работа с Фонда. Моят избор на такъв център трябва да е изрично посочен в молбата ми до Фонда. Изискванията към медицинските центрове включват акредитация от Министерството на здравеопазването и разрешително за дейността асистирана репродукция. При подаване на документите във Фонда трябва да представя експертиза от избрания медицински център за асистирана репродукция, която да посочва, че имам показания за ин витро процедури.

Когато работя по трудов договор, аз имам право на платен годишен отпуск за извършване на медицински прегледи свързани с ин витро процедурата по зачеване.

Актуализирал: Владимир Иванов

 • Източници

  § Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от Министерството на здравеопазването

  3.6.7, 3.8.4, 3.10.7, 8.3.7 от Раздел VI Методични указания за медицински дейности при извършване на асистирана репродукция от Медицински стандарт “Асистирана репродукция”, Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1 на Наредба № 28 – относно възрастовите граници за жената, която иска да се подложи на процедура ин витро.

  § Закон за здравето (ЗЗ)

  чл. 131, ал. 1 от ЗЗ – относно задължението за акредитация на центровете за асистирана репродукция.

  § Правилник за организацията на работа и дейността на Център “Фонд за асистирана репродукция” от 20.03.2009

  чл. 26 от Правилника – относно индикациите, при които Фондът отпуска финансиране на процедури ин витро;

  чл. 27 от Правилника – относно случаите, когато процедурите ин витро не се финансират.

  § ПМС № 25 от 9.02.2009 г. за създаване на Център “Фонд за асистирана репродукция”

  чл. 3 от ПМС № 25 – относно броя на финансираните от Фонда процедури ин витро, на които имам право;

  чл. 10, ал. 4 от ПМС № 25 – относно правото на жената да избере медицински център, в който да бъде извършена процедурата ин витро.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Невена Христова

Невена Христова

автор

Невена е завършила международни отношения в Софийския университет (с магистърска степен) и има магистратура по Международно и европейско публично право от Университета Тилбург в Холандия (2012). Тя има опит като агент ресурси в международна ИТ компания, както и като консултант по европейски проекти. От ноември 2013 г. тя е и автор на pravatami.bg по същите причини – защото вярва, че повишаването на правната култура на българското общество е правилният път напред и иска да участва със знанията и уменията си в неговото проправяне.

Свързани статии