Промишлен дизайн - що е то?

Благодарение на творческия ми ум съм създал/а уникален външен вид на търговски или занаятчийски продукт. От икономическо значение е мой конкурент да не взима идеята ми. Решавам да регистрирам промишлен дизайн.

Какво предствлява промишленият дизайн?

Промишленият дизайн е видимият външен вид на продукта, т.е. начинът, по който изглежда. Това може да бъде формата, линиите, рисунъка, орнаментите, цветовото съчетание или комбинацията от цветове. Важно е продуктът да е създаден по промишлен или занаятчийски начин.Промишлен дизайн може да бъде и външният вид на част от продукт или композиция, комбинация от продукти.Например: При телефона промишленият дизайн включва формата, аранжирането на бутоните, самата форма на бутоните и др.Промишлен дизайн не може да бъде дизайнът на продукт:

Когато по повод работата ми създам дизайн, то тогава е налице служебен дизайн.Възможно е и дизайнът да принадлежи на мен и други мои партньори или съдружници. В такъв случай всички притежатели можем да използваме дизайна самостоятелно без да искаме разрешението на останалите.

Какво се защитава с регистрацията на промишлен дизайн?

Регистрацията може да закрилянапример дизайн на рисунка, лого, иконка на приложение, опаковка, географска карта, витрина, уеб сайт и др. Възможно е и регистрирането на дизайн на част от съставен продукт. Съставен е продуктът, чиито части могат да се заменят или добавят. Например - колата. При колата могат да се монтират и демонтират калниците, фаровете, джантите, огледалата и т.н. NB! Важно е частта да е видима при работно състояние на продукта и да е нова и оригинална. Например, може да се регистрира дизайн на автомобилен фар.

Каква е защитата и какви права се дават?

Дизайнът се регистрира с подаване на заявка. След регистрация аз, като притежател на дизайна, мога:

NB! Не мога да забраня използването на продукт на територията на ЕС, чийто дизайн съм регистрирал/а, ако аз съм го пуснал/а на пазара или съм разрешил/а да бъде пуснат. Ако обаче продуктът е подправен или променен, то мога да забраня продажбата му.

Каква е процедурата за регистрация на дизайн?

Заявката за регистрация на промишлен дизайн подавам в Регистратурата на Патентното ведомство на РБ, по пощата или по факс. Към заявката трябва да прибавя:

NB! Ако желая да регистрирам дизайна ми на европейско ниво, то заявката се подава до Ведомството на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) чрез нашето Патентно ведомство. За регистрация на международно ниво, заявката се подава до Международното бюро на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) пак чрез българското Патентно ведомство. NB! Ако Иван създаде свой дизайн през декември 2016 г., а аз създам идентичен на неговия през януари 2017 г. и веднага подам заявление за регистрация, а Иван подаде заявление след мен - моят дизайн ще бъде регистриран. Заявката на Иван ще бъде отхвърлена поради липса на новост и оригиналност. Т.е. приоритет ще се даде не на по-ранно създадения дизайн, а на този, за който най-напред се е подало заявление за регистрация.При служебния дизайн дизайнът принадлежи на работодателя ми и той трябва да подаде заявката за регистрация. Ако той не го направи в продължение на 3 месеца, аз сам/а мога да подам заявката. Също така имам право на допълнително възнаграждение за изработването на служебен дизайн. Възможно е да се уговоря с работодателя ми, че за автор на дизайна ще се считам аз. Тогава аз притежавам всичките права над промишления дизайн.След подаване на заявка в срок от 2 месеца Патентното ведомство извършва експертиза и проверява дали дизайнът ми отговаря на всички изисквания.

Какви са изискванията за успешна регистрация на дизайн?

  1. Дизайнът да е нов. Нов е, когато преди подаването на заявката ми не е известен друг идентичен дизайн в световен мащаб. Идентични са дизайните, ако между тях няма съществена (голяма) разлика.Съществува т.нар. гратисен период от 12 месеца преди подаване на заявката. Това означава, че дизайнът ми се счита за нов дори и да е разгласен до 1 година преди да съм подал/а заявката. Например, любители го разгласяват в Youtube видео два месеца преди на подам заявка за регистрация и дизайнът ми вече не е безизвестен. Въпреки това се счита за нов.
  2. Дизайнът да е оригинален.

След успешна регистрация Патентното ведомство ме вписва като автор в Държавния регистър на промишлените дизайни и съставя досие на моя дизайн.

Какъв е срокът на действие на регистрацията?

Правото ми върху създадения от мен дизайн е авторско и само по себе си то е безсрочно. Регистрацията ми позволява да защитя авторското ми право над дизайна за определен период.Срокът на действие на регистрацията е 10 години от датата на подаване на заявката. Регистрацията може да бъде подновявана за три последователни периода от 5 години. Това означава, че защитата на дизайна чрез регистрация може да трае най-много 25 години.[toggles][toggle title=Източници]Закон за промишления дизайн (ЗПД):чл. 3 - относно същността на промишления дизайнчл. 4 - относно правото на авторство и множеството притежатели на дизайнчл. 6 - относно такситечл. 7 - относно досието на регистрирания промишлен дизайнчл. 8 - относно Държавния регистър на авторите на промешлен дизайнчл. 10 - относно правото на дизайнчл. 11, ал. 2 - извън основанията за регистрациячл. 12 - относно изискване за новостчл. 13 - относно изискване за оригиналностчл. 14 - относно гратисния периодчл. 13а - относно промишлен дизайн на част от съставен продуктчл. 15 - относно срок на действие на регистрация и подновяване на регистрациятачл. 16 и 17 - относно служебния дизайнчл. 19 - относно правата на притежателя на дизайнчл. 20 и 21 - относно ограничението на правата върху дизайнРаздел II - относно сделки на разпореждане с дизайнчл. 31 и 32 - относно подаването и съдържанието на заявкатачл. 35 - относно приоритета на по-ранно подадената заявкачл. 37 - относно експертизата и срок на обработване на регистрациятачл. 39 - относно документи и такси да подновяване на регистрациятачл. 50 и 53 - относно международната регистрацияРегламент № 6/2002 относно промишления дизайн на Общносттачл. 35 - относно подаването на заявка за европейска регистрация на промишлен дизайнДиректива 98/71/EО относно правната защита на индустриални дизайни (възприета изцяло в ЗПД)[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Юрия

Марковска

16.4.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си