Плувни басейни - изисквания, хигиена, безопасност

Жега е! Мечтая за брега на морето, морския бриз и студена лимонада. Да си призная обаче, по - често ходя на басейн – по-спокойно е, а и съм с убеждението, че там водата е по-чиста и е по-безопасно за хора, които не могат да плуват. Какво е добре да знам за плувните басейни?Плувните басейни, открити и закрити, се посещават от много хора особено през лятото. За да се гарантира безопасността, здравето и приятните емоции на плуващите, законът поставя редица изисквания към лицата, които ги стопанисват относно безопасност, хигиена, поддръжка и информираност.Ежегодно до 31 март кметът на общината определя плувните басейни и другите водни площи, на които е разрешено къпането за съответния летен сезон въз основа на заключенията на компетентните контролни органи по безопасност и здраве.Какви все пак са "правилата на играта“? Какви изисквания поставя закона пред лицата, стопанисващи плувни басейни?

Осигуряване безопасност на посетителите при плуване

Не съм добър плувец, затова разчитам, че при необходимост някой веднага да реагира. За съжаление, риск има винаги от удавяне и други инциденти, напр. на някой да му прилошее във водата или при излизане от басейна да припадне и т.н. С оглед безопасността на плувните басейни, те подлежат на максимално обезопасяване, тоест трябва да има медицински специалисти за оказване на помощ.В зависимост от дължината и площта на басейна е необходимо да има спасител или спасителен пост за цялото работно време на басейна. (Спасителен пост се разкрива на плувен басейн с дължина над 25 м и повърхност над 312,5 кв. м. Спасител осигурява водоспасителната дейност при плувен басейн с дължина до 25 м и повърхност до 312,5 кв.). Повече полезна информация за спасителите мога да намеря тук. От мен се изисква, разбира се, да спазвам техните нареждания.

Следене за хигиената (чистотата) в плувния басейн

Когато по телевизията чуя, че в някой плувен басейн са открити болестотворни микроорганизми като ешерихия коли, вируса на хепатит А и т.н., се погнусявам, че докато плувам мога да се заразя, да получа обрив на кожата, диария и други ужасни неща вместо удоволствие и приятни моменти с приятели. Как се осигурява хигиената във водните басейни?

  1. Има установени стойности относно химичния състав на водата, които трябва да бъдат следени ежедневно от лицата, стопанисващи плувните басейни, съответно техни служители химици. Аз нищо не разбирам от химия, знам, че се проверява хлор, pH и много други. Ето какви точно са изискванията. (активна реакция (рН) от 6,5 до 8,5; окисляемост(перманганатна) в мг/дм куб.кислород не повече от 3,0; да не съдържа амоняк и нитрити; желязо и манган в мг/дм куб не повече от 0,1 поотделно; да не съдържа токсични вещества повече от два пъти от нормите, предвидени за вода за пиене; по радиологичните показатели да отговаря на нормите за питейна вода; остатъчен активен хлор - сумарен (свързан + свободен) в мг/дм куб от 0,2 до 0,6 и свободен в мг/дм куб от 0,2 до 0,5.)
  2. Изследват се и микробиологичните качества на водата, осигуряващи епидимиологичната й безопасност (Ешерихия коли-титър и общ коли-титър - повече от 100 мл, микробно число - до 100 колонии, стафилококов титър - повече от 10 мл, и ентерококов титър - повече от - 50 мл.)

Важно! Използването на басейна може да бъде временно спряно при наличие на отклонение в нормите. Като в зависимост от конкретните отклонението се сменя водата или се извършва обеззаразяване.Относно поддръжката на плувните басейни също има установени нормативи:

  1. Всекидневно почистване и дезинфекция на санитарните възли, съблекалните, душовите помещения и др.

За по-голяма сигурност, че хигиената ще се спази, законът изисква разположението на душовете трябва да осигурява задължително преминаване през тях преди влизане в басейна). :)

  1. Смяна на водата в плувния басейн - използва се до 45 дни, ако има пречиствателни съоръжения и редовно се обеззаразява. Ако няма съоръжения или те не работят, водата се сменя изцяло всяка седмица и редовно се обеззаразява.
  2. При всяко сменяне на водата се извършват механично почистване и дезинфекциране на стените и дъното на басейна.
  3. В закритите плувни басейни температурата на въздуха не бива да е с повече от 1-2 градуса от тази на водата (между 24 – 27 градуса С)

Има още едно важно правило: ако медицинският специалист на територията на плувния басейн забележи, че някой от посетителите има здравословен проблем – обрив, температура, в нетрезво състояние и др., може да не го допусне до басейна.

Информираност на посетителите

Съответният плувен басейн трябва да има правилник за използване на съоръженията, поставен на видно място за посетителите.Задължително е да бъдат обозначени дълбочините на плувния басейн, както и поставянето на информативни знаци като: “спасителен пост”, “къпането разрешено”; “къпането забранено”; “скоковете забранени” и др.

Как се осъществява контрол върху хигиената в плувните басейни?

Освен задължението на лицата, стопанисващи плувните басейни ежедневно да контролират стойностите на водата, има контрол и от страна на държавата. Здравен контрол се осъществява от регионалните здравни инспекции (РЗИ). Те могат да извършват проверки на обектите без предварително уведомление. При констатиране на нарушение се налага административно наказание глоба. Проверяващите могат и да затворят плувния басейн в зависимост от тежестта на нарушението.

Как да се предпазя сам, когато посещавам плувен басейн?

Спазвам няколко лесни правила при къпане в плувен басейн.

  1. Винаги проверявам има ли наистина спасител за оказване на медицинска помощ при инцидент.
  2. Личната хигиена е от голяма значение – задължително вземам душ преди плуване и след плуване; никога не използвам чужди принадлежности като кърпи, джапанки и др.;
  3. Не влизам в басейна, ако съм употребил алкохол, чувствам се преял или ако имам някакво здравословно неразположение, защото във водата може да ми стане още по-зле.
  4. Внимавам и за температурната разлика между водата и навън – резките промени не влияят добре на организма.
  5. Пазя се от травми – уви, не са изключени, под водата не съм сигурен дали съоръжението няма конструктивни неизправности.

Сигнализирам! Контролните органи правят проверки не само по собствена инициатива, но и по сигнали на граждани. Ако имам съмнения, че водата не е годна за къпане, напр. мътна е, има странна миризма, утайка и др. мога да сигнализирам съответната регионална здравна инспекция. На електронната й страница трябва да има телефон на дежурен здравен инспектор, както и електронна форма за подаване на сигнали от граждани.[toggles][toggle title=Източници] Наредба за водоспасителната дейност и обезопасявянето на водните площи Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка Закон за здравето (ЗЗдр)чл. 19 ЗЗдр - относно извършването на проверки в плувните басейни като обект с обществено предназначение.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

30.11.2016

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си