Какви маневри мога да правя докато шофирам?

Обожавам радостта от шофирането. Като млад отивах с мотора на някой полигон и правех каквито ми хрумне, понякога и не особено безопасни маневри. На пътя обаче, сред другите участници в движението, винаги съм бил съвестен и отговорен шофьор. Какви са основните правила, от които всеки един от нас трябва да се ръководи при извършването на маневри?

Общи правила, или какво не трябва да забравям по никакъв начин, докато шофирам?

Абсолютно никога и в никакъв случай не трябва с поведението си да създавам опасности и пречки за движението и да поставям в опасност живота и здравето на хората на пътя, напротив трябва да бъда внимателен и предпазлив към останалите участници в движението и особено към по-уязвимите от тях, каквито са децата и възрастните хора. Не трябва и да изхвърлям или оставям на пътя предмети или вещества, застрашаващи движението, напр. лесно запалими вещества или режещи предмети.

Какво трябва да знам при извършването на маневри?

Преди да започна маневрата, трябва:

Важно! Не трябва да изключвам мигача през цялото време докато извършвам маневрата. Ако подавам сигнала с ръка, мога да спра непосредствено преди започване на маневрата. Като допълнителен сигнал мога да използвам и превключването на светлините.

Какви са правилата при завиване надясно или наляво?

Ако искам да завия надясно, трябва да направя това от най-дясната пътна лента по посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване надясно. Ако обаче радиусът на завиване на превозното средство, което управлявам е по-голям от радиуса на завоя, мога да започна да завивам и от друга част на платното за движение, но в този случай съм длъжен да пропусна превозните средства отдясно. Ако светофарът свети червено мога да завия надясно само при наличие на съответен пътен знак или светлинен сигнал, който ми разрешава това, но преди това трябва да пропусна пешеходците и да се уверя, че пътят е свободен за преминаване.Ако искам да направя ляв завой, следва да извърша това от най-лявата пътна лента по посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване наляво. Ако навлизам в път с двупосочно движение трябва да направя това така, че да навляза по възможно най-краткия път в дясната част на платното за движение. Длъжен съм да пропусна и насрещно движещите се превозни средства.Независимо дали завивам наляво или надясно, ако искам да навляза в крайпътна територия, напр. двор, гараж, паркинг, бензиностанция и т.н., съм длъжен да пропусна пътните превозни средства и пешеходците, движещи се по пътя, който напускам. Ако излизам на път от крайпътна територия съм длъжен да пропусна пешеходците и пътните превозни средства, които се движат по този път.

Обратен завой и движение назад - кога, как и къде?

Мога да направя обратен завой единствено и само наляво и то от най-лявата пътна лента по посока на движението. В този случай съм длъжен да пропусна насрещно движещите се пътни превозни средства. Важно! Забранено е да завивам наобратно на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена видимост под 50 метра.Преди да започна движение назад, съм длъжен да се убедя, че пътят зад мен е чист и няма да създам опасност или затруднения за останалите участници в движението. По време на движението си назад съм длъжен още непрекъснато да наблюдавам пътя зад мен, а когато това е невъзможно, да осигуря лице, което да ми сигнализира за евентуална опасност.

Безопазно изпреварване

Изпреварването е сред маневрите, при които стават най-много катастрофи на пътя, затова трябва да съм особено внимателен, когато изпреварвам и да знам без грешка правилата за това. А те са:

Важно! Забранено ми е да изпреварвам:

Правила при разминаване

Когато се разминавам с друго превозно средство съм длъжен да осигуря достатъчно странично разстояние между нас. Ако разминаването не може да се извърши безопасно поради наличието на препятствие, напр. паркирани коли, или стеснение на платното за движение, ако моята пътна лента е заета, съм длъжен да намаля скоростта или да спра, за да пропусна насрещно движещите се превозни средства. Ако се намирам на планински път или на път с голям надлъжен наклон, когато разминаването е невъзможно или е затруднено поради недостатъчна широчина на платното за движение, ако съм в спускащото се превозно средство съм длъжен да спра и да пропусна изкачващото се.[toggles][toggle title=Източници] Закон за движението по пътищатачл. 5 - относно общите правилачл. 25 - 46 - относно отделните маневри.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лиляна

Попова

19.6.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си