Какво ме чака, ако при финансова инспекция се установят нарушения?

Вече знам как протича финансовата инспекция. Най-добре е, ако няма нарушения. Обаче може и да съм изпуснал нещо, или пък някой от подчинените ми да не си е досвършил работата. В тези случаи е хубаво да знам какво ни чака, щом финансовите инспектори открият нарушенията.След като финансовите инспектори приключат с процедурата по финансова инспекция, те са длъжни да изпратят до директорът на Агенцията за държавна финансова всички издадени във връзка с инспекцията документи. Освен това, финансовите инспектори могат да правят предложения за предприемане на последващи мерки или за търсене на имуществена отговорност.

Какво представляват последващите мерки?

На база на констатациите и предложенията, които финансовият инспектор е направил, директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция може да ми даде писмени указания да спра извършването на констатираните нарушения, а също и да отстраня вредните последици от тях. Тези писмени указания са задължителните предписания, които ми изпращат от дирекцията, а аз трябва да спазя. Най-вероятно ще ги получа по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка. След като получа указанията, аз съм длъжен да уведомя директора писмено какво смятам да направя, че да изпълня указанията, за което имам два месеца. Трябва да спазя задължителните предписания, защото иначе може да ми наложат друг вид последващи мерки. Така например директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция може да предлага на:

ВАЖНО! При всички случаи, ако се усъмни, че съм извършил престъпление, директорът е длъжен да сезира прокуратурата да ми повдигне обвинение.

Обявяване на ГФО

Какво представлява актът за начет?

Освен задължителни предписания, може да ми бъде съставен и акт за начет. Това означава, че ще ми се наложи да плащам, след като съм увредил дружеството ми. Ако съм “шмекерувал” с отпуснатите ми средства и не съм ги използвал за целта, за която са ми били предоставени, аз ще отговарям с имуществото си. Ще отговарям за пълния размер на вредите, когато става въпрос за:

Ако в хода на инспекцията финансовият инспектор установи, че е налице някое от основанията за пълна имуществена отговорност, той трябва да състави акт за начет. В него трябва да се отразят всички факти и доказатества за виновно причинените вреди, както и предпоставките за възникване на имуществената отговорност. Актът за начет има определено в закона съдържание (Актът за начет трябва да съдържа:

) и се съставя в няколко екземпляра. По един за:

[toggles][toggle title="Източници"]

чл. 18, ал. 1 - относно правомощията на директора на АДФИ;чл. 21, ал. 1 - относно видовете вреди, при които виновните лица носят пълна имуществена отговорност;чл. 22 - относно задължението на финансовите инспектори да съставят акт за начет.

чл. 25, ал. 1 - относно правомощието на директора на АДФИ да дава писмени указания;чл. 25, ал. 2 - относно задължението за спазване на писмените указания и срокът за уведомяване на директора за предприетите мерки;чл. 28 - относно задължението да сезира прокуратурата;чл. 37 - относно правомощието на проверяващия инспектор да започне начетно производство и да състави акт за начет;чл. 43, ал. 1 - относно задължението на инспектора да отрази фактите и доказателствата за виновно причинените вреди и основанието за възникване на имуществена отговорност;чл. 43, ал. 2 - относно съсъдржанието на акта за начет;чл. 45, ал. 1 - относно броя екземпляри при съставянето на акт за начет;чл. 46, ал. 1 - относно връчването на акта за начет;чл. 47 - относно възможността и срока за възражение.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Людмил

Иванов

9.3.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си