Как функционира Висшият съдебен съвет?

Напоследък все по-често се случва да чувам за Висшия съдебен съвет, но не съм наясно какво точно представлява, кой участва в него и с какво се занимава. Тук мога да открия информация, която да обогати общата ми култура и да ми даде яснота защо Висшият Съдебен Съвет е толкова важен.

Кой участва във Висшия съдебен съвет?

Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост. Състои от 25 членове, които са:

Мандатът на изборните членове на Висшия съдебен съвет е пет години. Те не могат да бъдат избирани за два последователни мандата, но няма пречка един и същи член да бъде избиран през мандат.Има случаи обаче, когато мандатът на изборните членове се прекратява предсрочно, напр. ако подаде оставка; ако има влязъл в сила съдебен акт, че е извършил престъпление; при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от една година, напр. поради болест; ако е дисциплинарно уволнен.

Как се избират членовете на Висшия съдебен съвет?

Висшият съдебен съвет в срок до три работни дни от получаването на документите във връзка с избора на членове, ги публикува на интернет страницата на Народното събрание. В 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки кандидат представя на Висшия съдебен съвет писмена концепция за работата си като член на Висшия съдебен съвет. В същия срок кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет представят декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си. Представят и декларация за наличие на частен интерс. Частен е интересът, който води до облага от материален или нематериален характер за съответното лице или за свързани с него лица. Концепцията и декларацията се публикуват в срок до три работни дни от получаването им на интернет страницата на Народното събрание, където аз мога да се запозная с тях. Настоящият състав на Висшия съдебен съвет мога да открия тук.

vss

Как осъществява дейността си ВСС и какви правомощия има?

Висшият съдебен съвет осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска колегия (Съдийската колегия се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Тази колегия се представлява от председателя на ВКС) и прокурорска колегия. Прокурорската колегия се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание. Тази колегия се представлява от главния прокурор.Пленумът се състои от всички членове на Висшия съдебен съвет. Той има важни правомощия, сред които са да приема проекта на бюджета на съдебната власт; взема решение за прекратяване на мандата на изборен член; организира квалификацията на съдиите, прокурорите и следователите като напр. провежда допълнителни обучения в областта на енергетиката, административното, европейското право; управлява недвижимите имоти на съдебната власт, напр. взема решение за ремонтиране на “храмовете на правосъдието”; прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор и др.С какво се занимават колегиите:В зависимост от своята професионална насоченост, колегиите:

С какво друго се занимава ВСС?

Заседания на Висшия съдебен съвет

Заседанията на Висшия съдебен съвет са публични, освен в случаите, когато се обсъждат документи, които са класифицирани или предложения за налагане на дисциплинарно наказание. Решенията, приети на тези закрити заседания, обаче се обявяват публично. За да се проведе заседание на Висшия съдебен съвет, трябва да присъстват поне половината от членовете му. Решенията се приемат с мнозинство повече от половината от присъстващите членове с явно гласуване.Актуализира: Милена Горанова[toggles][toggle title="Източници"] Конституция на Република България:чл. 130, ал. 1, ал. 2, ал. 3, Конституция - относно състава на ВСС;чл. 130,ал. ал. 4, ал. 8, Конституция - относно мандата на изборните членове на ВСС;чл. 130а, ал.2, Конституция - относно пленумът на ВСС;чл. 130а, ал.3, Конституция - относно състава на съдийска и прокурорска колегия;чл. 130а, ал.5, Конституция - относно правомощията на колегиите;чл. 130б, ал.2 Конституция - относно председателите на колегиите. Закон за предотвратяване и установяване конфликт на интересичл. 2, ал. 1 - относно понятието частен интересЗакон за съдебната власт:чл. 16, ал.1,ЗСВ- относно правното положение на ВСС;чл. 17, ал. 3, ЗСВ- относно изботните членове на ВСС от квотата на съдебната власт;чл. 19, ЗСВ - относно процедурата по избор на членове на ВСС от квотата на Народното събрание;чл. 20, ЗСВ - относно процедурата по избор на членове на ВСС от квотата на съдебната власт;чл. 30, ЗСВ- относно правомощията на ВСС;чл. 33, ЗСВ- относно заседанията на ВСС;чл. 34, ЗСВ - относно заседанията на ВСС;

чл. 31, ал.3 от Правилника - относно заседанията на ВСС.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Виолета

Атанасова

9.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си