Какво се включва в моето търговско предприятие?

Вчера във вестника прочетох, че основният играч на пазара на шоколадови изделия Захарналиев е продал търговското си предприятие на неговия доскорошен конкурент в бранша Сладкарев. Като това е довело до разкриване на тайната рецепта за неговия шоколад, пазена от 1899 г. и скоро ще бъда зарадван като потребител с нови вкусове шоколад. Така разбрах, че всъщност под търговско предприятие не се крие купчина машини и друга най-различна техника, а нещо много повече. Какво законът разбира под “търговско предприятие” научих на pravatami.bg.

Законът дефинира търговското предприятие като …

… съвкупност от права, задължения и фактически отношения. Това определение може би е понятно за юристите, но не и за лаик като мен. За какви права и задължения става дума? Какво се има предвид под фактически отношения?

Какво се включва в търговското предприятие?

Нека да си представя, че аз съм търговецът. Търговското ми предприятие включва такива права, задължения и фактически отношения, които съм придобил, поел или притежавам във връзка с осъществяваната от мен търговска дейност. То е една динамична, постоянно променяща се съвкупност, тъй като включва именно "резултата" от постоянните ми действия на пазара. Също така то е и онази част от имуществото ми, с която участвам в търговския оборот. Това е важно уточнение, защото например ако съм в брак и сме избрали режим на съпружеска общност, придобитото от мен като съпруг-търговец няма да се включи в нея. Тоест няма да го споделям с половинката ми, освен ако тя не предяви претенции за наличие на принос. Съгласно закона придобитото от мен през време на брака във връзка за упражняване на търговската ми дейност и включено счетоводно в търговското ми предприятие, е мое лично имущество. При развод обаче половинката ми може да предяви иск, че и се полага част от стойността му, защото е допринесла за неговото придобиване - например грижила се е за децата и къщата, докато съм бил в офиса, давала ми е „безценни съвети“ как да развия бизнеса си, услужила ми е с безотчетни средства и др.Важно! Търговско предприятие имат не само лицата-търговци (например едноличен търговец), но и всички останали търговци (дружество с ограничена отговорност, акционерно дружество и др.).ПраваВ състава на търговското предприятие могат да се включват както имуществени, така и неимуществени права. Това разделение е условно, тъй като при извършване на сделки с предприятието по необходимост на неимуществените права се прави парична оценка с оглед формирането на общата стойност на търговското предприятие, равна на тази на съставните му части.Примери за имуществени права от състава на търговското предприятие:

Примери за неимуществени права от състава на търговското предприятие:

ЗадълженияОсвен права, в моето търговско предприятие има и задължения. Сред тях са:

Фактически отношенияФактческите отношения са такива отношения, които не са свързани с упражняването на права или поемането на задължения. Те не са регламентирани от закона и са свързани с фактическото осъществяване на търговската ми дейност. Могат да бъдат парично оценени на база направени разчети, реализирани приходи и печалба за определен период от време и други статистически данни. Като пример за фактически отношения могат да се посочат:

Важно! Посочените примери са често срещани в практиката и създават обща представа за състава на търговското предприятие без претенция за изчерпателност. В конкретен случай е възможно да липсва някой от компонентите на състава - правата, задълженията или фактическите отношения.

Какви правни действия мога да извършвам като търговец с търговското си предприятие?

С търговското си предприятие мога да извършвам различни разпоредителни действия като да го продавам, залагам, предоставям на лизинг и др. Ако искам, мога и да го даря на някого. Повече за това как се извършва прехвърлянето на търговското предприятие, както и какви са последиците от прехвърлянето му мога да науча на pravatami.bg.[toggles][toggle title=Източници] Търговски закон (ТЗ):чл. 15, ал. 1 ТЗ - по отношение на определението за търговско предприятие.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

20.6.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си