Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Зелена карта за автомобилистите

Автор:
Зелена карта за автомобилистите

Пътуването в чужбина с автомобил често може да бъде притеснително и объркващо. Как трябва да се подготвя? По принцип пътуване с автомобил в чужбина е свързано с наличието на сертификат “Зелена карта”, но след присъединяването ни в ЕС се въведоха нови правила и изисквания, които са в полза на автомобилистите. Те решават някои съществяени проблеми със застрахователите.

Какво е сертификат “Зелена карта”?

Сертификат “Зелена карта” е международен сертификат за застраховка, който се издава на базата на действаща застраховка Гражданска отговорност на МПС (ГО). Щом имам сключена застраховка Гражданска отговорност на МПС, то аз има право да получa сертификата, ако ми е необходим. Той покрива отговорността ми като автомобилист при пътуване в чужда държава, ако виновно причиня имуществени и неимуществени вреди на трети лица.

В кои държави мога да пътувам само със застраховка “Гражданска отговорност” без да е необходима “Зелена карта”?

Застраховка “Гражданска отговорност”, сключена от мен в България, е валидна в 32 държави:

Когато сключвам застраховка ГО, аз декларирам район на управление, а именно България, но това не отменя валидността на застраховката в тези 32 държави. Застрахователните компании предоставят отстъпка от цената при деклариран район на управление на МПС на територията на България. Тази отстъпка в цената на ГО не може по никакъв начин да ограничава териториалния обхват на валидността на застраховката, както и условията на покритие. Това, което може да изиска застрахователя, е да заплатя ползваната отстъпка, в случай че предприема пътуване в чужбина с автомобила си.

Когато моето МПС е регистрирано в България и е със сключена застраховка ГО в България, то аз като водач на това МПС се считам за автоматично застрахован за покритите от моята ГО рискове при пътуване в някоя от тези 32 държави. Нанесените от мен мен вреди при инцидент ще бъдат покрити от моята застраховка.

Кога ми е необходим сертификат “Зелена карта”?

Необходим ми е сертификат “Зелена карта”, когато пътувам в трети държави от системата “Зелена карта”, а именно:

 • Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора
 • Русия, Молдова, Украйна и Беларус
 • Мароко, Тунис, Израел, Иран и Турция

Колко ще ми струва издаването на сертификата?

За издаване на сертификат “Зелена карта”, който ще ползвам при пътуване в посочените държави, не е нужно да заплащам на моя застраховател допълнителна такса или предсрочно да изплатя вноските ми по ГО. Всякакви суми, изискани от моя застраховател, които са свързани с издаването на сертификата са неправомерни и аз мога да откажа плащане.

Когато става въпрос за пътуване в трети държави от системата “Зелена карта” аз трябва да си заплатя цената на сертификата по тарифи, които са определени от моя застраховател при сключването на договора. Цената и условията, при които застрахователят ще ми предостави сертификата се определят при сключването на договора и не могат да бъдат променяни впоследствие.

Какъв е срокът на валидност на сертификата?

Зелената карта е валидна за срока, съответстващ на срока на моята ГО или за срока, за който е платена застрахователната премия по застраховката, но не по-малко от 15 дни. Ако аз съм си платил премията изцяло, моят застраховател е задължен да ми издаде сертификата за целия срок на договора ни.

Актуализира: Никола Пенчев

 • Източници

  § Препоръка № 5, приета на 25 януари 1949 г. от Подкомитета на Комитета по сухопътен транспорт на Икономическата комисия на Организацията на обединените нации за Европа – относно сертификат “Зелена карта”

  § Кодекс на застраховането

  чл. 480, ал. 1, т. 5 от КЗ  – относно държавите, за които не ми е необходим сертификат “Зелена карта”

  чл. 488 от КЗ – относно издаването на сертификат “Зелена карта”

  • Решения от заседание на Комисия за Финансов надзор (КФН) от 22 октомври 2013 г. – относно деклариран район на управление
  • Указанията на Комисията за финансов надзор от 16.04.2014г – относно цената и срока на валидност на сертификат “Зелена карта”
  • Секция ІІІ от Вътрешните правила на Съвета на бюрата – относно валидността на

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Владимир Иванов

Владимир Иванов

автор

Владимир е учил Право в СУ, а преди това Бизнес и предприемачество в Babson College, САЩ. Занимава се активно с доброволчество, но в момента е активно фокусиран върху работата му във финансовия сектор.

Свързани статии