Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Условия и необходими документи за кандидатстване за настаняване под наем в общинско жилище

Автор:
Условия и необходими документи за кандидатстване за настаняване под наем в общинско жилище

Стана така, че нямам къде да живея. Не разполагам и с достатъчно средства, за да наема апартамент. Мога ли да живея в общинско жилище? (Общинските жилища са предназначени за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди. Установяването на жилищни нужди става по предвиден в закона ред.)

На какви условия трябва да отговарям, за да ми дадат общинско жилище?

За да кандидатствам за настаняване в общинско жилище, е необходимо аз и членовете на моето семейство да отговаряме едновременно на следните условия:

  1. Аз или поне един член от моето семейство да е българин и да има адресна регистрация и постоянен адрес на територията на общината, в която искам да бъда настанен в общинско жилище. (Всяка община в своя наредба определя различни условия. За София и Пловдив изискванията са да имам постоянен адрес там повече от 10 години без прекъсване, за Варна и Бургас – трябва да имам постоянен адрес там повече от 5 години без прекъсване, а за всяко друго населено място трябва да проверя в съответната наредба или да попитам в общината.).
  2. Не притежавам никакви имоти на територията на общината, в която искам да получа общинско жилище или в близките до нея населени места. (Това означава, че не съм собственик нито на жилище, нито на вила, нито на незастроени поземлени имоти или идеални части от такива имоти. Нямам фабрики, работилници, магазини, складове или идеални части от тях. Нямам учредено право на ползване или на строеж върху някой от посочените имоти.).
  3. Не съм прехвърлял, посочените по-горе видове имоти, на други лица през последните десет години. Изключение от това правило е случаят, в който съм прехвърлял имот в условията на прекратяване на съсобственост, прехвърляне на идеални части на трето лице или дарение в полза на общината, в която искам да живея в общинско жилище.
  4. Не притежавам имущество на обща стойност, по-голяма от 1/2 от средната пазарна цена на жилище, съответстващо на нуждите на семейството (Регламентирани в Закона критерии, според които се определя вида и размера на жилището, което трябва да обитаваме аз и моето семейство, за да живеем нормално. Например, ако аз и съпругата ми имаме три деца, не съответства на нуждите ни едностаен маломерен апартамент. Валидно е и обратното, ако аз и съпругата ми нямаме деца или имаме едно дете, не съответства на нуждите ни четиристаен апартамент.).
  5. 1/4 от общия годишен доход на мен и членовете на моето семейство не може да покрие разхода за средна пазарна наемна цена за жилище, съответстващо на нуждите на семейството.
  6. В последните две години не съм живял в общинско жилище и не съм отстраняван от пребиваване в него поради неспазване на договора за наем.

Важно! На тези условия трябва да отговарям не само аз, но и членовете на моето семейство.

Силно препоръчително е да поискам правна консултация от адвокат, за да съм наясно с всички възможности, които имам и най-лесния път за постигането им.

Отговарям на условията. Какво да направя, за да бъда настанен в общинско жилище?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Моника Дилова

Моника Дилова

автор

Студент по право – 5-ти курс в Нов български университет. Републикански шампион по шах за девойки, участник в международно състезание по решаване на казуси Vis Williеm. Обичам да пиша, обичам и правото. Харесва ми да съм част от „Правата ми“, защото имам възможност да пиша по-различен начин за право. Иска ми се повече хора да повярват, че правото и държавността правят живота по-лесен и по-подреден, че законите се създават, за да служат на хората, а не да ги ограничават.

Свързани статии