Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Временни, трайни и транзитни номера

Автор:
Временни, трайни и транзитни номера

При регистрацията на придобитото от мен МПС в КАТ получавам свидетелство за регистрация (голям и малък талон) и табели с номера. За целта е необходимо да заплатя съответната такса, както и стойността на самите табели. Номерът се състои от арабски цифри и главни букви, изписани с черен цвят на бял фон и служи за идентификация на притежаваното от мен МПС. Ако използвам табели, които са с изтекъл срок или не са издадени по установения ред, подлежа на глоба. И тук идва въпросът: запознат ли съм с видовете номера, които се дават?

Трайни / Постоянни номера:

 • Получавам такъв номер без срок на валидност.
 • Номерът се състои от:
 1. идентифициращ код “BG” и българското или европейското знаме (от 12 жълти звезди) на син фон;
 2. буквен код за месторегистрация – обозначава населеното място, където съм регистрирал МПС-то, напр. РВ – Пловдив, СМ – Смолян, ВТ – Велико Търново и т.н.;
 3. пореден номер – комбинация от 4 произволни цифри от 0 до 9.

Важно! Няма никакъв шанс нареждайки се на редичката за регистрационни номера в КАТ съвсем случайно да ми се падне номер с 4 или 2 по 2 еднакви цифри (напр. ЕН 9999 АХ или ОВ 2442 АК) или номер с надпис (напр. БАЙЕРН). Такъв номер се нарича „специален“ или „поръчков“, още “златен” и за да се сдобия с него трябва да подам заявление в КАТ и да заплатя определена сума Най-скъпо ще ми излезе да имам номер с 4 еднакви цифри или пък с избран от мен надпис, формиран от позволените букви и цифри.

         4. серия – една или комбинация от 2 букви, напр. АХ.

Временни номера

 • Получавам такъв номер за МПС, за което има ограничение за движение или пребиваване в Република България;
 • имат определен срок на валидност, който е над 3 месеца.
 • Той се вписва в свидетелството за регистрация;
 • външно номерът не се различава от постоянния номер.

Транзитни номера

 • получавам такъв номер в следните случаи:
 1. при придвижване на нерегистрирано МПС в Република България;
 2. износ на МПС от Република България след прекратяване на постоянната му или временна регистрация;
 3. ако са ми откраднали табелата  с постоянния номер (някой е решил да я предаде като старо желязо) и тя е обявена за издирване.
 • за да ми бъде даден такъв номер подавам писмено заявление, като заедно с него представям документ за собственост и произход на превозното средство, документ за самоличност (лична карта, международен паспорт), застраховка “Гражданска отговорност” ;
 • срокът на валидност на номера е до 30 дни, като при получаване на такъв номер ми се издава и Разрешение за временно движение с определен маршрут или район, напр. по АМ Тракия;
 • номерът се състои от 6 цифри от 0 до 9, разделени с буква „Т“ (при износ или открадната табела) или „Н“ (ако МПС-то още не е регистрирано) по средата и изписани с черен цвят на бял фон, напр. 478 Т 291 или 368 Н 457.

Получаване на табелите

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Лиляна Попова

Лиляна Попова

автор

Лиляна е завършила „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Намира живота без музика за непоносимо скучен и безличен. В свободното си време обича да се разхожда сред природата и да рисува. Упорита личност, преследва целите си докрай и споделя максимата, че „няма невъзможни неща.“ На мнение е, че юридическите познания, които като студент по Право е получила в университета, са нейното „оръжие“ в справедливата кауза: повишаване на правната култура на обществото.

Свързани статии