Как да регистрирам домейн на кирилица .бг?

Наскоро започнах свой бизнес и искам да си направя уебсайт, с който да го рекламирам и разширявам. Благодарение на pravatami.bg научих какво е домейн и как да регистрирам такъв. Много държа обаче домейнът ми да бъде изписан на кирилица, защото смятам, че ще е по-изгодно за бизнеса ми. За съжаление, никога не съм виждал подобен домейн! Въобще съществува ли такъв вариант и какво трябва да направя?

Мога ли да регистрирам домейн на кирилица?

Да, мога. За домейните на кирилица отговаря регистърът ИМЕНА.БГ.

Как да регистрирам домейн в областта .бг?

  1. Влизам в сайта на ИМЕНА.БГ, където въвеждам името на домейна, който искам да създам. Не всяко име обаче е позволено:
  2. Името може да включва само буквите от “а” до “я”, цифрите от 0 до 9 и знака “-” (минус).
  3. Първият и последният символ задължително трябва да са буква или цифра.
  4. Дължината на името трябва да е между 3 и 63 символа.
  5. Не мога да използвам като име на домейн нецензурни думи или изрази.
  6. При избора на име за моя домейн имам опцията да избера дали ще предоставя документи за основание за ползване на името - т.е. дали искам да регистрирам защитен домейн. Препоръчително е ако имам подобни документи, да ги предоставя още при регистрирането на домейна.
  7. Трябва да попълня формуляр с информация за себе си - име и фамилия, ЕГН, адрес, телефон и имейл за контакт и др., както и да посоча поне два DNS сървъра. Такъв формуляр мога да попълня както на хартия, така и онлайн.
  8. Ако съм подал заявката онлайн, следва да я потвърдя в срок от 24 часа. Има 2 начина да направя това:
  9. потвърждаването е автоматично, ако при подаването на заявката съм използвал електронен подпис;
  10. ако не съм използвал електронен подпис, ще получа имейл от ИМЕНА.БГ и ще трябва да потвърдя информацията в него.
  11. След потвърждаването на заявката ще имам 30 дни да довърша регистрацията на домейна. Ако съм подал документи за регистрация на защитен домейн и в тях има някаква неизрядност, трябва да я отстраня. Също така трябва да заплатя домейна. Цената ще зависи от това дали регистрирам защитен домейн или не. Защитен домейн ще ми струва около 80 лв. годишно, а незащитен - около 20 лв. Таксата се заплаща през сайта на избрания от мен регистратор. Ако до изтичането на тези 30 дни заявката ми не е напълно изрядна, регистърът прекратява процедурата по регистрация и домейнът отново е свободен за регистрация
  12. Регистраторът трябва да провери дали всички предоставени от мен данни и документи са валидни. Проверката се извършва в срок от три работни дни. Когато регистраторът установи, че данните и документите ми са валидни и че съм платил за домейна си, той подава към регистъра заявка за регистрирането на домейна. След като регистраторът подаде тази заявка, домейнът ще бъде регистриран в срок от 60 минути.

Домейнът, който искам, вече е регистриран - мога ли да направя нещо?

В повечето случаи, ако попадна в такава ситуация, ще ми се наложи да измисля ново име за моя домейн. Ако обаче имам основание за използване на името на домейна, който опитвам да регистрирам, има начини да защитя правата си. Да кажем, че фирмата ми носи името Пекарната на Иван ЕООД. Когато се опитвам да регистрирам домейна пекарнатанаиван.бг, установявам, че той вече е регистриран от някой друг. В такъв случай все пак трябва да подам заявка за регистриране на искания от мен домейн, а след нея трябва да подам заявка за арбитриране в сайта на ИМЕНА.БГ. Арбитриране на домейн може да се проведе само ако настоящият регистрант на домейна се съгласи. При арбитраж мога да претендирам за заличаване на регистрацията на домейна само ако:

Арбитражният съд може да реши да прехвърли домейна на мен, ако споменатите условия са изпълнени и съдът реши, че регистрираното име води до объркване.Ако настоящият регистрант не се съгласи да разрешим спора чрез арбитраж, мога да се обърна към компетентния съд[toggles][toggle title=Източници]Общи условия на ИМЕНА.БГ (ОУ):т. 2.3.4 - относно формуляра за заявка за регистриране на домейн;т. 4.2 - относно документите за основание за ползване на името;т. 5.2-5.4 - относно името на домейна;т. 7.1 - относно подаването и обработката на заявките за регистрация;т. 7.4 - относно регистрирането на домейн;т. 11 - относно правилата и процедурата за оспорване на регистрацията на домейн.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Василена

Христова

3.12.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си